προορισμός…γεύση!

Απογειώνουμε το κλασικό μπριάμ με τη νοστιμιά του καραμελωμένου κρεμμυδιού και την υπέροχη ευωδιά του θυμαριού και, για περισσότερο «σώμα» και γεύση, προσθέτουμε μια καλή κρητική γραβιέρα.

pinit
0 Add to Favorites
5 from 1 vote

μπριαμ με καραμελωμενα κρεμμυδια, θυμαρι και γραβιερα

Δυσκολία: Intermediate Prep Time 40 min Rest Time 1 min Total Time 41 mins Servings: 4 Best Season: Suitable throughout the year

Περιγραφή

Απογειώνουμε το κλασικό μπριάμ με τη νοστιμιά του καραμελωμένου κρεμμυδιού και την υπέροχη ευωδιά του θυμαριού και, για περισσότερο «σώμα» και γεύση, προσθέτουμε μια καλή κρητική γραβιέρα. Το μπριάμ, αλλιώς!

Υλικά

Για το μπριάμ

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

Instructions

Video
Off On

Καραμελωμένα κρεμμύδια:

  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνω τα κρεμμύδια. Τα σοτάρω για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να ροδίσουν καλά, να καραμελώσουν. Αν δω ότι ροδίζουν αρκετά γρήγορα, χαμηλώνω κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύω πιο συχνά. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω λίγο πιπέρι.

    blank

Μπριάμ:

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Απλώνω ομοιόμορφα τα καραμελωμένα κρεμμύδια στον πάτο ενός μέτριου πυρίμαχου σκεύους και τα πασπαλίζω με 1 κουτ. σούπας από την τριμμένη γραβιέρα.

    blank
  2. Απλώνω τις φέτες ντομάτας σε ένα σουρωτήρι και τις αλατίζω ελαφρώς. Τις αφήνω κατά μέρος για 15 λεπτά, μέχρι να αποβάλλουν τα περισσότερα υγρά τους, τα οποία πετάω.

    blank
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω τις φέτες κολοκυθών, 1½ κουτ. σούπας από το λάδι, το μισό θυμάρι και λίγο αλάτι. Ανακατεύω καλά.

    blank
  4. Φυλάω κατά μέρος τη μισή από την τριμμένη γραβιέρα για να την σκορπίσω στο τέλος στο φαγητό.

    blank
  5. Μέσα στο ταψί, επάνω στο στρώμα κρεμμυδιών, απλώνω εναλλάξ τις φέτες ντομάτας και κολοκυθιών, σε στρώσεις, με τρόπο ώστε να μισοσκεπάζουν η μία φέτα την άλλη. Πασπαλίζω κάθε στρώση με την τριμμένη γραβιέρα. Αλατοπιπερώνω και ραντίζω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

    blank
  6. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω καλά το υπόλοιπο θυμάρι και το τριμμένο τυρί που άφησα κατά μέρος και πασπαλίζω την επιφάνεια του μπριάμ. Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω το μπριάμ για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

    blank
  7. Το αφήνω να κρυώσει για 30 λεπτά και σερβίρω. Συνοδεύω με κομμάτια γραβιέρας Κρήτης (ή φέτα).

    blank
Διατροφικά Στοιχεία

Serving Size 1

Servings 4


Amount Per Serving
Calories 200
Calories from Fat 1
% Daily Value *
Total Fat 1g2%
Saturated Fat 1g5%
Trans Fat 1g
Cholesterol 1mg1%
Sodium 1mg1%
Potassium 1mg1%
Total Carbohydrate 1g1%
Dietary Fiber 1g4%
Sugars 1g
Protein 1g2%

Vitamin A 1%
Vitamin C 1%
Calcium 1%
Iron 1%
Vitamin D 1%
Vitamin E 1%
Vitamin K 1%
Thiamin 1%
Riboflavin 1%
Niacin 1%
Vitamin B6 1%
Folate 1%
Vitamin B12 1%
Biotin 1%
Pantothenic Acid 1%
Phosphorus 1%
Iodine 1%
Magnesium %
Zinc %
Selenium 1%
Copper 1%
Manganese 1%
Chromium 1%
Molybdenum 1%
Chloride 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: μπριαμ καραμελωμενα κρεμμυδια

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

1 Comment

  1. Wow, this amazing!

Απάντηση