Site icon Ντίνα Νικολάου

Καύσωνας και διατροφή

Καύσωνας και διατροφή

Καύσωνας και διατροφή

Η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα… και πολύ δύσκολα ανάβουμε φούρνους και εστίες για μαγείρεμα. Θέλουμε φαγητά εύκολα, γρήγορα και όσο το δυνατόν πιο δροσερά. Οι οδηγίες του κλινικού διατροφολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη είναι σαφής για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.
Κι εγώ σας δίνω τις πιο εύκολες συνταγές για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη.

Σαλάτα με καρπούζι, πεπόνι και μοτσαρέλα

Απολαυστική και δροσερή σαλάτα που θα σας χορτάσει χωρίς να σας βαρύνει. Το τέλειο μεσημεριανό για να το απολαύσουμε στην παραλία, αλλά και μετά την ηλιοθεραπεία που χρειαζόμαστε ενυδάτωση.

.

Σαλάτα με καρπούζι και γραβιέρα Κρήτης

Μια ολόδροση, καλοκαιρινή σαλάτα που μπορεί να αντικαταστήσει ένα γεύμα στην παραλία. Η γραβιέρα Κρήτης είναι ένα παραδοσιακό τυρί που παράγεται από πρόβατα που ζουν ελεύθερα στην πανέμορφη Κρήτη. Ένα υπέροχο τυρί με υπόγλυκη γεύση και βουτυρώδη υφή ταιριάζει τέλεια με το δροσερό καρπούζι.

Σαλάτα με πεπόνι, φέτα και αγγούρι

Το αργίτικο πεπόνι (με καταγωγή από την Αργολίδα) είναι πολύ αρωματικό πεπόνι με μακρουλό σχήμα και μυτερές άρκες. Το άνυδρο πεπόνι Πάρου ή αλλιώς «μπανάνα» είναι μια ξερική ποικιλία με σφιχτή σάρκα και βαθύ πορτοκαλί χρώμα. Η Perlina Τρικάλων είναι επίσης με έντονο πορτοκαλί χρώμα, αρκετά σφιχτή και συμπαγής σάρκα. Εσείς μπορείς να χρησιμοποιήσετε ότι βρείτε στη λαϊκή σας.

.

– να πίνουμε άφθονο νερό και ισοτονικά ποτά καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας ακόμη και όταν δε διψάμε.
– να αποφεύγουμε τα αλκοολουχα ποτά ιδίως κατά τις ώρες της ημέρας που βρισκομαστε κάτω από τον ήλιο.

Δ. Γρηγοράκης

.

Λιγκουίνι με ωμή σάλτσα τόνου, γιαουρτιού-σκόρδου

Το πιο γρήγορο πιάτο που έχω φτιάξει που δεν απαιτεί μαγείρεμα, εκτός από το χρόνο που αφιερώνω για το βράσιμο των ζυμαρικών. Ο πολτός σκόρδου είναι που δίνει την ένταση που χρειάζεται χωρίς όμως, να το κάνει βαρύ όπως θα γινόταν αν χρησιμοποιήσω ωμό σκόρδο.

.

– να αποφεύγουμε τις βαριές σάλτσες και τα τηγανιτά
– θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στα λαχανικά, στις ωμές σαλάτες, στα φρούτα
– θα πρέπει να προτιμήσουμε τα ψάρια και ειδικά αυτά με λίγα λιπαρά, όπως είναι ο γαλέος, το φαγγρί και η συναγρίδα αλλά και το κρέας με χαμηλά λιπαρά, όπως είναι το άπαχο κόκκινο κρέας αλλά και το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.
Δ. Γρηγοράκης

.

.

Κρύα σούπα με πιπεριές Φλωρίνης και καρπούζι

Δροσερή και ιδιαίτερη σούπα που θα σας δροσίσει τις καυτές μέρες του καλοκαιριού.

.

.

Γκασπάτσο (παγωμένη ντοματόσουπα)

Το γνήσιο γκασπάτσο τρώγεται όχι απλώς κρύο, αλλά παγωμένο! Αν θέλουμε λοιπόν, μπορούμε να φτιάξουμε τη σούπα λίγο πιο πυκνή, χωρίς δηλαδή να προσθέσουμε νερό, και να ρίξουμε λίγο τριμμένο πάγο σε κάθε μερίδα την ώρα του σερβιρίσματος, ανακατεύοντας καλά. Αν τη θέλουμε πιο χορταστική, σερβίρουμε κάθε μερίδα με λίγο γιαούρτι, ανθότυρο ή τριμμένη φέτα.

.

.

– θα πρέπει να αποφεύγουμε τα γλυκά, τα αναψυκτικά και γενικότερα τα ροφήματα με μεγάλες ποσοτητες ζάχαρης.
– θα πρέπει να τρώμε σχετικά αλατισμένα φαγητά καθώς με τον ιδρώτα χάνονται σημαντικές ποσότητες αλατιού από τον οργανισμό οι οποίες θα πρέπει να αναπληρωθούν δεδομένου ότι το αλάτι βοηθά στην εξοικονόμηση υγρών από τον οργανισμό.
– θα πρέπει να αποφεύγουμε τα καυτά ή πολύ ζεστά φαγητά
Δ. Γρηγοράκης

.

.

Αβοκάντο γεμιστά με τονοσαλάτα

Αβοκάντο με τονοσαλάτα… Καλοκαιρινό, εύκολο, γρήγορο και υγιεινό ορεκτικό!!! Αυτή η σαλάτα σερβίρεται αμέσως, γιατί το αβοκάντο, αν και ραντισμένο με χυμό λεμονιού, σύντομα μαυρίζει και χαλάει η γεύση του.

.

.

– θα πρέπει να προτιμάμε δροσιστικά επιδόρπια όπως ζελέ, όπως γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
– πρέπει να τρώμε πολλά και μικρά γεύματα
– πρέπει να αποφεύγουμε την κίνηση μετά τα κύρια γεύματα της ημέρας, για παράδειγμα το περπάτημα, τις δουλειές στο σπίτι και γενικότερα έντονη δραστηριότητα.
Δ. Γρηγοράκης

.

.

Καρπούζι με φέτα, κάππαρη και ντομάτα

Μια εύκολη και δροσερή μπουκίτσα με καρπούζι και φέτα που μπορείτε να σερβίρετε με κοκτέιλ. Η κάππαρη μαζί με την φέτα δίνουν την αλμύρα που πρέπει και δεν χρειάζεται να αλατίσετε.

.

.

Γλιστρίδα με ντρέσινγκ από γιαούρτι και ροδάκινο

Η γλιστρίδα εκτός από πολλές βιταμίνες περιέχει και τα περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα. Έχει σχετικά υπόξινη γεύση και σε συνδυασμό με το γιαούρτι, μας δίνει μια εξαιρετικά δροσιστική σαλάτα.

.

.

Πρέπει να προσέχουμε τα ευαίσθητα φαγητά όπως είναι το γάλα, το τυρί και τα διάφορα αλλαντικά τα οποία δε θα πρέπει να συντηρούνται εκτός ψυγείου για διάστημα μεγαλύτερο της μιας ώρας.
Δ. Γρηγοράκης

.

.

Ντομάτες γεμιστές με τόνο και μυρωδικά

Οι γεμιστές ντομάτες με τόνο και μυρωδικά είναι ένα δροσερό, εύκολο και ελαφρύ μεζεδάκι για ουζάκι αλλά και για μια ξαφνική επίσκεψη φίλων.

Exit mobile version