προορισμός…γεύση!

Έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε την πίτα του βοσκού; Η sheperd’s pie ή hachis parmentier όπως το λένε και φίλοι μου οι Γάλλοι, είναι ένα νόστιμο φαγητό για ένα υπέροχο κυριακάτικο τραπέζι με λίγα και απλά υλικά! Μια στρώση κιμά, μια στρώση πουρέ πατάτας και αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε καρότα ή και αρακά. Ποιος όμως το έφτιαξε για πρώτη φορά;
Ο Antoine Parmentier (το όνομα του οποίου δώθηκε και στο φαγητό), ο οποίος ζούσε τον 18ο αιώνα, είναι ο πρώτος που το παρασκεύασε. Αγρονόμος και διατροφολόγος, κατάφερε να πείσει τον βασιλιά Λουδοβίκου XVI, πως η πατάτα που μόλις είχε παραλάβει από τη Νότια Αμερική, ήταν η καλύτερη. Για να το πετύχει αυτό όμως, σκέφτηκε να ετοιμάσει και να σερβίρει διάφορα πιάτα με βάση τις πατάτες. Ο βασιλιάς τα αγάπησε και έτσι μπόρεσε αυτό το λαχανικό να κυκλοφορήσει σε όλη τη Γαλλία.
Δεν ήταν όμως, τόσο απλό να καταφέρει να πείσει τον απλό λαό για τις ευεργετικές ιδιότητες της πατάτας. Μέχρι τότε, θεωρούσα ότι πρόκειται για ένα πολύ κακό λαχανικό που μεταδίδει ασθένειες. Συνήθιζαν να τις καλλιεργούν, μόνο για να ταΐζουν τα ζώα. Κανείς δεν σκεφτόταν τότε να τις φάει! Κάτι λοιπόν έπρεπε να σκεφτεί και να κάνει ο Parmentier για να δούνε τη πατάτα αλλιώς.
Σκέφτηκε και πήρε την άδεια του βασιλιά Λουδοβίκου XVI, να βάλει στρατιώτες-φύλακες, να φυλάνε τα χωράφια με τις πατάτες όλη την ημέρα. Τη νύχτα όμως; Οι φύλακες έπρεπε να φεύγουν! Έτσι, κέντρισε το ενδιαφέρον των αγροτών, όπου άρχισαν να «κλέβουν» τις πατάτες για να τις φυτέψουν αλλού.
Χάρη στη μεγαλοφυία του Parmentier, ξεκίνησε να δοκιμάζει και να γράφει διάφορες συνταγές φαγητών με συνδυασμό την πατάτα και το κρέας (ανάμεσά τους και η hachis parmentier) που τις δημοσίευε στην εφημερίδα Gazette de France, την μεγαλύτερη εφημερίδα της εποχής!
author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

  1. Excellent!

Απάντηση