προορισμός…γεύση!

Οι αναζητήσεις μου σε όλη την Ελλάδα για να ανακαλύψω τα «διαμαντάκια» που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γαστρονομίας δεν σταματούν ποτέ. Πάντα σε κάποιο μικρό χωριό ή και σε μια μεγαλύτερη πόλη εκτός του «κλεινόν Άστυ» βρίσκω μικρές επιχειρήσεις, οικογενειακές ως επί το πλείστον, να παράγουν εξαιρετικά προϊόντα. Αυτή τη φορά, ο δρόμος μου με έφερε εντός των «τειχών» για να ανακαλύψω ένα εργαστήριο στη Νέα Ιωνία.

Η γνωριμία μου με την Χριστίνα Μερκουράκη ήταν τυχαία, αλλά δοκιμάζοντας τα εξαιρετικά γλυκά της, τα λάτρεψα. Η κόρη της Βαρβάρα, είναι μια νέα κοπέλα που από μικρή τις άρεσε να βρίσκεται δίπλα στη μητέρα της όταν έκανε την προετοιμασία των φρούτων για να φτιάξει τις σπιτικές της μαρμελάδες για τα πρωινά τους ή και τα γλυκά κουταλιού για τα κεράσματα.

Μεγαλώνοντας άρχισε να ασχολείται και η ίδια για να μπορεί να προσφέρει στα παιδιά της μαρμελάδες και γλυκά από τα χεράκια της. Τα σχόλια όλων ήταν εξαιρετικά και έτσι αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό μαγαζάκι ώστε να κρατήσει την παράδοση που διδάχτηκε από τη μητέρα της, ζωντανή. Εδώ και 3 χρόνια, παρασκευάζει χειροποίητα γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και λικεράκια όπως ακριβώς της έδειξε η μαμά και η γιαγιά.

Ανακαλύψτε τα και θα καταλάβετε γιατί έγιναν τα αγαπημένα μου.
Το εργαστήρι της είναι στη Νέα Ιωνία Αττικής (Πιττακού 12) και η σελίδα της στο Facebook θα την βρείτε ως ΓιαΓια ΧρισΤίνα.

Η Χριστίνα, μας χαρίζει μια αγαπημένη της συνταγή, όπως ακριβώς την έκανε και η γιαγιά της για να την φτιάξουμε και μόνοι μας.

Γλυκό κουταλιού Κεράσι


• 2 κιλά Κερασι 
•1½ κιλό ζάχαρη 
• 3 κουτ. σούπας λεμόνι 
• Λίγη βανίλια 
Διαλέγουμε φρέσκα φρούτα, -όχι μαλακά-, τα πλένουμε καλά και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Βγάζουμε προσεκτικά τα κουκούτσια -εγώ το κάνω με φουρκέτα όπως το έκανε και η μητέρα μου.  Όταν τελειώσουμε, βάζουμε όλα τα κεράσια μέσα στην κατσαρόλα με τους χυμούς και τα καλύπτουμε με τη ζάχαρη. Τα βάζουμε να πάρουν μια βράση και τα αφήνουμε  μια ολόκληρη νυχτα.Την επόμενη μέρα, βάζουμε την κατσαρόλα σε υψηλή φωτιά και βράζουμε. Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται με μια κουτάλα. Μετράμε το γλυκό να φτάσει σε θερμοκρασία 105°C.
Όταν δέσει το σιρόπι, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τη βανίλια και βράζουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Για να ελέγξω αν έχει γίνει το σιρόπι το κάνω όπως το έκανε η μητέρα μου, παίρνουμε λίγο σιρόπι με ένα κουτάλι και το αφήνουμε να στάξει πάνω από ένα πιατάκι. Γέρνουμε ελαφρώς το πιάτο. Αν τρέχει το σιρόπι, δεν έχει πήξει αρκετά και θέλει λίγο ακόμα βράσιμο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το συσκευάζουμε σε καυτά αποστειρωμενα βάζα και τα γυρνάμε ανάποδα για να σφραγίσουν!

Τα μυστικά της Χριστίνας για επιτυχημένα γλυκά και μαρμελάδες

Με την λίγη ζάχαρη δεν θα δέσει το γλυκό με την πολύ θα ζαχαρωσει
Το λεμόνι είναι το φυσικό συντηρητικό
Παντα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ποτέ με μεταλλική
Αν χρησιμοποιήσουμε μπαχαρικά, θέλουμε σε κομμάτια και όχι σε σκόνη, για να μη θολώσει το σιρόπι.
Πάντα αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα τα πλένουμε καλά και τα αποστειρώνουμε στους 100 βαθμούς στην κουζίνα μας μέχρι να στεγνώσουν τελείως 

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *