destination taste!

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΕΛΑΦΡΥΣ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΕΛΑΦΡΥΣ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΕΛΑΦΡΥΣ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

: 4-6
: 1 hr
: 40 min

Αν έχετε ψησταριά με κάρβουνα, προτιμήστε τη για να ψήσετε τις μελιτζάνες ώστε να τους δώσετε υπέροχα καπνιστή γεύση που ξετρελαίνει.

Υλικά
  • Για τον πουρέ μελιτζάνας
  • 4 – 5 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • Για τον κιμά
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 400 γρ. κιμάς από αρνίσιο μπούτι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, με το χυμό τους, που θα ψιλοκόψετε κονκασέ
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • ⅓ φλιτζ. τσαγιού φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • ⅓ φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την επικάλυψη
  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 γρ. φέτα της αρεσκείας σας, θρυμματισμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη, της αρεσκείας σας
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για την κρέμα μελιτζάνας: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC.
  • Βήμα 2 Πλένω και σκουπίζω καλά τις μελιτζάνες και με τη μύτη ενός μαχαιριού τις τρυπάω σε διάφορα σημεία. Τις αραδιάζω στη σχάρα του φούρνου και τις ψήνω για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όταν τις πιέζω και η φλούδα τους να ζαρώσει και να θαμπώσει καλά.
  • Βήμα 3 Τις βγάζω, τις κόβω κατά μήκος στη μέση και παίρνω την καυτή ψίχα τους με ένα κουτάλι, πετώντας όσα περισσότερα σπόρια μπορώ. Βάζω την ψίχα στο μπλέντερ, προσθέτω το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και πολτοποιώ καλά.
  • Βήμα 4 Λαδώνω ένα μέτριο ορθογώνιο πυρίμαχο ταψί με διαστάσεις περίπου 20 x 30 εκ. και απλώνω εκεί την κρέμα, σε ομοιόμορφη στρώση που να καλύψει τον πυθμένα. Αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 5 Για τον κιμά (τον μαγειρεύω όσο ψήνονται οι μελιτζάνες): Σε μια μέτρια, σχετικά ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω 2 κουτ. σούπας νερό σε μέτρια φωτιά, ρίχνω το κρεμμύδι και το αχνίζω για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και το νερό να εξατμιστεί. Προσθέτω τον κιμά, δυναμώνω αρκετά τη φωτιά και τον καβουρδίζω για 8 – 10 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει, να στεγνώσει καλά, να γίνει σπυρωτός και να αρχίσει να κολλάει στο σκεύος. Σβήνω με το κρασί, ανακατεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, αλάτι, πιπέρι και την κανέλα.
  • Βήμα 6 Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω τον κιμά για περίπου 15 – 20 λεπτά, μέχρι να πιει σχεδόν όλο το υγρό. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το δυόσμο, το μαϊντανό και το ελαιόλαδο. Ανακατεύω καλά και πετάω το ξύλο της κανέλας.
  • Βήμα 7 Για την επικάλυψη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το γιαούρτι, τη φέτα, τη γραβιέρα, το αυγό, πιπέρι και ελάχιστο μοσχοκάρυδο.
  • Βήμα 8 Συναρμολόγηση: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC.
  • Βήμα 9 Απλώνω τον κιμά στην κρέμα μελιτζάνας, μέσα στο ταψί, ισιώνοντας καλά. Από πάνω σκεπάζω με την κρέμα γιαουρτιού. Ψήνω το μουσακά για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σκουρόχρωμη κρούστα στην επικάλυψή του. Τον σερβίρω ζεστό ή χλιαρό.


Dina’s Daily RecipesΒασική ζύμη τάρτας

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια