Αμπελόφυλλα για ντολμάδες
Υλικά
Α Τρόπος
Β Τρόπος
Εκτέλεση
-
Καθαρίζω τα αμπελόφυλλα από τα κοτσάνια τους και τα πλένω καλά με κρύο νερό.
Α Τρόπος
-
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνω το μετρημένο νερό και το αλάτι και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί.
Μοιράζω τα φύλλα όμορφα στρωμένα, μέσα σε 2 αποστειρωμένα βάζα και γεμίζω τα βάζα με την άρμη. Τοποθετώ επάνω στα φύλλα ένα βάρος (εγώ βάζω ένα μεγάλο βότσαλο) για να κρατάει τα φύλλα μέσα στην άλμη και κλείνω το βάζο. Φυλάω τα βάζα μέσα σε ένα δροσερό ντουλάπι μέχρι την ημέρα που θα θελήσω να τα χρησιμοποιήσω.
Όταν θελήσω να φτιάξω τα ντολμαδάκια, βγάζω τα φύλλα από το βάζο, τα ξεπλένω και τα ζεματίζω σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά. Είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσω.
Β Τρόπος
-
Γεμίζω μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και ρίχνω 1 κουταλάκι αλάτι. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, ρίχνω λίγα λίγα τα αμπελόφυλλα και τα αφήνω να βράσουν για 2-3 λεπτά. Τα βγάζω με μια τσιμπίδα προσέχοντας να μη τα σκίσω και τα βάζω σε ένα σουρωτήρι. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσω με όλα τα φύλλα. Τα αφήνω στο σουρωτήρι για 1 ώρα μέχρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν.
Κόβω 2 μεγάλα κομμάτια μεμβράνης και μοιράζω εκεί τα φύλλα. Διπλώνω σε πακέτο και βάζω τα πακέτα στην κατάψυξη.
Όταν θελήσω να τα χρησιμοποιήσω, βγάζω ένα πακέτο αμπελόφυλλα από την κατάψυξη και το αφήνω να ξεπαγώσει εντελώς. Τα φύλλα είναι έτοιμα να τα γεμίσω με την γέμιση.
User Reviews
Tastes great!