Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Ο ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ & Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Ο ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ & Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Μόλις οι κούτες με τα στολίδια βγουν από την αποθήκη και το πατάρι, μόλις τα πρώτα λαμπάκια ανάψουν και μόλις οι πρώτες λίστες με δώρα αρχίζουν να γράφονται τότε είναι σίγουρο ότι το άρωμα του αγαπημένου μας κουραμπιέ, η μυρωδιά του αληθινού βουτύρου και του φρεσκοψημμένου αμύγδαλου θα πλημμυρίσει το σπίτι.
Το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων μας πηγαίνει πίσω στον 7ο αιώνα στην περιοχή της Περσίας. Ενώ ο Λίβανος διεκδικεί και αυτός την πατρότητα του κουραμπιέ.
Στην τούρκικη γλώσσα η λέξη «κουραμπιέ» σημαίνει μπισκότο. Στην Τουρκία συναντάμε αντίστοιχα γλυκά, όπως και στην Αλβανία ενώ διαφορετικές εκδοχές βρίσκουμε και στα ισπανόφωνα κράτη με το ονομαστό «πολβορόν» αλλά και στην Αγγλία με το κλασσικό «shortbread» που κινείται επάνω στην συγκεκριμένη τεχνική ζαχαροπλαστικής.
Ο κουραμπιές λογίζεται ότι έφτασε στην Ελλάδα μαζί με τους πρόσφυγες που ήρθαν από την Μικρά Ασία και συγκεκριμένα την Σμύρνη, όπου εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Νέας Καρβάλης, στην Καβάλα. Οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης θεωρούνται οι κορυφαίοι σε όλη την χώρα με την παράδοση να περνά από γενιά σε γενιά και την ποιότητα και την τεχνική να παραμένουν σταθερές.
Διαφορετικές εκδοχές συναντάμε και σε όλη την χώρα με την Αρκαδία και τους φημισμένους καρυδοκουραμπιέδες της αλλά και με τα Γρεβενά και τα πεντανόστιμα σαλιάρια– τα οποία μοιάζουν αρκετά γευστικά με τον κουραμπιέ αλλά φτιάχνονται κατά βάση με λάδι και γεμίζονται με ένα μείγμα από καρύδια και μπαχαρικά.
Ο κουραμπιές έχει συνδεθεί άμεσα με την περίοδο των Χριστουγέννων αν και τα ήθη και έθιμα μας τον καθιστούν σαν το κατεξοχήν εορταστικό κέρασμα που δίδονταν στους γάμους, στις βαπτίσεις και στις γιορτές καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Σήμερα, με την έρευνα και την εξέλιξη της γαστρονομίας και της ζαχαροπλαστικής βρίσκουμε πολλές και διαφορετικές συνταγές που παντρεύουν τεχνικές και υλικά με σεβασμό στην παραδοσιακή συνταγή που όλοι λατρεύουμε.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΑΦΡΑΤΟΙ

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ ΚΑΙ CRANBERRIES

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΒΟΥΤΥΡΑΤΟΙ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

 


Related Posts

CHEESECAKE ΓΙΑΟΥΡΤΙ-ΜΕΛΙ-ΚΑΡΥΔΙ

CHEESECAKE ΓΙΑΟΥΡΤΙ-ΜΕΛΙ-ΚΑΡΥΔΙ

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία υπέροχη συνταγή, η οποία προσφέρει ένα πλούσιο κοκτέιλ βιταμινών και μετάλλων που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και την υψηλή θωράκιση του ανοσοποιητικού.

ΜΑΥΡΟ ΡΑΠΑΝΑΚΙ… ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ!

ΜΑΥΡΟ ΡΑΠΑΝΑΚΙ… ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ!

Μα τι είναι αυτό το μαύρο ραπανάκι; Συνήθως τα ραπανάκια τα ξέρουμε κόκκινα, στρογγυλά ή και μακρουλά. Λοιπόν, το μαύρο ραπανάκι, με μια πρώτη ματιά, δεν μπορώ να πω πως θα το ζηλέψετε, αλλά θα ήταν κρίμα να μη το δοκιμάσετε. Αρκετά δυνατό θα έλεγα, […]



Subscribe