destination taste!

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

: 6
: 40 min
: 45 min

Μουσακά φτιάχνουμε όλο το χρόνο με τα εποχικά υλικά. Οι αγκινάρες συνδυάζονται πολύ καλά με τον κιμά και το αποτέλεσμα είναι ένας μουσακάς ιδιαίτερος και πεντανόστιμος.

Υλικά
  • 10 – 12 φρέσκες, μεγάλες αγκινάρες, καθαρισμένες
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • Για τον κιμά
  • 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από κιλότο (ή, αν θέλουμε, ανάμεικτος με χοιρινό, μισό-μισό)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού ντοματάκια κονσέρβας με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη μπεσαμέλ
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 700 ml γάλα, ζεστό
  • 1 φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα γλυκιά, τριμμένη
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω τις καθαρισμένες αγκινάρες, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, τις καλύπτω καλά με κρύο νερό και προσθέτω το χυμό λεμονιού. Τις βράζω σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν μεν αλλά να μην λιώνουν. Τις στραγγίζω καλά και τις αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 2 Κιμάς: Σκουπίζω την κατσαρόλα και τη βάζω να κάψει καλά, σκέτη, σε πολύ δυνατή φωτιά, σχεδόν μέχρι να αχνίσει. Ρίχνω τον κιμά και αμέσως αρχίζω να τον ανακατεύω έντονα και γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να κομματιαστεί καλά και να αρχίσει να αναδίδει μυρωδιά ψητού. Τον καβουρδίζω έτσι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά που θα βγάλει, ανακατεύοντας ασταμάτητα. Συνεχίζω το σκέτο καβούρδισμα για άλλα 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και προσθέτω το ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το καρότο.
  • Βήμα 3 Σοτάρω το μείγμα για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Ρίχνω αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη, ανακατεύω και σβήνω με το κρασί. Μαγειρεύω για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω τα ντοματάκια και μαγειρεύω για 15 – 20 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και ο κιμάς να μείνει με το λαδάκι του. Ρίχνω τον άνηθο, ανακατεύωκαι αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά. Δοκιμάζω και αν χρειάζεται αλατοπιπερώνω.
  • Βήμα 4 Μπεσαμέλ: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα για 2 – 3 λεπτά, μέχρι τα άλευρα να καβουρδιστούν και να αποκτήσουν απαλό καστανό χρώμα. Τότε, ρίχνω το ζεστό γάλα, χαμηλώνω λίγο τη φωτιά και μαγειρεύω για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα (ή με το σύρμα), μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και το μείγμα να δέσει. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το τριμμένο τυρί, το αυγό, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 5 Μουσακάς: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.
  • Βήμα 6 Λαδώνω καλά ένα ευρύχωρο και σχετικά βαθύ ταψί και αραδιάζω τις αγκινάρες στριμωχτά τη μία δίπλα στην άλλη, με το κομμένο μέρος τους προς τα πάνω. Τις γεμίζω μέχρι επάνω με το μείγμα του κιμά. Αν περισσέψει κιμάς τον ρίχνω χύμα μέσα στο ταψί, ανάμεσα στις αγκινάρες. Πάνω στις γεμιστές αγκινάρες αδειάζω την μπεσαμέλ με ένα κουτάλι ή με το κορνέ ζαχαροπλαστικής, αν θέλω ιδιαίτερη και πιο επίσημη εμφάνιση.
  • Βήμα 7 Βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω το μουσακά για 35 – 40 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να ροδίσει καλά. Τον σερβίρω ζεστό.