προορισμός…γεύση!

Σας έχει τύχει ποτέ να ακούσετε για την αυθεντική Γαλλική Βασιλόπιτα; Η Galette des Rois, δηλαδή η πίτα των Βασιλιάδων τη φτιάχνουν με τραγανό φύλλο σφολιάτα και μια γλυκιά κρέμα αμυγδάλου και… πολύ… πολύ… πολύ βούτυρο. Εκείνος που θα βρει το φλουρί έχει το δικαίωμα να φορέσει ένα χάρτινο χρυσό ή ασημί στέμμα (που συνήθως το δίνουν μαζί με τη βασιλόπιτα) και στη συνέχεια επιλέγει τη βασίλισσα ή τον βασιλιά του.
Να ξέρετε πάντως πως είναι ένα θρησκευτικό έθιμο βασισμένο στους τρεις Μάγους που επισκεφθήκαν τον Ιησού Χριστό μετά τη γέννησή του. Έτσι με αυτό το τρόπο γιορτάζουν τους Βασιλιάδες.
Γνωρίζατε πως η γενική την ονομασία είναι Galette des Rois, αλλά το όνομά της αλλάζει ανάλογα με την περιοχή που θα παρασκευαστεί. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της Gascony ή της Béarn, την αποκαλούν Garfou ή Galfou. Στη Νότια Γαλλία συνήθως φτιάχνουν το «γλυκό των βασιλιάδων», με φρούτα και φραγκοστάφυλα αλλά την συναντάμε και με με σοκολάτα.
Αν τώρα είστε από εκείνους που προσέχετε τη γραμμή σας, τότε θα σας απογοητεύσω, αλλά η Galette des Rois δεν είναι για σας. Η αλήθεια είναι πως θερμιδικά δεν είναι και τόσο αθώα! Υπολογίζουμε περίπου για ένα κομμάτι 100 γραμμάριων 400-500 θερμίδες! Σίγουρα θα πρέπει να το σκεφτείτε καλά πριν θελήσετε ένα δεύτερο κομμάτι.
Όμως αυτό που ξεχωρίζει είναι το φλουρί της. Εδώ δεν θα βρείτε κάποιο κέρμα όπως στην παραδοσιακή, ελληνική βασιλόπιτά μας, αλλά ένα μικρό έργο τέχνης. Κάποιοι τα κάνουν και συλλογή και δεν διστάζουν να διασχίσουν όλη τη Γαλλία για να ανταλλάξουν ή να βρουν καινούργια φλουριά.
Τέλος, η ιστορία θέλει πως η Galette des Rois ξεκίνησε σαν έθιμο από το μεσαίωνα. Τότε κόβανε όλη τη βασιλόπιτα και αφήνανε στην άκρη ένα κομμάτι για τον πιο φτωχό.

Galette des Rois

Galette des Rois
Galette des Rois

1 Comment

  1. Wow, this amazing!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *