προορισμός…γεύση!

Χωρίς φαντασία αλλά με τις εθιμοτυπικές τελετουργίες παρασκευής φτάζυμου, οι ξυλόφουρνοι του χωριού μας προετοιμάζονται και φέτος για να υποδεχτούν το ψωμί που σαν ομφάλιος λώρος μας συνδέει με το παρελθόν μας, για να το προσφέρουμε στους επισκέπτες του χωριού μας, στη ‘Γιορτή Φτάζυμου΄, το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 και ώρα 21:00 στο Δημοτικό Σχολείο Κρούστα. 

Πάνε 20 χρόνια από τότε που οι εμπνευσμένοι συγχωριανοί μας θέλησαν να συστήσουν σε περισσότερο κόσμο τη γεύση του δικού μας ψωμιού. Ο στόχος αρχικά, ήταν να μοιραστούν τη μοναδικότητα της γεύσης του ψωμιού που έμπαινε στο τραπέζι, που προσέφεραν στους γάμους και τις βαπτίσεις αλλά πήγαινε και στις εκκλησίες ως αρτοκλασία.

Με τα χρόνια η γιορτή αυτή μας ένωσε περισσότερο, η ομάδα των ανθρώπων που αφιλοκερδώς φροντίζει ότι χρειαστεί όλο και μεγαλώνει όπως και οι επισκέπτες της γιορτής του φτάζυμου. Όλο αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να διατηρήσουμε παραδόσεις και να συνεισφέρουμε στο χωριό μας για να το κάνουμε ακόμα πιο όμορφο και πιο πράσινο. Γυναίκες, άνδρες και παιδιά φροντίζουμε ότι χρειαστεί για να υποδεχτούμε τους επισκέπτες στο χωριό μας και να τους ταξιδέψουμε στο δικό μας γευστικό παρελθόν.

Φέτος στον χώρο της γιορτής θα παρουσιαστεί έκθεση αγγειοπλαστικής με παλιά χρηστικά κεραμικά που συγκεντρώσαμε από τα σπίτια των συγχωριανών μας. Παράλληλα και μετά από το αγκάλιασμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρούστα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θραψανού θα υπάρχουν αγγειοπλάστες από το Θραψανό για να μας συστήσουν την τέχνη τους και να μας δώσουν την ευκαιρία, σε όποιον επιθυμεί, να έρθει σε επαφή με τον πηλό και με μία από τις αρχαιότερες τέχνες.  

Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν και η τιμή εισόδου στη γιορτή φτάζυμου 15ε. Στο μενού εκτός από το παραδοσιακό φτάζυμο θα προσφερθούν χειροποίητα λαζάνια με ανθότυρο, μπριζόλα με πατάτες, σαλάτα αλλά και ζεστό φτάζυμο με βούτυρο και μέλι στο τέλος της βραδιάς. 

Τη γιορτή θα πλαισιώσουν μουσικά το συγκρότημα των Νίκου Τζουλιαδάκη (λύρα), Νικόλα Καράτζη (μαντολίνο), Αντώνη Παπαδάκη (λαούτο) και Ζαχάρη Μαθιουδάκη (λαούτο). 

Γιορτή Φτάζυμου, Κρούστας 2022

Το Σάββατο 20 Αυγούστου, 21:00 στο Δημοτικό Σχολείο Κρούστα. 

Τα μέλη του

Πολιτιστικού Συλλόγου Κρούστα

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *