Αμυγδαλόπιτα
Υλικά
Για το κραμπλ
Για την αμυγδαλόπαστα
Εκτέλεση
Για το κραμπλ
-
Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψάκι 20x28 εκ. αφήνοντάς το να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού.
-
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το μαλακωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλιας μέχρι να ενωθούν. Προσθέτω το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου και το αλάτι και δουλεύω με τα χέρια μου μέχρι να δημιουργηθούν χοντρά ψίχουλα. Μεταφέρω τα 2/3 της ποσότητας του κραμπλ στο ταψί και πιέζω με τα χέρια μου να γίνει ενιαίο και συμπαγές. Κρατάω το υπόλοιπο μείγμα του κραμπλ στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το χρειαστώ.
Για την αμυγδαλόπαστα
-
Σε ένα μπολ ανακατεύω με μια μαρίζ (ή ξύλινη κουτάλα) το βούτυρο, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα αμυγδάλου μέχρι να ενωθούν (δεν χτυπάω με το μίξερ). Προσθέτω το εβαπορέ και ανακατεύω να ενσωματωθεί. Ρίχνω την πούδρα αμυγδάλου και ανακατεύω μέχρι να δημιουργηθεί ένα πηχτό κουρκούτι.
Συναρμολόγηση
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις (ή στους 170°C αερόθερμο).
Μεταφέρω την αμυγδαλόπαστα στο ταψάκι που έχω στρώσει την βάση και την απλώνω για να γίνει παντού ισόπαχη.
-
Σκορπίζω το 1/3 της ποσότητας του κραμπλ που έχω κρατήσει στο ψυγείο, ώστε να μισοκαλύψω την αμυγδαλόπαστα. Πασπαλίζω με τα φλέικς αμυγδάλου και ψήνω στο φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει.