προορισμός…γεύση!

Λατρεύω τα γευστικά ταξίδια… Ακόμα περισσότερο, όταν τα μοιράζομαι μαζί σας! Ενημερώνομαι για τα γαστρονομικά «δρώμενα» και πάντα φροντίζω να έχω προσωπική άποψη σε ότι νέο και εμπνευσμένο. Σας προσκαλώ να με ακολουθήσετε μέχρι το αγαπημένο μου Παρίσι και να σας συστήσω έναν καταπληκτικό άνθρωπο και σεφ: τον Jean-Louis Nomicos. Που κατάφερε να πάρει το πρώτο του αστέρι Michelin.
Στο δέκατο-έκτο διαμέρισμα του Παρισιού, στη Λεωφόρο Bugeaud με περίμενε ο Jean-Louis Nomicos. Ένας γλυκός άνθρωπος, από εκείνους που μόλις συναντάς, με την πρώτη ματιά νιώθεις ασφαλής! Ένα περίεργο πράγμα θα έλεγα, με την απλότητα του και τη φιλοξενία του, με έκανε να αισθανθώ τόσο οικεία. Ίσως επειδή, μέσα του έχει την Ελληνική φιλοξενία αφού είναι και Ελληνικής καταγωγής από τον παππού του! Δεν μιλάει τα Ελληνικά, αν και ξεκίνησα να του μαθαίνω εγώ, αγαπάει όμως και σέβεται πολύ οτιδήποτε ελληνικό.
Ο Jean-Louis Nomicos γεννήθηκε στη Μασσαλία, και γνωρίζει καλά τα αρώματα, τα λαχανικά και τον ήλιο της Μεσόγειου. Από μικρός ήθελε να γίνει σεφ και στα 18 του, κατάφερε να μπει σε μια από τις καλύτερες σχολές του Alain Ducasse. Μαθαίνει δίπλα στο μετρ των μετρ το υλικό, την εμπειρία και την τεχνική. Στα 27 του χρόνια, δημιουργεί το δυνατό του πιάτο που ακόμα και σήμερα συζητιέται, κοφτά μακαρονάκια με τρούφα και φουά γκρα. Απλό αλλά με δύο τόσο δυνατά υλικά!
Το τραπέζι μου ήταν έτοιμο, και έτσι ξεκίνησε το γαστρονομικό μου ταξίδι. Μετά από μια ανακαίνιση του χώρου, έτσι όπως το είχε φανταστεί, άνοιξε το εστιατόριο του με το όνομα του «Nomicos».
Κάποιοι ίσως να περιμένουν να δουν μεταξωτά τραπεζομάντιλα ή πολύ ακριβές πορσελάνες, αφού πάνε να φάνε σε ένα εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin! Και όμως, ο Jean-Louis με ξάφνιασε τόσο ευχάριστα με τη τόσο απλή αλλά κομψή διακόσμηση. Δερμάτινες πολυθρόνες με μικρά δέντρα από λεμονιές και πορτοκαλιές και μεγάλα παράθυρα που αφήνουν τις ακτίνες του ήλιου να περάσουν στο πιάτο σου, θυμίζοντας έτσι τη Μεσόγειο. Κάθε τραπέζι είναι διαφορετικό, παρουσιάζοντας ένα έργο τέχνη σε σχήμα νησιού, κάθε ένα από τα ξυλόγλυπτα είναι διαφορετικά και μοναδικά.
Τα ελληνικά κρασιά και το ελληνικό ελαιόλαδο δεν τα γνωρίζει καλά, οπότε όπως καταλαβαίνετε ανέλαβα δράση! H σεφ σομελιέ Gabriele Rosa Brusin είναι εκεί για να μας πει τα πάντα για τα κρασιά και να μας δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κρασιά από τη Νότια Γαλλία, συνδυάζοντάς τα με το κάθε πιάτο. Διάφορα κρασιά από μοναδικές περιοχές.
Η μετρ Jennifer Boulai που είχα τη τιμή να γνωρίσω θέλει το καλύτερο για κάθε πελάτη. Μπορώ να πω, πως καταφέρνει να με κάνει να αισθανθώ τέλεια με ένα της βλέμμα.  Είναι όπως θα έπρεπε να είναι… ευγενική, χαμογελαστή αλλά ταυτόχρονα και τόσο χαλαρή.

Μια απλή και φινετσάτη κουζίνα, αυτά ήταν τα λόγια του επιθεωρητή που του χάρησε το αστέρι Michelin! Το κάθε πιάτο του είναι εμπνευσμένο αλλά και, συνδυασμένο με την απλότητα που τον διακρίνει. Το μενού του είναι σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του: «Εμπνέομαι με απλά και καθημερινά προϊόντα από τη Μεσόγειο και μπορώ έτσι να δημιουργήσω πρωτότυπα πιάτα!» Αυτό μου απάντησε όταν τον ρώτησα τι του αρέσει να χρησιμοποιεί στη κουζίνα του και τι τον εμπνέει περισσότερο.
Μετά τη συλλογή εμπειριών και δουλεύοντας για μεγάλους και σπουδαίους σεφ, θέλησε να έχει το δικό του χώρο και να προσφέρει μια πιο δημιουργική κουζίνα, πιο υγιεινή, να κάνει τους πελάτες να ταξιδεύουν στον κόσμο του. Μια κουζίνα στην οποία, τα υλικά συμβολίζουν τον ήλιο της Μεσόγειο. Ένα απλό μενού, σύντομο δείχνοντας έτσι την απλότητα του υλικού!
Αγκινάρες, μελιτζάνες, σπαράγγια από τη Provence, πιπεριές, ρεβίθια, βασιλικός, μάραθος, μαντζουράνα, ντομάτες, κρεμμύδια… σας υπόσχομαι πως τα πιάτα του είναι όλο χρώμα και ζεστασιά. Κρέατα, ψάρια, αλμυρά ή γλυκά δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε στο φαγητό του!
Στόχος μου βέβαια όσοι με ξέρετε καλά είναι να μυήσω αυτόν τον σπουδαίο και ταλαντούχο σεφ στην Ελληνική γαστρονομία και τα καλούδια της!
Μάθετε περισσότερα στο https://www.nomicos.fr/

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *