προορισμός…γεύση!

Τα σχολεία ξεκινούν και ταυτόχρονα όλοι οι γονείς προβληματίζονται καθημερινά για τη διατροφή των παιδιών στο σχολείο, μιας και αναρωτούνται τι μπορεί να τρώει προκειμένου να αποφεύγει τα αλμυρά, λιπαρά και γλυκά σνακ του κυλικείου.
Αρχικά να τονίσουμε ότι η σωστή διατροφή του παιδιού κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, είναι το Α και το Ω για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο πρόγραμμα του χειμώνα και στις απαιτήσεις του. Το παιδί χρειάζεται ποικιλία τροφίμων για τη σωστή ανάπτυξή του αλλά και για να έχει την καλύτερη σχολική απόδοση. Ετοιμάστε λοιπόν πάντοτε ένα καλό πρωινό για να ξεκινήσει η μέρα του γεμάτο ενέργεια και καλή διάθεση.
Επιπλέον, ένα σωστό πρωινό πρέπει να συμπεριλαμβάνει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά (ω3 και ω6) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπου βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην πνευματική διαύγεια. Έτσι, ιδανικές επιλογές για πρωινό αποτελούν: το γάλα, το μέλι, το ψωμί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι φρυγανιές σίκαλης με μέλι και μαλακή μαργαρίνη, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, ο χυμός.
Στη συνέχεια την ώρα του σχολείου μπορεί να καταναλώσει ένα σάντουιτς με τυρί και λαχανικά, σπανακόπιτα, ή ακόμη και 1 κομμάτι σπιτικό κέικ, και βεβαίως όλα αυτά να συνοδεύονται από ένα φρούτο της αρεσκείας του. Αντιλαμβανόμαστε ότι μέχρι τώρα το παιδί έχει προσλάβει πολλά θρεπτικά συστατικά από πολλές ομάδες τροφίμων. Αν βέβαια επιθυμεί συχνά να τσιμπολογεί κάτι, για να αποφύγει τα πατατάκια και τις σοκολάτες του κυλικείου, καλό είναι να το εφοδιάσετε με:

  • Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
  • Ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • 2-3 μπισκότα χωρίς ζάχαρη
  • Cream crackers σίκαλης
  • Φρούτα/χυμούς χωρίς ζάχαρη
  • Τοστ με τυρί & γαλοπούλα χαμηλό σε λιπαρά

Η δύσκολη ώρα του σχολείου που δεν υπάρχει μεγάλος έλεγχος πέρασε και το παιδί κατανάλωσε σχεδόν από όλες τις ομάδες τροφίμων. Στο σπίτι τα σνακ πρέπει να εξακολουθούν να είναι υγιεινά, να προσφέρουν ενέργεια στα παιδιά για το διάβασμά τους. Έτσι, το απόγευμα όπου το παιδί καταναλώνει αρκετή ενέργεια διαβάζοντας, καλό είναι να το εφοδιάσετε με βιταμίνες που τις βρίσκετε άφθονες τόσο στα φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα), όσο και στα γαλακτοκομικά.
Γενικότερα οι μερίδες που πρέπει να καταναλώνονται ημερησίως για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών είναι οι εξής:

  • 5-11 μερίδες αμυλούχων (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ρύζι, πατάτες).
  • 3-4 μερίδες λαχανικών.
  • 3-4 μερίδες φρούτων
  • 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά
  • 2-3 μερίδες κρέας ή αυγά ή πουλερικά ή ψάρι

Έτσι, η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες είναι σημαντική προκειμένου το παιδί να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρειάζεται τόσο για την σωματική του ανάπτυξη όσο και για την απόδοση του στο σχολείο.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Κατερίνη
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
www.logodiatrofis.gr

1 Comment

  1. Ευχαριστούμε Ντίνα μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *