προορισμός…γεύση!

Λίγες μέρες έχουν μείνει πριν από το, γνωστό πλέον σε όλους, αμερικανικό Halloween. Μια από τις πιο αγαπημένες γιορτές των αμερικανών που εξελίσσεται σε παγκόσμια γιορτή αφού όλο και περισσότεροι το ανακαλύπτουν και θέλουν να μπουν στο πνεύμα. Σίγουρα η γιορτή έχει υποστεί αρκετές αλλαγές, ειδικά τα τελευταία 2-3 χρόνια, αφού έκανε τους ανθρώπους πιο επιφυλακτικούς παρ’ όλ’ αυτά τα μικρά αμερικανόπουλα συνεχίζουν να τρέχουν στις γειτονιές για το γνωστό trick-or-treating (φάρσα ή κέρασμα) μασκαρεμένα σε φαντάσματα, ζόμπι ή άλλα «αιματοβαμμένα» κοστούμια.

Αν και το Halloween χρονολογείται πολύ πίσω, στους Κέλτες της αρχαίας Ευρώπης με τα κοστούμια, τα φαντάσματα και τις τρομακτικές ιστορίες να αποτελούν βασικό μέρος της ιστορίας, οι διακοπές, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, το trick-or-treating είναι μεταγενέστερες προσθήκες.

Η προέλευση του Halloween, λοιπόν, χρονολογείται από τους Κέλτες της αρχαίας Ιρλανδίας, οι οποίοι γιόρταζαν το νέο έτος την 1η Νοεμβρίου. Αυτή η ημέρα σηματοδότησε τη μετάβαση από τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες στον κρύο και σκοτεινό χειμώνα, μια περίοδο που πιο συχνά συνδέονται με τον θάνατο.

Στις 31η Οκτωβρίου, το βράδυ της παραμονής του νέου έτους, γιόρταζαν αυτό που είναι γνωστό ως Samhain (γιορτή του κύκλου της ζωής). Ήταν η νύχτα που το όριο μεταξύ του ζωντανού κόσμου και του κόσμου των νεκρών γίνεται λεπτό, και τα φαντάσματα μπορούσαν να επιστρέψουν για να περπατήσουν στη γη. Ή έτσι πίστευαν τουλάχιστον.

Τα φαντάσματα κατά την επιστροφή τους στη γη, κατέστρεφαν τις καλλιέργειες και προκαλούσαν προβλήματα, σύμφωνα με τους Κέλτες ιερείς, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν το «θολό τοπίο» του κόσμου των πνευμάτων ώστε να κάνουν προβλέψεις για τον νέο χρόνο.

Οι ίδιοι ιερείς που μιλούσαν με προφητείες, άναβαν τη νύχτα τεράστιες φωτιές και γίνονταν το επίκεντρο της βραδιάς με τις τελετές τους. Οι άνθρωποι μαζεύονταν μεταμφιεσμένοι σε φαντάσματα, προσπαθούσαν να πουν ο ένας την τύχη του άλλου, έφτιαχναν φαναράκια από κολοκύθες και ακολουθούσε ένα μεγάλο γλέντι.

Αυτές οι παγανιστικές γιορτές συνεχίστηκαν έως ότου ο Χριστιανισμός επέκτεινε την επιρροή του στα κελτικά εδάφη και ο εορτασμός άρχισε να ατονεί. Το όνομα «Halloween» προήλθε από τον εορτασμό των Χριστιανικών All Souls’ Day, γνωστός και ως «All-hallows». Και αφού το All-Hallows ήταν την 1η Νοεμβρίου, οι άνθρωποι άρχισαν να αποκαλούν τον Samhain «All Hallows Eve».

Πώς το Halloween καθιερώθηκε ως αμερικανική γιορτή;

Το Halloween που γνωρίζουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα του κύματος των μεταναστών προς την αμερικανική ήπειρο. Η πραγματικά αμερικανική εκδοχή του εθίμου, περιελάμβανε δημόσιες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της συγκομιδής. Οι γείτονες μαζεύονταν σε αυτά τα αυτοσχέδια πάρτι για να μοιραστούν ιστορίες νεκρών —γνωστές και ως ιστορίες φαντασμάτων— μαζί με μικρές (ή και μεγάλες) ατασθαλίες. Ωστόσο, μόνο όταν ήρθε ένα μεγάλο κύμα Ιρλανδών μεταναστών κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η γιορτή γιορτάστηκε ευρέως σε ολόκληρη τη χώρα με τον σημερινό τρόπο. Τα παιδιά έβγαιναν μεταμφιεσμένα και άρχισαν να πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα ζητώντας λιχουδιές ή «soul cakes» (κέικ ψυχής).

Με το πέρασμα των χρόνων, οι κέλτικες παραδόσεις άρχισαν να ξεθωριάζουν, ενώ νέες πιο εύθυμες παραλλαγές έκαναν την εμφάνισή τους. Για παράδειγμα, οι προβλέψεις για το μέλλον, μετατράπηκαν σε μήλα, όπου οι γυναίκες μπορούν να μάθουν τον άντρα που θα παντρευτούν. Οι στολές ιερέων σταμάτησαν και πλέον τα κοστούμια γίνονται μόνο για να προκαλέσουν τρόμο στις γειτονιές και τις συγκεντρώσεις. Τα παιχνίδια, οι αταξίες, το κυνήγι των γλυκών, άρχισαν σιγά σιγά να εξαφανίζονται και το Halloween του 21ου αιώνα να γίνεται ουσιαστικά μια κοσμική γιορτή με συγκεντρώσεις και πάρτι.

Πολιτείες ολόκληρες «στοιχειώνονται», ράβονται κοστούμια υπερπαραγωγή, γίνονται τρελές διακοσμήσεις σπιτιών και κήπων, το μακιγιάζ γίνεται τόσο ρεαλιστικό που τρομάζει και τους πιο γενναίους. Όλα αυτά, κατάφεραν να μετατρέψουν μια παγανιστική γιορτή σε παγκόσμιο φαινόμενο, αφού ολόκληρος ο πλανήτης άρχισε να γιορτάζει μαζί με τους Αμερικανούς τη γιορτή των φαντασμάτων.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *