προορισμός…γεύση!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΟΥΜΑΣ
Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΡΚΟΥΣΗ
ISBN: 978-618-5400-20-0
Σελίδες: 368

Ναυτικό μυθιστόρημα με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, Οι περιπέτειες του Τζον Ντέιβις είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά βιβλία του Αλέξανδρου Δουμά, εμπνευσμένο σε μεγάλο βαθμό από την Ελλάδα, τις παραμονές της Επανάστασης του 1821. Κυκλοφορεί για πρώτη φορά στη χώρα μας από τις Εκδόσεις Opera σε μετάφραση της Μαρίας Μουρκούση.

«Είσαι πολύ αυστηρός, Τζον, γιατί κι εσύ, όπως κι όλοι οι Φράγκοι, κρίνεις πάντα τους λαούς απ’ την πλευρά του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Δεν ξέρεις εσύ τι έχουμε τραβήξει εμείς τετρακόσια χρόνια. Δεν ξέρεις εσύ ότι, εδώ και τέσσερις αιώνες, τίποτα δεν είναι δικό μας, ούτε το βιος των πατεράδων μας, ούτε η τιμή των κοριτσιών μας. Δεν ξέρεις εσύ πως ελεύθεροι είναι μόνο οι γοργόφτεροι θαλασσαετοί που αρπάζουν τη λεία τους και μετά κουρνιάζουν στις φωλιές τους που τις χτίζουν τόσο ψηλά ώστε ο βαρύς δεσποτισμός των Τούρκων να μην τολμάει να τους κυνηγήσει ώς εκεί πάνω. Έτσι γίνεται πάντα με κάθε καταπιεσμένο λαό. Η Ισπανία έχει τους αντάρτες της, η Καλαβρία τους ληστές της, η Μάνη τους κλέφτες της, το Αρχιπέλαγος τους πειρατές του. Θα ’ρθει κι η μέρα της λευτεριάς και θα ξαναγίνουμε όλοι μας πολίτες.»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΟΥΜΑΣ

O Αλέξανδρος Δουμάς (πατήρ)  [Alexandre Dumas (père), 1802-1870], διάσημος συγγραφέας των βιβλίων Οι τρεις σωματοφύλακες (1844), Ο κόμης Μοντεχρήστος (1846), Το σιδηρούν προσωπείον (1848), Το περιδέραιο της βασίλισσας (1849), Η μαύρη τουλίπα (1850), κατέκτησε την παγκόσμια φήμη του γράφοντας ιστορικά μυθιστορήματα και θεατρικά έργα τα οποία επανεκδίδονται και δραματοποιούνται μέχρι τις μέρες μας. Παιδί της Γαλλικής Επανάστασης, συνδέεται με στενή φιλία με τους περισσότερους συγγραφείς και διανοούμενους της εποχής του, αλλά και με τον ιταλό επαναστάτη Γκαριμπάλντι, του οποίου μεταφράζει στο γαλλικά τα απομνημονεύματα. Ζει μια πολυτάραχη για τα δεδομένα της εποχής ζωή, με συχνές εναλλαγές συντρόφων και εξώγαμα παιδιά, αντιμετωπίζοντας συχνά οικονομικά και νομικά προβλήματα. Το προσωνύμιο «πατήρ», τον ξεχωρίζει από τον γιο του, επίσης Αλέξανδρο Δουμά, συγγραφέα του διάσημου μυθιστορήματος Η κυρία με τις καμέλιες (1848).

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *