destination taste!

ΦΡΟΥΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΜΥΡΤΙΛΑ

ΦΡΟΥΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΜΥΡΤΙΛΑ

ΦΡΟΥΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΜΥΡΤΙΛΑ

: 6-8
: 20 min
: 35 min

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία φρουτόπιτα διαφορετική από της άλλες, γεμάτη από διατροφικές ιδιότητες! Τα ροδάκινα, εκτός από το γεγονός ότι είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, θεωρούνται ως μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α (β-καροτένιο), βιταμίνης C και καλίου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά προσφέρουν πολύτιμα οφέλη για την υγεία, όπως είναι για παράδειγμα η βελτίωση του μεταβολισμού και της πέψης. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά των ροδάκινων είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα οι πολυφαινόλες που περιέχουν μπορούν δυνητικά να αντιστρέψουν τους δείκτες του μεταβολικού συνδρόμου, ενώ ταυτόχρονα να μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα και την αγγειακή φλεγμονή που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών). Έπειτα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι τέσσερις πολυφαινολικές ομάδες (ανθοκυανίνες, χλωρογενικά οξέα, παράγωγα κουερσετίνης και κατεχίνες) δρουν σε διαφορετικές κυτταρικές σειρές, συμπεριλαμβανομένων των λιποκυττάρων, των ενδοθηλιακών κυττάρων στα αιμοφόρα αγγεία και των μακροφάγων κυττάρων που συμμετέχουν στη φλεγμονώδη απόκριση. Μέσω αυτών των χαρακτηριστικών μπορεί να επιβραδύνεται η ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, να μειώνεται η ολική χοληστερόλη και να αποτρέπεται η οξείδωση της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) χοληστερόλης, ο τύπος που σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση και τη στεφανιαία νόσο. Ταυτόχρονα, τα μύρτιλα αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών ουσιών (ανθοκυανιδίνες, οι οποίες του δίνουν το χαρακτηριστικό του μπλε χρώμα), βιταμίνης C, β-καροτένιου, καλίου και μαγνησίου. Μια υπέροχη συνταγή με εξαιρετικές διατροφικές ιδιότητες!

Υλικά
  • 50 γρ. μαργαρίνη, λιωμένη + λίγη επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
  • 50 γρ. σπορέλαιο
  • 230 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 250 ml γάλα με μειωμένα λιπαρά
  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλια
  • 3 ροδάκινα (συνολικού βάρους περίπου 500 γρ.), πλυμένα και κομμένα σε όγδοα
  • 250 γρ. φρέσκα μύρτιλα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Αλείφω με μαργαρίνη μια τετράγωνη φόρμα 20×20 εκ.
  • Βήμα 2 Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτω το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύω καλά. Προσθέτω το σπορέλαιο και τη λιωμένη μαργαρίνη και ανακατεύω.
  • Βήμα 3 Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και το απλώνω να πάει σε όλη τη φόρμα. Σκορπίζω τα ροδάκινα και τα μύρτιλλα και ψήνω για 35 λεπτά. Αποσύρω από το φούρνο και αφήνω την πίτα να σταθεί για 15 λεπτά. Σερβίρω την πίτα ζεστή.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Ντίνα Νικολάου
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ: Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Η έκδοση αυτού του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης για το σημαντικό ρόλο της διατροφής στην Πολλαπλή Σκλήρυνση με την ευγενική χορηγία της ROCHE HELLAS.
ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ


Related Posts

ΚΟΡΜΟΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

ΚΟΡΜΟΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Δροσερό γλύκισμα που «κρύβει» 3 δυνατές γεύσεις. Σοκολατένιο κέικ, αφράτη κρέμα και ηδονικές φράουλες. Αν σας έχει περισσέψει κέικ το οποίο έχει μπαγιατέψει, είναι ευκαιρία να το «ανακυκλώσετε» δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο.

ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ

ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ

Δροσερό και ανάλαφρο γλύκισμα που θα φτιάξουμε με ώριμα κεράσια και ζελέ για όμορφο χρώμα και έντονη γεύση.