προορισμός…γεύση!

Ποιος είπε ότι είναι δύσκολο να φτιάξει κανείς λουκάνικα στο σπίτι; Πιστέψτε με, είναι πολύ πιο απλό από όσο φαντάζεστε, συν τα αμέτρητα πλεονεκτήματα όπως την επιλογή καλού κρέατος και των άλλων υλικών, την απουσία φωσφορικών αλάτων…

pinit
0 Add to Favorites
4 από 1 αξιολόγηση

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΜΕ ΠΡΑΣΟ

Prep Time 30 λεπ Rest Time 14 ώρα Total Time 14 ώρες 30 λεπτά. Servings: 6

Υλικά

Εκτέλεση/Instructions

Video
Ανενεργό Ενεργό

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνω όλα τα υλικά για τη γέμιση (χοιρινό κρέας, χοιρινό λίπος, πράσα, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα και πάπρικα)

  2. Ζυμώνω με δύναμη για 10 λεπτά

  3. Σκεπάζω το μείγμα με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω να «ξεκουραστεί» και να μαριναριστεί για 8 – 14 ώρες

  4. Τα αρώματά του θα αναμειχθούν καλά και η γεύση θα γίνει καλύτερη

  5. Το φυλάω σε ένα μέρος δροσερό, σκοτεινό και προστατευμένο, αλλά όχι στο ψυγείο γιατί αδρανοποιεί στις ευωδιές των υλικών

  6. Την επόμενη ημέρα ζυμώνω ξανά τα υλικά με τα χέρια μου για 2 – 3 λεπτά

  7. Πώς θα δω αν το μείγμα είναι όπως θέλω Παίρνω μια μικρή ποσότητα και πλάθω ένα κεφτεδάκι

  8. Το τηγανίζω σε λίγο λάδι, μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και, μόλις κρυώσει, το δοκιμάζω: αν χρειαστεί, προσθέτω κάποιο υλικό όπως αλάτι ή πάπρικα

  9. Πλένω τα έντερα: Τα παστά έντερα από το χασάπη θέλουν μονάχα μούλιασμα

  10. Αν πάρω φρέσκα χοιρινά, τα ετοιμάζω ως εξής: Παίρνω την άκρη ενός εντέρου και την προσαρμόζω με προσοχή στη βρύση του νεροχύτη, εκεί που τρέχει το νερό

  11. Αφήνω να τρέξει μια ποσότητα νερού, κλείνω τη βρύση και πιέζω την ποσότητα του νερού ώστε να διατρέξει κατά μήκος ολόκληρο το έντερο

  12. Έτσι, θα παρασύρει μαζί του τυχόν ακαθαρσίες και θα το ξεπλύνει

  13. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία 4 – 5 φορές σε κάθε έντερο, μέχρι το νερό να βγει τελείως καθαρό και διάφανο

  14. Προσαρμόζω το καθαρισμένο έντερο στο ρύγχος της μηχανής για λουκάνικα, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης της συσκευής

  15. Στο ειδικό άνοιγμα της μηχανής βάζω μπόλικο μείγμα λουκάνικου, φροντίζοντας να μην αφήσω κενά

  16. Ένα ιδανικό μήκος είναι τα 50 – 60 εκ

  17. Εκεί, δένω το λουκάνικο γερά με σπάγκο, αφήνοντας να κρέμονται μερικά εκατοστά σπάγκου για να μπορώ να κρεμάσω το λουκάνικο

  18. Επαναλαμβάνω με τα υπόλοιπα έντερα και γέμιση

  19. Αν δεν έχω μηχανή για λουκάνικα, μπορώ να προσαρμόσω ένα χωνί με φαρδύ στόμιο στην άκρη του λουκάνικου και με υπομονή γεμίζω το έντερο με το μείγμα

  20. Κρεμάω τα λουκάνικα σε μέρος δροσερό, με καλό αερισμό και μακριά από υγρασία (μια αποθήκη καθαρή, χωρίς βρωμιές και ασφαλή, ώστε να μην έχει ποντίκια ή έντομα)

  21. Για ασφάλεια από τα έντομα, τυλίγω χαλαρά κάθε λουκάνικο σε λίγο τουλπάνι ή γάζα

  22. Εκεί τα αφήνω για 10 – 15 μέρες, μέχρι να στεγνώσουν και να δω ότι αρχίσουν να λεπταίνουν, να ζαρώνουν και να συρρικνώνονται

  23. Εναλλακτικά, τα διατηρώ στην κατάψυξη, τυλιγμένο ένα-ένα σε διάφανη μεμβράνη ή σε νάιλον σακουλάκι

Keywords: χωριατικο λουκανικο με πρασο

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

1 Comment

  1. Excellent!

Απάντηση