προορισμός…γεύση!

H σούπερ τροφή υπέρ της αντιγήρανσης και της μακροζωίας

Σε μια εποχή που μαγειρεύουμε σπανιότερα και τρεφόμαστε κάτω από συνθήκες έντονου στρες, ο ιδανικότερος τρόπος να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας ανάγκες, είναι να εμπλουτίσουμε το διαιτολόγιο μας με μια σούπερ τροφή, όπως είναι τα goji berries. Τα γνωστά goji berries έρχονται από τις κοιλάδες της Μογγολίας και του Θιβέτ και οι κάτοικοι εκεί για να τιμήσουν τα οφέλη που προσφέρουν γιορτάζουν για τουλάχιστον δυο εβδομάδες το χρόνο. Χρησιμοποιείται ευρέως στην κινέζικη ιατρική ως τονωτικό, ενισχυτικό αλλά και αντιγηραντικό. Πιστεύεται ότι θα προσφέρει μεγάλη αξία στην πρόληψη του καρκίνου με την αποκατάσταση και επισκευή κατεστραμμένων DNA, στην ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος αφού μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αλλά και στην πρόληψη παχυσαρκίας αφού ενισχύει το μεταβολισμό.
Κλινικές μελέτες αποδεικνύουν το περιεχόμενό τους. Ένα άγριο βατόμουρο το οποίο παρουσιάζεται ως ένα από τα πιο δυνατά αντιοξειδωτικά τρόφιμα, μιας και περιέχει 3290 μονάδες ORAC. Μετά την ανάλυση του μούρου, των φύλλων και των ριζών του βρήκαν ότι τα επίπεδα της βιταμίνη C που περιέχει είναι 500 φορές πιο υψηλά από το πορτοκάλι και το λεμόνι. Πειράματα σε αρουραίους έδειξαν λίγες ενώσεις να μεταβολίζονται στο αίμα ενώ το υπόλοιπο να απορροφάται άθικτο. Κύριο συστατικό της τροφής αυτής είναι η Ζεαξανθίνη, ένα καροτενοειδές ευρέως διαδεδομένο στα φρούτα και λαχανικά, το οποίο μαζί με λουτεΐνη, εντοπίζεται στην ωχρά κηλίδα του ανθρώπινου οφθαλμού. Μελέτες in vitro δείχνουν ότι η παρουσία της ζεαξανθίνης είναι ιδιαίτερα επιθυμητή για την υγιή οπτική λειτουργία. Περιέχει ένα μοναδικό προφίλ πολυσακχαριτών που είχαν την ικανότητα να επηρεάζουν την παραγωγή κυτοκινών σε ανθρώπινα κύτταρα, ουσίες που δρουν στην ανάπτυξη και σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Έχει βρεθεί επίσης ότι διεγείρουν την έκκριση μιας ισχυρής ουσίας, της αυξητικής ορμόνης , στην υπόφυση ώστε να ενισχύεται και το μυϊκό σύστημα. Περιέχουν 18 είδη αμινοξέων και μεταξύ αυτών 8 απαραίτητα τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει , καθώς και 21 ιχνοστοιχεία.
Είναι η πλουσιότερη πηγή της Β καροτίνη από όλες τις γνωστές τροφές και φυτά στη γη. Επίσης περιέχει βιταμίνη Β1, Β2, Β6 και Ε. Τέλος περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες και ωφέλιμα λιπαρά τα οποία είναι υπεύθυνα για την ομαλότερη λειτουργία των ορμονών και τη καταπολέμηση μικροβίων και μυκήτων. Τα 100γρ. επεξεργασμένων goji berries ισοδυναμούν με 370 θερμίδες και συστήνεται η καθημερινή κατανάλωσή τους σε μία ποσότητα 5 – 12γρ ημερησίως.
Η κατανάλωση των γκότζι μπέρι, είναι ασφαλής για τον οργανισμό. Προσοχή συστήνεται σε κάποιες περιπτώσεις όταν π.χ ακολουθούμε κάποια θεραπευτική αγωγή και μας χορηγούνται αντιπηκτικά φάρμακα.

Πηγές
1. Cheng CY, Chung WY, Szeto YT, Benzie IF. Fasting plasma zeaxanthin response to Fructus barbarum L. (wolfberry; Kei Tze) in a food-based human supplementation trial. Br J Nutr. 2005 Jan;93(1):123-30.
2. Wu SJ, Ng LT, Lin CC. Antioxidant activities of some common ingredients of traditional chinese medicine, Angelica sinensis, Lycium barbarum and Poria cocos. Phytother Res. 2004 Dec;18(12):1008-12.
3. Gan L, Zhang SH, Liu Q, Xu HB. A polysaccharide-protein complex from Lycium barbarum upregulates cytokine expression in human peripheral blood mononuclear cells. Eur J Pharmacol. 2003 Jun 27;471(3):217-22.
4. Gan L, Hua Zhang S, Liang Yang X, Bi Xu H. Immunomodulation and antitumor activity by a polysaccharide-protein complex f 5 .http://www.chi.dk/Goji%20Berries.pdf
8. David B. Haytowitz and Seema Bhagwat Nutrient Data Laboratory Beltsville Human Nutrition Research Center (BHNRC) Agricultural Research Service (ARS) U.S. Department of Agriculture (USDA) May 2010.

Με την συνεργασία της  Ιωάννας Βασιλακοπούλου, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρας,Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.grwww.activekids.grwww.care24.gr

1 Comment

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: