προορισμός…γεύση!

Αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού που έχει γεμίσει τους πάγκους της λαϊκής. Ζουμερά, χρυσαφένια και πολύ αρωματικά είναι τέλεια για εξαιρετικά επιδόρπια. Πρόκειται για μια διασταύρωση ροδάκινου και μήλου, που σύμφωνα με το «μύθο» δημιουργήθηκαν από κάποιον γεωπόνο, αλλεργικό στο χνούδι.
Αν και μοιάζουν με τα ροδάκινα διαφέρουν στην υφή, αφού δεν έχουν χνούδι στη φλούδα τους και μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να καθαριστεί. Και φυσικά, τα νεκταρίνια παρόλο που είναι πολύ θρεπτικά, έχουν ελάχιστες θερμίδες.

Για την ιστορία

Τα νεκταρίνια προέρχονται από την Κίνα πριν από τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Αναπτύχθηκαν από τις κλασσικές ροδακινιές αλλά από μια φυσική μετάλλαξη τροποποιήθηκαν σε ροδάκινα χωρίς χνούδι.
Από την Κίνα εξαπλώθηκαν σε όλη τη δυτική Ασία και την Περσία, όπου καλλιεργήθηκαν. Από την Περσία, πέρασαν στην Ελλάδα και τη Ρώμη. Κατά τον 16ο αιώνα εξαπλώθηκαν στη βόρεια Ευρώπη και την Αγγλία. Στην Αμερική έφτασαν από τους Ισπανούς όπου τα καλλιέργησαν στην Καλιφόρνια που ακόμα και σήμερα είναι μεγάλο κομμάτι της αγροτικής παραγωγής τους.
Το όνομά τους το χρωστάνε στο «νέκταρ» την τροφή των Θεών. Η εποχή τους είναι από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο αλλά τα πιο νόστιμα είναι του Ιουλίου και Αυγούστου.

Εύκολο κέικ με νεκταρίνια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Στρώνω ένα ταψάκι 21×32 εκ. με αντικολλητικό χαρτί. Βάζω στο μίξερ 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 100 γρ. ζάχαρη, 1 αυγό και 1 πρέζα αλάτι. Τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Παίρνω κουταλιές από το μείγμα και τις τοποθετώ στο ταψάκι. Αλευρώνω λίγο τα χέρια μου και πιέζω λίγο τη ζύμη για να απλώσει ομοιόμορφα και να καλύψω όλη την επιφάνεια. Ψήνω στο φούρνο για 15 λεπτά. Εν το μεταξύ καθαρίζω 3-4 νεκταρίνια και τα κόβω στα οκτώ. Βγάζω το κέικ από το φούρνο και στρώνω τα νεκταρίνια. Πασπαλίζω με 2 κουταλιές τριμμένα αμύγδαλα και επαναφέρω στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά. Χωρίζω 3 αυγά σε ασπράδια και κρόκους. Χτυπάω τους κρόκους με 3 κουταλιές ζάχαρη και προσθέτω 3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ανακατεύω απαλά με το μείγμα των κρόκων. Αδειάζω το μείγμα στο ταψάκι καλύπτοντας τα νεκταρίνια και ψήνω για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Πασπαλίζω με λίγη άχνη ζάχαρη και κόβω σε κομμάτια.

Ψητά νεκταρίνια με παγωτό: Προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C. Βουτυρώνω ένα ταψάκι με 1 κουταλάκι βούτυρο. Σε ένα μπολ ανακατεύω 1/3 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη, ½ κουταλάκι κανέλα σκόνη, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο και 1 πρέζα γαρύφαλλο σκόνη. Κόβω στη μέση 4 μεγάλα νεκταρίνια και τα τοποθετώ στο ταψάκι με το κομμένο μέρος προς τα πάνω. Ραντίζω τα νεκταρίνια με ¼ φλιτζανιού ρούμι ή μπράντι και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού. Πασπαλίζω με το μείγμα της ζάχαρη και ψήνω στο φούρνο για 10 λεπτά. Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο και με ένα κουτάλι παίρνω από τα ζουμάκια του ταψιού και βρέχω τα νεκταρίνια. Επαναφέρω το ταψί στο φούρνο και συνεχίζω το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα. Σερβίρω τα νεκταρίνια με 1 μπάλα παγωτό βανίλια και ραντίζω με το σιρόπι του ταψιού.

Μαρμελάδα νεκταρίνι με αστεροειδή γλυκάνισο: Ξεφλουδίζω 1.200 γρ. νεκταρίνια, τα κόβω στη μέση, αφαιρώ τα κουκούτσια και κόβω τη σάρκα τους σε λεπτά φετάκια. Τα βάζω σε ένα βαθύ μπολ, σε στρώσεις, σκορπίζοντας ανάμεσα σε κάθε στρώση 800 γρ. ζάχαρη και κάπου στη μέση βάζω τα σπόρια από 1 λοβό βανίλιας και 1 αστεροειδή γλυκάνισο. Σκεπάζω το μπολ και το αφήνω στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Την επόμενη ημέρα αδειάζω όλο το περιεχόμενο του μπολ σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτω το χυμό από ½ λεμόνι. Ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα και βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύω για 13 – 15 λεπτά. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά και αφήνω τη μαρμελάδα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά ξαναβάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζω το μαγείρεμα, σε μέτρια θερμοκρασία, για άλλα 10 – 12 λεπτά ή μέχρι να δέσει. Αν δεν έχει δέσει τη δεύτερη φορά την αφήνω ξανά να στεγνώσει και συνεχίζω το βράσιμο για άλλα 10 – 15 λεπτά. Τη μοιράζω όσο είναι καυτή σε εξίσου καυτά αποστειρωμένα βαζάκια, γεμίζοντάς τα καλά μέχρι επάνω. Τα κλείνω αμέσως, τα αναποδογυρίζω και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως.

Μαρμελάδα νεκταρίνι με δεντρολίβανο

Υπέροχη αρωματική μαρμελάδα, τέλεια για τα καλοκαιρινά πρωινά μας. Αν δεν σας αρέσει το δεντρολίβανο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λουίζα.

Μπισκότα με νεκταρίνια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Σε ένα μπολ ανακατεύω 4 νεκταρίνια κομμένα σε μικρούς κύβους, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού και 2 κουταλιές ζάχαρη. Τα αφήνω για 15 λεπτά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ, ½ κουταλάκι αλάτι και ¼ φλιτζανιού ζάχαρη. Βάζω στον κάδο του μίξερ 100 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε μικρούς κύβους και το χτυπάω λίγο για να γίνει ψυχουλιαστό. Προσθέτω 1 φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος και λίγο λίγο το μίγμα με το αλεύρι δουλεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα για να ενωθούν τα υλικά. Σταματάω το μίξερ, προσθέτω τα νεκταρίνια και ανακατεύω να σκορπίσουν στο μείγμα. Αδειάζω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και «κόβω» στρογγυλά μπισκότα. Τα μεταφέρω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και αλείφω με λίγη κρέμα γάλακτος. Ψήνω τα μπισκότα για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Νεκταρίνια με κραμπλ βρώμης-καρύδας: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ελαφρά ένα ταψάκι. Κόβω 6 νεκταρίνια στη μέση, αφαιρώ το κουκούτσι και τα τοποθετώ στο ταψάκι με το κομμένο μέρος προς τα πάνω. Σε ένα μπολ ανακατεύω 90 γρ. νιφάδες βρώμης, 40 γρ. τριμμένη καρύδα, 2 κουταλιές μέλι και 1 κουταλάκι κανέλα σκόνη. Γεμίζω τα νεκταρίνια με το μίγμα δημιουργώντας βουναλάκια. Ανακατεύω 1 φλιτζάνι νερό με 1 κουταλάκι υγρή βανίλια και ρίχνω το νερό μέσα στο ταψάκι (δεν βρέχω τη γέμιση). Ψήνω στο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα νεκταρίνια. Σερβίρω στα πιάτα γιαούρτι στραγγιστό και μοιράζω τα νεκταρίνια.

Τσάτνεϊ νεκταρίνι με κάρι: Βάζω σε μια κατσαρόλα 2/3 φλιτζανιού λευκό ξίδι. Προσθέτω 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα νεκταρίνια, 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα, 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο, 2 κουταλάκια τριμμένο τζίντζερ, φρέσκο, 2 κουταλάκια κάρι, και από 1 πρέζα αλάτι, πιπέρι κόκκινο, κίμινο, κανέλα. Προσθέτω ¾ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη και αφήνω τα υλικά σε μέτρια φωτιά να πάρουν βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρευώ για 30 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Προσθέτω ½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες και συνεχίζω το μαγείρεμα για 15-20 λεπτά ακόμα. Αφήνω το τσάτνεϊ να κρυώσει και το σερβίρω με πλατό τυριών ή το αποθηκεύω σε αποστειρωμένα βάζα.

Πάβλοβα με κρέμα μαστίχας και καραμελωμένα βερίκοκα και νεκταρίνια

Γλύκισμα υπερπαραγωγή, που απαιτεί αρκετό χρόνο, αλλά… το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακότατο. Τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με ροδάκινα, γυαρμάδες ή βανίλιες.

Νεκταρίνια σοτέ: Κόβω στη μέση 2-3 νεκταρίνια, αφαιρώ το κουκούτσι και τα σοτάρω με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο, για 8-10 λεπτά. Προσθέτω 1 κλαδάκι δεντρολίβανο φρέσκο, 1 κουταλάκι κρέμα σκόρδου, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζω το σοτάρισμα ανακατεύοντας απαλά για 5 λεπτά ακόμα. Το τέλειο συνοδευτικό για ψητά κρέατα.

Νεκταρίνια με αμυγδαλόκρεμα και μαστίχα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Πλένω καλά 4 νεκταρίνια και τα κόβω στη μέση. Αφαιρώ το κουκούτσι και τα τοποθετώ σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι με το κομμένο μέρος προς τα πάνω. Σε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα 3 αυγά με 80 γρ. καστανή ζάχαρη. Προσθέτω 100 γρ. πούδρα αμυγδάλου και 100 γρ. βούτυρο μαλακωμένο (όχι λιωμένο). Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή κρέμα. Προσθέτω 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας ανακατεύω καλά και γεμίζω τα νεκταρίνια με την κρέμα. Ψήνω στο φούρνο για 12-15 λεπτά. Σερβίρω τα νεκταρίνια με παγωτό καϊμάκι.

Τούρτα παγωτό γιαούρτι με μαρμελάδα νεκταρίνι

Το γιαούρτι σερβιρισμένο με μαρμελάδα είναι πολύ συνηθισμένο επιδόρπιο. Αυτό μου έδωσε την ιδέα για μια τούρτα που συνδυάζει τις δύο αγαπημένες μου γεύσεις. Είναι πανεύκολη, εντυπωσιακή και πεντανόστιμη!

Smootie νεκταρίνι: Καθαρίζω 3 νεκταρίνια και τα κόβω σε κύβους. Βάζω τους κύβους στην κατάψυξη για 3 ώρες να παγώσουν καλά. Βάζω στο μπλέντερ τους παγωμένους κύβους και προσθέτω 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2 κουταλιές μέλι, ½ φλιτζάνι παγωμένο γάλα, και τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας. Πολτοποιώ για 4-5 λεπτά και σερβίρω σε μεγάλα ποτήρια με 1-2 φέτες, φρέσκα νεκταρίνια. Αν δεν θέλω να το σερβίρω ως smoothie, το βάζω σε μεταλλικό μπολ στην κατάψυξη και το αφήνω για 1 νύχτα να παγώσει καλά. Το σερβίρω ως παγωτό με λίγο σιρόπι καραμέλας και φρέσκα νεκταρίνια.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *