destination taste!

ΡΟΛΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΑΦΡΑΤΟ

ΡΟΛΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΑΦΡΑΤΟ

ΡΟΛΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΑΦΡΑΤΟ

: 6-8
: 1 hr
: 10 min

Το μυστικό για να τυλίξουμε εύκολα το παντεσπάνι σε ρολό χωρίς να σπάσει, είναι να το ρολάρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό και τυλιγμένο με μια πετσέτα. Οι υδρατμοί του παντεσπανιού συγκρατούνται από την πετσέτα και τού δίνουν την απαραίτητη ελαστικότητα.

Υλικά
  • Για το παντεσπάνι αμυγδάλου
  • 1 κουτ. γλυκού λιωμένο βούτυρο, για το ταψάκι
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 κουτάκια σκόνη βανίλιας
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ελάχιστο αλάτι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού χονδροσπασμένη αμυγδαλόψιχα, ελαφρά καβουρδισμένη στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • Για τη γέμιση
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1½ κουτ. σούπας λικέρ πικραμύγδαλο (αμαρέτο)
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα, σπασμένη και ελαφρώς καβουρδισμένη στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει
  • 2 κουτ. σούπας άλειμμα φουντουκιού (τύπου μερέντα)
  • 3 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Παντεσπάνι: Βουτυρώνω ελαφρώς ένα ρηχό ορθογώνιο ταψάκι με διαστάσεις περίπου 13 x 23 εκ. και το στρώνω με ένα κομμάτι λαδόκολλας. Προθερμαίνω το φούρνο στους 190ºC.
  • Βήμα 2 Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ τους κρόκους, τη μισή ζάχαρη και τη σκόνη βανίλιας, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα κρεμώδες και ανοιχτόχρωμο. Σε ένα άλλο, καθαρό μπολ χτυπάω τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα, όχι σφικτή. Προσθέτω την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα. Την αδειάζω στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύω με μια ελαστική σπάτουλα (ή με μια ξύλινη κουτάλα), με ανάλαφρες κινήσεις για να μην χάσει η μαρέγκα τον όγκο της.
  • Βήμα 3 Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, προσθέτω το μπέικιν πάουντερ, ελάχιστο αλάτι και τη μισή αμυγδαλόψιχα και ανακατεύω. Ρίχνω αυτό το μείγμα στο μείγμα της μαρέγκας και ανακατεύω απαλά με την ελαστική σπάτουλα μέχρι να φτιάξω ένα ομοιογενές μείγμα. Το αδειάζω στο ταψάκι, το ισιώνω καλά με μια σπάτουλα και το ψήνω για 10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει.
  • Βήμα 4 Σε μια επίπεδη επιφάνεια απλώνω μια στεγνή και καθαρή βαμβακερή πετσέτα, μεγαλύτερη από το ταψάκι, και την πασπαλίζω με την άχνη.
  • Βήμα 5 Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι, αναποδογυρίζω αμέσως αλλά προσεκτικά το ταψί στην πετσέτα. Βγάζω το ταψάκι και με προσοχή τραβάω και αφαιρώ τη λαδόκολλα από το παντεσπάνι. Ανασηκώνω την πετσέτα και τυλίγω το παντεσπάνι από την στενή πλευρά του σε ρολό (δεν τυλίγω και την πετσέτα, απλώς με αυτήν ανασηκώνω και σπρώχνω προσεκτικά το παντεσπάνι για να τυλιχτεί). Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει πριν κρυώσει το παντεσπάνι, όσο είναι ακόμα αχνιστό και ελαστικό. Το αφήνω κατά μέρος για να κρυώσει τελείως.
  • Βήμα 6 Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος, το λικέρ και βανίλια μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα παχύρρευστο σαν γιαούρτι. Σταδιακά προσθέτω τη μισή άχνη και χτυπάω λίγο ακόμα, μέχρι να ετοιμάσω σχετικά σφικτή σαντιγί. Προσθέτω τη μισή αμυγδαλόψιχα και ανακατεύω με μια ελαστική σπάτουλα.
  • Βήμα 7 Ξετυλίγω το παντεσπάνι από την πετσέτα και το ξερολάρω σε μια πιατέλα. Το αλείφω με το άλειμμα φουντουκιού και από πάνω απλώνω το μείγμα της σαντιγί. Τυλίγω και πάλι το παντεσπάνι σε ρολό και το αλείφω με τη μαρμελάδα.
  • Βήμα 8 Πασπαλίζω το ρολό με την υπόλοιπη αμυγδαλόψιχα και την υπόλοιπη άχνη. Το κόβω σε ρολό και σερβίρω.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο