destination taste!

ΤΑΡΤΑ ΚΡΕΜ ΜΠΡΟΥΛΕ

ΤΑΡΤΑ ΚΡΕΜ ΜΠΡΟΥΛΕ

ΤΑΡΤΑ ΚΡΕΜ ΜΠΡΟΥΛΕ

: 4
: 30 min
: 25 min
           
: 2 hr

Το φλόγιστρο είναι ένα μικρό καμινέτο χειρός, ειδικό για να καίει την επιφάνεια της κρεμ μπρουλέ για να καραμελώσει. Εχει έντονη φλόγα και ελάχιστα δευτερόλεπτα αρκούν. Θα το βρείτε στα περισσότερα καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας αλλά αν δεν έχετε κάνετε το εξής: Προθερμαίνετε το γκριλ στην πιο υψηλή θερμοκρασία που φτάνει η συσκευή σας. Πασπαλίζετε την κρεμ μπρουλέ με την καστανή ζάχαρη και βάζετε την τάρτα στο πιο ψηλό ράφι του φούρνου για 1 – 2 λεπτά το πολύ. Η έντονη θερμότητα από τις πολύ καυτές αντιστάσεις του γκριλ καίνε τη ζάχαρη, δίνοντας ένα αποτέλεσμα αρκετά κοντινό με του φλόγιστρου.

Υλικά
  • Για τη ζύμη
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για την επιφάνεια
  • 80 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 25 γρ. σκόνη αμυγδάλου (θα τη βρείτε έτοιμη, σε σούπερ μάρκετ και ζαχαροπλαστεία, αλλιώς περνάτε από το μπλέντερ λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα -για να μην γίνει το μείγμα λασπώδες, ρίχνετε και ελάχιστη ζάχαρη άχνη)
  • ελάχιστο αλάτι
  • 120 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια + λίγο επιπλέον, λιωμένο, για το άλειμμα της φόρμας
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • Για τη γέμιση
  • 400 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 2 αυγά + 2 κρόκοι αυγών, όλα βιολογικά
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 20 γρ. καστανή ζάχαρη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη ζύμη: Βάζω σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, τη σκόνη αμυγδάλου και ελάχιστο αλάτι και ανακατεύω. Ρίχνω μέσα και τα κομματάκια βουτύρου και αρχίζω να τα τρίβω με τα δάχτυλά μου στο μείγμα του αλευριού, μέχρι τα κομματάκια να λιώσουν και το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα ή με ψιλοτριμμένο τυρί.
  • Βήμα 2 Σε ένα μπολάκι χτυπάω το ένα αυγό με 2 κουταλιές κρύο νερό και τα ρίχνω στο ψιχουλιαστό μείγμα. Ανακατεύω με τα χέρια μου γρήγορα (ώστε να μην ζεσταθεί το βούτυρο), μέχρι το μείγμα να γίνει ζύμη. Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C.
  • Βήμα 4 Bγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, την αφήνω για 5 λεπτά να μαλακώσει ελαφρώς και την ανοίγω με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο στρογγυλό, με πάχος 1/2 εκ. και διάμετρο περίπου 30 εκ., δηλαδή μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας.
  • Βήμα 5 Βουτυρώνω μια ταρτιέρα (ή ένα ρηχό ταψάκι) με διάμετρο 22 x 24 εκ. και στρώνω εκεί το φύλλο της ζύμης, εφαρμόζοντάς το καλά και στα τοιχώματα. Τρυπάω τη ζύμη με ένα πιρούνι, σε πολλά σημεία, ώστε να μην φουσκώσει στο ψήσιμο. Αν έχω χρόνο, βάζω τη φόρμα με τη ζύμη στο ψυγείο, για άλλη 1 ώρα, αλλιώς συνεχίζω τη διαδικασία. Στρώνω πάνω στη ζύμη ένα κομμάτι λαδόκολλας, αδειάζω εκεί μια-δυο χούφτες ρύζι και την ψήνω για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει πολύ ελαφρά και να στεγνώσει καλά.
  • Βήμα 6 Τη βγάζω από το φούρνο, αφαιρώ τη λαδόκολλα με το ρύζι, την αφήνω να κρυώσει και την αλείφω με το δεύτερο αυγό (ελαφρώς χτυπημένο). Την ψήνω για άλλα 3 λεπτά, ώστε το αυγό να στεγνώσει και να δημιουργηθεί μια αδιάβροχη κρούστα που θα προστατέψει τη ζύμη από το υγρό μείγμα της γέμισης, παραμένοντας τραγανή. Αφήνω το φούρνο αναμμένο, πάντα στους 160°C.
  • Βήμα 7 Για τη γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει απλώς χλιαρή, και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 8 Χτυπάω με το μίξερ τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτω τη χλιαρή κρέμα γάλακτος και συνεχίζω το χτύπημα για λίγο ακόμη, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να παραμείνει αφράτο το μείγμα.
  • Βήμα 9 Για την τάρτα: Αδειάζω το μείγμα της γέμισης πάνω στην ψημένη βάση ζύμης και την ξαναβάζω στο φούρνο. Ψήνω την τάρτα για 25 λεπτά, μέχρι η κρέμα να σφίξει.
  • Βήμα 10 Τη βγάζω από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει τελείως. Όταν πρόκειται να τη σερβίρω, την πασπαλίζω με την καστανή ζάχαρη και την καίω για μερικά δευτερόλεπτα με το φλόγιστρο, μέχρι η ζάχαρη να γίνει καραμέλα. Τη σερβίρω αμέσως.