προορισμός…γεύση!

Ο Μάιος φτάνει στο τέλος του, ένας από τους ωραιότερους μήνες του χρόνου και ετοιμαζόμαστε για την μετάβασή μας στην περίοδο του καλοκαιριού. Ήδη η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο και οι εξορμήσεις στις παραλίες πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο. Έπειτα από ένα δύσκολο χειμώνα, λόγω της κατάστασης που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας, η ανάγκη να βρεθούμε έξω, είναι παραπάνω από έντονη ύστερα από τον εγκλεισμό και τον περιορισμό που βιώσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η pilates instructor Μαρία Μαραγιάννη εξηγεί πως θα μπορούσαμε να γεμίσουμε όμως εποικοδομητικά τον χρόνο μας, στη θάλασσα πέρα από το κολύμπι, την ηλιοθεραπεία. Μα φυσικά με την άσκηση και ειδικά το Pilates.
Η μέθοδος Pilates αναπτύσσει το σώμα συνολικά, ενδυναμώνει τους μύες, ειδικά του κορμού, ρυθμίζει την αναπνοή, προσφέρει ισσοροπία, χαρίζει ευλυγισία και αύξηση κινητικότητας των αρθρώσεων χωρίς να τις καταπονεί, σταθεροποιεί την πύελο, την σπονδυλική στήλη και την ωμοπλάτη. Με απόλυτο έλεγχο, αυτοσυγκέντρωση και σωστή αναπνοή, ενεργοποιούμε τον εγκάρσιο κοιλιακό βυθίζοντας τον ομφαλό μας προς την σπονδυλική στήλη και ο κίνδυνος τραυματισμού είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Οι ασκήσεις εκτελούνται με ροή και υπάρχει απόλυτη συνεργασία των μυών ούτως ώστε να αναπτύσσεται το σώμα συμμετρικά. Υπάρχει απόλυτος συντονισμός σώματος και πνεύματος. Παρατηρούμε το σώμα να αλλάζει μέρα με την ημέρα με έναν τρόπο ακαταμάχητο. Η χρήση της βαθιάς αναπνοής, εγείρει την διάθεσή μας στα ύψη. Σας προτείνω λοιπόν να αφιερώσετε 30 λεπτά κάνοντας PILATES.
Ας δούμε μαζί λοιπόν 4 ασκήσεις της μεθόδου PILATES, τις οποίες μπορείτε να κάνετε πριν ή μετά το κολύμπι για να νιώσετε περισσότερη ευεξία και ζωντάνια.

1.SIDE LIYNG
Είμαστε σε πλάγια θέση. Το ένα χέρι κάτω από το κεφάλι, η παλάμη στο έδαφος. Το άλλο χέρι μπροστά στο στήθος σαν στήριγμα. Η λεκάνη μας σε ουδέτερη θέση, ο κορμός σταθερός. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή, βυθίζουμε τον ομφαλό μας προς την σπονδυλική στήλη ενεργοποιώντας τον εγκάρσιο κοιλιακό, σφίγγουμε τους γλουτούς (φανταστείτε ότι γύρω από το πυελικό έδαφος υπάρχει ένα πλέγμα) και με την εκπνοή ανεβάζουμε και τα 2 πόδια προς τα πάνω. Κάνουμε μερικές επαναλήψεις και συνεχίζουμε ανεβάζοντας πόδια και κορμό μαζί. Κατά την άσκηση ενεργοποιούνται οι πλάγιοι, προσαγωγός.

 

2.SIDE BENDING
Είμαστε σε πλάγια θέση. Στηριζόμαστε στο ένα χέρι με την παλάμη μας ή στον αγκώνα μας αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στους καρπούς. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή σηκωνόμαστε σε πλάγια σανίδα. Φροντίζουμε το πάνω πόδι να είναι μπροστά από το κάτω πόδι στο έδαφος. Προσοχή να είναι ενεργοποιημένος ο εγκάρσιος κοιλιακός και να σφίξουμε καλά τους γλουτούς ώστε να παραμείνει η λεκάνη ευθυγραμμισμένη.

 

3.SINGLE STRAIGHT LEG STRETCH
Ανεβάζουμε τον κορμό, τεντώνουμε το ένα πόδι στις 90 μοίρες και το άλλο τεντωμένο λίγα εκατοστά πάνω από το έδαφος. Η λεκάνη μας σε ουδέτερη θέση σταθερή και τετράγωνη στο έδαφος. Ενεργοποιούμε τον εγκάρσιο κοιλιακό βυθίζοντας τον ομφαλό μας προς την σπονδυλική στήλη, παίρνουμε βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή τραβάμε το πόδι δύο φορές προς τον κορμό. Ο κορμός παραμένει σταθερός πάνω.

 

4.DOG
Ιδανική άσκηση για βελτίωση ισορροπίας και συγκέντρωσης. Γυμνάζει ταυτόχρονα κορμό, οπίσθια και χέρια. Είμαστε σε τετραποδική θέση. Φροντίζουμε ο καρπός ο αγκώνας και ο ώμος να είναι στην ίδια ευθεία και τα γόνατά μας στην ίδια ευθεία με τα ισχία μας. Το κεφάλι μας στην ευθεία της σπονδυλικής στήλης. Εισπνέουμε και σηκώνουμε αντίθετο χέρι πόδι. Το χέρι πρέπει να ανέβει μέχρι την ευθεία του ώμου και το  πόδι μέχρι την ευθεία του ισχίου.

1 Comment

  1. Tastes great!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *