προορισμός…γεύση!

Dolma δηλαδή γεμιστό και yalanji δηλαδή ψεύτικο. Ψεύτικοι ντολμάδες γιατί τους λείπει το κρέας, ο κιμάς αλλά με γεύση περίσσια από τις λιαστές ντομάτες, τα καβουρντισμένα κουκουνάρια και τις γλυκιές λιαστές σταφίδες.

pinit
0 Add to Favorites
4 από 1 αξιολόγηση

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ

Prep Time 40 λεπ Cook Time 50 λεπ Rest Time 30 λεπ Total Time 2 ώρες Servings: 30

Υλικά

Εκτέλεση/Instructions

Video
Ανενεργό Ενεργό

  1. Για τη γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το ξερό κρεμμύδι

  2. Μόλις μαλακώσει προσθέτω και τα φρέσκα κρεμμυδάκια

  3. Αμέσως μετά βάζω και το ρύζι

  4. Αλατοπιπερώνω

  5. Ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα και προσθέτω το πελτέ, τις λιαστές ντομάτες, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια

  6. Αφήνω τη γέμιση να μαγειρευτεί για 1 λεπτό, ώσπου να γίνει διάφανο το ρύζι

  7. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τον άνηθο και το ξύσμα του λεμονιούΓια τα αμπελόφυλλα: αν χρησιμοποιήσω φρέσκα αμπελόφυλλα τα ζεματίζω σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 4 λεπτά

  8. Μετά τα μεταφέρω με μια τρυπητή κουτάλα σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό και παγάκια

  9. Κατόπιν τα στραγγίσω και είναι έτοιμα για γέμισμα

  10. Αν χρησιμοποιήσω αμπελόφυλλα σε άλμη, τα στραγγίσω καλά από το υγρό της συσκευασίας τους και τα ξεπλύνω με χλιαρό νερό

  11. Παίρνω μια φαρδιά κατσαρόλα και απλώνω στον πυθμένα τις φέτες από πατάτα

  12. Επάνω στις φέτες απλώνω όσα αμπελόφυλλα είναι κατεστραμμένα ή ακατάλληλα για τύλιγμα( με τον τρόπο αυτό δεν θα κολλήσουν οι ντολμάδες στον πυθμένα της κατσαρόλας κατά το μαγείρεμα)

  13. Για το γέμισμα: στρώνω ένα αμπελόφυλλο ( με τη γυαλιστερή του πλευρά προς τα κάτω) σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και βάζω 1 κουταλάκι από το μίγμα της γέμισης, λίγο πιο κάτω από το κέντρο του φύλλου

  14. Εάν κάποια φύλλα είναι πολύ μικρά, χρησιμοποιώ δύο από αυτά μαζί για ένα ντολμαδάκι

  15. Τυλίγω τα αμπελόφυλλα σταυρωτά, ώστε να σφραγιστεί η γέμιση στο εσωτερικό και να σχηματιστούν ρολάκια

  16. Τοποθετώ τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα με την διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω ετοιμάζοντας δυο στρώσεις

  17. Περιχύνω με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και 4 φλιτζάνια νερό και τα σκεπάζω με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να παραμείνουν στη θέση τους

  18. Σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζω τα ντολμαδάκια για 50 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν τα φύλλα

  19. Για τη σάλτσα: σε ένα μπολ ενώνω τα υλικά για τη σάλτσα και 1 φλιτζάνι από το υγρό της κατσαρόλας, που μαγειρεύτηκαν οι ντολμάδες

  20. Ανακατεύω καλά

  21. Σερβίρω τα ντολμαδάκια με τη γιαουρτοσάλτσα και ξετρελαίνονται όλοι!

Keywords: ντολμαδακια γιαλαντζι

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

1 Comment

Απάντηση