προορισμός…γεύση!

Οι γαστρονοµικές ανησυχίες της Ντίνας Νικολάου, ξεκίνησαν σε πολύ µικρή ηλικία.
Παρόλο που ξεκίνησε την σταδιοδροµία της σπουδάζοντας οικονοµικά και marketing, στο Παρίσι, σύντοµα το πάθος της για την τέχνη της µαγειρικής και την γαστρονοµία την έκαναν να αλλάξει ρότα στην ζωή της.
Ξεκίνησε τις σπουδές της στην επαγγελµατική µαγειρική τέχνη στις Γαστρονοµικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre».
Στο Παρίσι µε την αδελφή της, Μαρία, δηµιούργησαν το Evi Evane (www.evievane.com) υπερασπιζόµενες µε µεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Επίσης, στα πέντε delicatessen, Evi Evane Traiteur προσφέρουν µόνο ελληνικά φαγητά για το σπίτι ή το γραφείο καθώς επίσης και 150 ελληνικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, µικρών παραγωγών τα οποία επιλέγει η ίδια. Επειδή είναι οπαδός της άποψης ότι η γνώση πρέπει να µεταδίδεται, δίδαξε για αρκετά χρόνια σε σχολές µαγειρικής της Ελλάδας και της Γαλλίας (Chef d’ Oeuvre, Le Monde, Le Cordon Bleu).

.

∆ΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Το 2017 το εστιατόριο Evi Evane, κατακτά την κορυφή, όταν ο Gilles Pudlowski, δηµιουργός του γαλλικού οδηγού γαστρονοµίας Publo Paris, το ανεβάζει στο πρώτο σκαλί του βάθρου, δίνοντάς του την µεγάλη διάκριση ως «Το καλύτερο εστιατόριο ξένης κουζίνας στο Παρίσι».

Το 2017 τα Tourism Awards της απονείµουν το χρυσό Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, στα για το επιτυχηµένο εστιατόριο στο Παρίσι, το Evi Evane.

To Εvi Evane στο πρώτο σκαλί του βάθρου από τον Publo Paris
Από τη βράβευση στον ελληνικό θεσμό Tourism Awards 2017.

To 2018 παραλαµβάνει το βραβείο του Ambassadors of Taste 2018, στο 1st International Hellenic Gastronomy Conference 2018 “Greek taste beyond borders” υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισµού, του Υπουργείου Οικονοµίας και Ανάπτυξης και του ∆ήµου Αθηναίων.

Το 2018 η ∆.Η.Κ.ΕΠ.Α. ως διοργανώτρια των Οινοξένεια 2018, ανακηρύσσει την Ντίνα Νικολάου, Πρέσβειρα του πολιτισµού της Κορινθιακής σταφίδας.

Το 2019 κατά τη διάρκεια της Foodexpo Athens, αναδεικνύεται Πρεσβευτής της Ελληνικής Κουζίνας στο εξωτερικό ως ανταµοιβή των επί 15 χρόνια προσπαθειών για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων.

Οι βραβευθέντες Ambassadors of Taste 2018
Πρεσβευτής της Ελληνικής Κουζίνας στην Foodexpo Athens 2019.

Το 2020 αναλαµβάνει ως Food Ambassador στο πρόγραµµα «ενέργειες ενηµέρωσης και προώθηση µε στόχο να επισηµανθεί η βιώσιµη πτυχή της παραγωγής ρυζιού την Ελλάδα και την Ισπανία».

Το 2021, τα Greek International Women Awards (GIWA) της απονέµουν βραβείο για την προσφορά της στην κατηγορία Τουρισµός και Φιλοξενία.

Το 2024, το Επιµελητήριο Λακωνίας της απονέµουν βραβείο για τις δηµιουργίες της στο 1ο Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων.

Στις 8 Μαρτίου 2024 στην εκδήλωση Woman’s Day Awards 2024, που αναδεικνύει, τιμά και επιβραβεύει τον ρόλο της γυναίκας σε όλους τους τομείς της ζωής της, παραλαμβάνει το βραβείο για την προσφορά της στην γαστρονομίας της Κρήτης.

Στις 12 Ιουνίου 2024 παραλαμβάνει σημαντική διάκριση στα 3rd Greek TopWomen Awards. Τα βραβεία Greek Top Women είναι ένας φόρος τιμής στη διαρκή δύναμη και την επιδραστική συνεισφορά των γυναικών στην Ελλάδα.

Woman’s Day Awards 2024
3rd Greek TopWomen Awards

∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Aπό το 2011 έως σήµερα παραµένει Πρεσβευτής Cheffe για την γαστρονοµική προώθηση της
Προ του Αθω περιοχής και σύµβουλος γαστρονοµικού τοπικού προορισµού, στο γαστρονοµικό φεστιβάλ της Χαλκιδικής Mount Athos Area Kouzina.

Από το 2013 παραµένει επίτιµο µέλος και υποστηρικτής της παραδοσιακής τοπικής µαγειρικής στο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας.

Mount Athos Area Kouzina
Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

Από το 2016, συµµετέχει µε το Evi Evane στην παγκόσµια έκθεση τροφίµων και ποτών SIAL στο Παρίσι, προσφέροντας ελληνικές γεύσεις και συµµετέχοντας σε όλες τις µαγειρικές εκδηλώσεις. 

Από τον ∆εκέµβριο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2019 διοργάνωνε cooking dinner classes, στο Yolenis (γαστρονοµικό χώρο µε έµβαση τα τοπικά ελληνικά προϊόντα).

Μαγειρικές εκδηλώσεις στη SIAL
Ζαχαροπλάθουμε με τη ΓΙΩΤΗΣ

Από το 2016, είναι επικεφαλής chef του προγράµµατος «ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΘΟΥΜΕ» της εταιρίας ΓΙΩΤΗΣ.

Aπό το 2017 συµµετέχει µε το Evi Evane στο διεθνές φεστιβάλ Village International de la Gastronomie et des cuisines populaires που διοργανώνεται στη Γαλλία για την προώθηση της Ελληνικής κουζίνας.

Το 2017 συµµετείχε στο Μεσογειακό φεστιβάλ Food in Sud προωθώντας την Ελληνική Γαστρονοµία.

Διεθνές φεστιβάλ Village International de la Gastronomie et des cuisines populaires
Μεγάλα ονόματα της γυναικείας, παγκόσμιας γαστρονομίας στο Food in Sud.

Το 2018 συµµετέχει ως µέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισµού «MaziChef» που διοργανώνει η Γαλλική Πρεσβείας στην Αθήνα για την ανάδειξη του «Καλύτερου Ελληνικού Μακαρόν».

Tο 2019 συµµετείχε ως µέλος της κριτικής επιτροπής στον διαγωνισµό Elles ont du Talent, που πραγµατοποιήθηκε στα πλαίσια της µεγάλης έκθεσης Equipôtel στο Παρίσι µε τη συµµετοχή µόνο γυναικών µαγείρων και µη.

Στον διαγωνισμό Elles ont du Talent
Με τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Cuillère d’Or

Το 2019 συµµετέχει ως µέλος της κριτικής επιτροπής του µεγάλου διαγωνισµού Cuillère d’Or, προσκεκληµενη από την πρόεδρο της διοργάνωσης Marie-Sauce Bourreau, για την ανάδειξη των τεσσάρων φιναλίστ του διαγωνισµού.

Το 2019 συµµετέχει ως µέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισµού «MaziChef» που διοργανώνει η Γαλλική Πρεσβείας στην Αθήνα για την ανάδειξη του «Καλύτερου Ελληνικού Εκλέρ».

Tα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού «MaziChef» για το καλύτερο ελληνικό μακαρόν
Με την κριτική επιτροπή του «MaziChef» για την ανάδειξη του «Καλύτερου Ελληνικού Εκλέρ»

Το 2019 συµµετείχε ως Ambassador του 1ου Biofestival που πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα.

Το 2019 αναλαµβάνει ως Brand chef, το νέο project του ξενοδοχείου Miraggio Thermal Spa Resort, µε τίτλο «Miraggio Brand Chef», στοχεύοντας την προβολή και προώθηση της ελληνικής κουζίνας σε συνδυασµό µε τις σύγχρονες τάσεις στον τοµέα της υψηλής γαστρονοµίας.

Με τον Andrea Ragotis, στην ανακοίνωση της συνεργασίας του, στο νέο project του Miraggio Thermal Spa Resort, «Miraggio Brand Chef»
Με την ομάδα της στο Miraggio Thermal Spa Resort

Από το 2019 παραµένει Ambassador Cheffe για το ελληνικό ρύζι.

Τον Ιούνιο του 2019 αποδέχεται την πρόσκληση του θρυλικού chef της παγκόσµιας Γαστρονοµίας Alain Ducasse να µαγειρέψει για 3 µέρες στο νεοσύστατο εστιατόριό του «ÔMER» στο κοσµοπολίτικο ξενοδοχείο «Hotel de Paris» στην καρδιά του Μονακό. Εντυπωσιασµένος ο Alain Ducasse από τα πιάτα, υψηλής γαστρονοµίας που παρουσίασε η Σεφ τόνισε πως «η Ντίνα έχει την θηλυκή αντίληψη της µεσογειακής γεύσης… Αυτό είναι µεγάλο ταλέντο»… και επιβεβαιώνοντας τα λεγόµενά του, αποφάσισε ότι η Ταραµοσαλάτα «Evi Evane» αλλά και ο Moυσακάς «Evi Evane» θα σερβίρονται στο καλοκαιρινό µενού του Ômer όλη τη σεζόν.

Mε τον Alain Ducasse και τον head chef του εστιατορίου OMER, Patrick Laine
Με την μπριγκάντα του OMER

Το 2020 γίνεται µέλος της οµάδας εργασίας για το Γαστρονοµικό Ελληνικό Τουρισµό που συστήθηκε από το Υπουργειο Τουρισµού.

Από τον Ιανουάριο του 2022 είναι µέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Women in business.

Τον Αύγουστο του 2023 αναλαµβάνει την επιµέλεια της παρασκεύης, της µεγαλύτερης κακαβιάς βάζοντας την Σητεία της Κρήτης στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. 

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το 2006, ξεκίνησε µέσα από το πρωινό πρόγραµµα του ΑΝΤ1 και το Πρωινό Καφέ τη µαγική τηλεοπτική επικοινωνία µε όλους εκείνους που λατρεύουν τις κατσαρόλες και αφήνονται στη µαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθηµερινή τηλεοπτική εκποµπή µαγειρικής στο Star Νηστικοί πράκτορες, και το 2012, µε την εκποµπή Στην κουζίνα µε την Ντίνα, µοιράστηκε µυστικά γαστρονοµίας και συµβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.

Το 2010 ξεκίνησε στο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV την εκποµπή Ma cuisine grecque, η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκποµπή, λόγω της µεγάλης επιτυχίας, αποτέλεσε µιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής της ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών προϊόντων.

Το 2012, επιστρέφει στην ελληνική τηλεόραση και το Star, µε την εκποµπή «Στην κουζίνα µε την Ντίνα».

Το 2013 ξεκίνησε να παρουσιάζει την εκποµπή Ελλήνων Γεύσεις µέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόκειται για ένα γαστρονοµικό ταξίδι µε σκοπό την ανακάλυψη αγαπηµένων γεύσεων της χώρας µας, ενώ ταυτόχρονα, µέσα από τον φυσικό χώρο κουζίνας-σπιτιού η Ντίνα Νικολάου προτείνει µοναδικές συνταγές και έξυπνες καθηµερινές λύσεις.

Το 2014 ξεκινά να ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, µε την τηλεοπτική εκποµπή του ΣΚΑΪ, Ένα τραπέζι Ελλάδα. Ένα γαστρονοµικό ταξίδι όπου συνεχίστηκε µέχρι το 2016, φτάνοντας τους 80 διαφορετικούς προορισµούς και ανακαλύπτοντας παραδοσιακά προϊόντα, µυστικά τοπικών πιάτων και συναντήσεις µε ντόπιους που αγαπούν τον τόπο τους και το καλό φαγητό.

To 2017 ξεκινά µε νέα συνεργασία στο κανάλι του Alpha, µε την εκποµπή Made@Home. Πρόκειται για µια εκποµπή που παρουσιάζει µια νέα κουζίνα, µια διαφορετική τάση, µια γευστική ανάµνηση ή τεχνική µέσα από απλές και πρωτότυπες συνταγές. Σε κάθε επεισόδιο, συναντά φίλους από τον χώρο της γαστρονοµίας ή της τηλεόρασης και προτείνει γευστικούς σταθµούς µέσα στην πόλη που αξίζει να γίνουν γνωστοί!

Το 2019, στο κανάλι του Ant1, «ανοίγει» το δικό της Dina’s Βakery, και το 2020 συνεχίζει στο Mega, µια εκποµπή µε αρτοποιήµατα, πίτες, τούρτες, τάρτες και κέικ κάθε λογής γίνονται πρωταγωνιστές ενός τηλεοπτικού ταξιδιού µε vintage αισθητική που σε µεταφέρουν στις πιο γευστικές εικόνες τραπεζιών της Γαλλίας, της Αγγλίας, της ∆ανίας και της Αµερικής. Παράλληλα, δε λείπουν και ελληνικές παραδοσιακές συνταγές βασισµένες σε απλά υλικά που χαρίζουν όµως τη δική τους χαρακτηριστική ταυτότητα σε κάθε γευστική δηµιουργία.

Το 2021-2022 παρουσιάζει την µαγειρική στήλη στο Open και την εκποµπή Open Weekend.

ΒΙΒΛΙΑ – ΤΥΠΟΣ

Με βιβλίο «Μαγειρεύοντας µε φρούτα» που κυκλοφόρησε το 2002 δηµιουργεί ένα γευστικό ταξίδι στη Μεσόγειο, µε φρούτα και χυµούς να γίνονται πρωταγωνιστές, απεγκλωβίζοντάς τα από τη ζαχαροπλαστική και εντάσσοντάς τα στη µαγειρική, δηµιουργώντας ευφάνταστα πιάτα της µεσογειακής κουζίνας.

Το 2002 κυκλοφορεί το βιβλίο «Αλµυρές & Γλυκές τάρτες» από τις Τεχνικές Εκδόσεις, ως το πρώτο µιας σειράς βιβλίων, υπό τον τίτλο ∆ηµιουργώντας στην Κουζίνα. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το «Αλµυρά & Γλυκά Κέικ & Συνοδευτικές Σαλάτες».

Το βιβλίο Μαγειρικής της σχολής Chef d’ Oeuvre, που έγραψε το 2005, απέσπασε το 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισµό Gourmand (World Cookbooks Awards) ως το καλύτερο ελληνικό επαγγελµατικό βιβλίο µαγειρικής, ενώ τα άλλα 6 βιβλία της για την µαγειρική χαίρουν της πλήρους εκτίµησης από το ελληνικό και διεθνές κοινό.

To 2008 κυκλοφορεί από τον γαλλοελβετικό εκδοτικό οίκο La Martiniere, το βιβλίο µε τίτλο «Grece cuisine familial et traditionnelle».

Το 2009 κυκλοφορεί το βιβλίο «Τι τρώµε σήµερα;» από τις εκδόσεις Η Καθηµερινή. Το βιβλίο αποτελεί βοήθηµα στο καθηµερινό ερώτηµα της νοικοκυράς για το αναγκαίο φαγάκι και δίνει προτάσεις και λύσεις για να πρωτότυπο, νόστιµο και οικονοµικό φαγητό.

«Η κουζίνα της µαµάς µου», που κυκλοφόρησε το 2010 από τις εκδόσεις Φερενίκη, είναι αφιερωµένο στη γενέτειρά της, την Κυρτώνη. Ένα γευστικό ταξίδι στο χρόνο και τις µαγειρικές αναµνήσεις από τη γιαγιά και τη µητέρα της.  To βιβλίο µεταφράζεται από τον γαλλοελβετικό εκδοτικό οίκο La Martiniere, µε τον τίτλο «Grece cuisine familial et traditionnelle».

Το βιβλίο «Μόνος στην Κουζίνα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μινώας, είναι ένα «εργαλείο» κατάλληλο για αυτούς που αποφάσισαν να µείνουν µόνοι τους, τους φοιτητές, τους εργένηδες και όλους όσους κάνουν τα πρώτα τους βήµατα στη µαγειρική. Αυτό το βιβλίο έχει ιδιαίτερη συναισθηµατική αξία γιατί όλα τα έσοδα από τα πνευµατικά δικαιώµατα, τα παραχώρησε στην Τράπεζα Εθελοντών ∆οτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου Όραµα Ελπίδας.

Με το βιβλίο της «Τα καλύτερα νηστίσιµα της Ντίνας» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το 2016, προσπαθεί να δώσει φρέσκια και µοντέρνα άποψη σε 114 συνταγές που µαγειρεύουµε την περίοδο της νηστείας.

Το 2016 κυκλοφορεί το ηµερολόγιο µαγειρικής «Κάθε µήνα Ελλάδα» µε 48 συνταγές νόστιµες και εύκολες. Επέλεξε για κάθε µήνα του 2017 µια περιοχή ή µια πόλη της Ελλάδας και δηµιούργησε συνταγές εµπνευσµένες από την τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα.

Με το τελευταίο της βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο Hachette, µε τίτλο «Grèce – La cuisine Authentique» που κυκλοφόρησε το 2017 στα γαλλικά, θέλησε να µυήσει τους γάλλους στην ελληνική µαγειρική κουλτούρα. Το βιβλίο περιλαµβάνει τις καλύτερες συνταγές της, αµιγώς ελληνικές και βασισµένες στην δική µας παράδοση Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να προϊδεάσει και να εκπαιδεύσει τους µελλοντικούς επισκέπτες της Ελλάδας για το τι πρόκειται να δοκιµάσουν. Εκτός από την µαγειρική, το βιβλίο περιλαµβάνει και προωθεί πολλά ελληνικά προϊόντα, µε την ελπίδα να καταφέρει να γίνουν περιζήτητα και διάσηµα.

Για 8 συνεχόµενα χρόνια αρθρογραφούσε στο περιοδικό «Γαστρονόµος» της Καθηµερινής παρουσιάζοντας τις δηµιουργίες της. Σήµερα, συνεχίζει να δηµιουργεί στο περιοδικό «Olive».

Το 2023 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, το νέο της βιβλίο µε τίτλο Dina’s Bakery my best recipes. Ένα βιβλίο αφιερωµένο στο αρχέγονο υλικό που όλοι έχουµε τις περισσότερες αναµνήσεις και ιστορίες να διηγηθούµε. Το Αλεύρι… ψωµάκια ζυµωµένα µε αγάπη, πίτες µε απλά υλικά, µοντέρνα κέικ και εύκολα ζυµαράκια.

Τον ίδιο χρόνο (2023) κυκλοφορεί και πάλι από τον γαλλικό εκδοτικό οίκο Hachette, µε τίτλο Crète – La cuisine Authentique ένα βιβλίο-αφιέρωµα στην πατρίδα της καρδιάς της, την Κρήτη. Μια ωδή στους παραγωγούς και τα προϊόντα, µε συνταγές που αγαπούν οι κρητικοί και έχουν κάνει την κρητική κουζίνα παγκόσµιο γαστρονοµικό πρότυπο.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μετά από χρόνια έρευνας και έχοντας επισκεφθεί σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα, η Ντίνα Νικολάου, έχει επιλέξει τις ιδανικές περιοχές για να παράγει τα δικά της προϊόντα. Πειραµατίστηκε µε υλικά, δηµιούργησε νέες συνταγές µε τοπικές πρώτες ύλες και κυκλοφορεί µια σειρά προϊόντων που φέρουν την υπογραφή της. Ροφήµατα, Μαρµελάδες, Πετιµέζι και πολλά άλλα που θα ακολουθήσουν αφού βρίσκεται πάντα σε συνεχή αναζήτηση.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Arla, Miele, Ευβοϊκή Ζύµη, Μύλοι Δάκου, Ήλιος,

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Site: www.evievane.com

Site: www.dinanikolaou.gr

e-mail: [email protected]

e-mail: [email protected]

Instagram: dina.nikolaou

Facebook: Dina Nikolaou, chef

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *