destination taste!

ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ

ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ

Η κουζίνα μας κρύβει πολλά μυστικά και εξαιρετικά μπαχαρικά. Αν έχετε πολλά μπαχαρικά στο σπίτι είναι σαν να έχετε κάποιο μικρό φαρμακείο! Όλα κάνουν καλό στην υγεία μας και ένα από αυτά είναι ο κουρκουμάς. Είναι αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, αντιβακτηριακό και πάνω απ’ όλα… νόστιμο! Ο κουρκουμάς είναι ένα νόστιμο μπαχαρικό γεμάτο ευεργετικές ιδιότητες. Ανακαλύψτε το και μαγειρέψτε το, τόσο ξερό όσο και φρέσκο. Θα με θυμηθείτε!
Ίσως να μη το γνωρίζετε άλλα το ονομάζουμε μερικές φορές και “σαφράν της Ινδίας”. Πιο πολύ λόγω του χρώματός του, παρά της γεύσης του. Φρέσκο μπορείτε να το βρείτε στα παντοπωλεία με ασιατικά προϊόντα και σε ορισμένα βιολογικά καταστήματα.
Επίσης, να ξέρετε πως ο κουρκουμάς σε σκόνη πρέπει να διατηρείται μακριά από το φως και την υγρασία.

Πως να το χρησιμοποιήσετε;
Αν και είναι ξάδερφος του τζίντζερ (οικογένεια Zingiberaceae), ο κουρκουμάς είναι ένα εντελώς άλλο μπαχαρικό! Δεν έχει αυτή τη φρεσκάδα και τις πικάντικες νότες του τζίντζερ. Η γεύση του είναι ζεστή, γλυκιά και λίγο πικρή. Το άρωμά του, πολύ βαθύ, που θυμίζει εσπεριδοειδή.
Ο κουρκουμάς, που είναι στην ουσία μια ρίζα, χρησιμοποιείται συνήθως στην μαγειρική σε σκόνη και σπάνια μόνο του. Είναι ένα από τα κυριότερα συστατικά στα ινδικά και ταϊλανδέζικα μείγματα μπαχαρικών. Μπορείτε επίσης να το πασπαλίσετε πάνω σε ψάρι ή να ενσωματωθεί (πολύ λίγη δόση) σε ζυμαρικά, βάφλες, ψωμιά…
Ο φρέσκος κουρκουμάς ξεφλουδίζεται πολύ εύκολα και μπορείτε να το ετοιμάσετε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως το φρέσκο τζίντζερ. Μπορείτε να το ενσωματώσετε σε κάποιο φαγητό , τριμμένο στις σάλτσες σας, να το ανακατέψετε στους χυμούς σας, ή ακόμα και να το αφήσετε να σιγοβράσει ή να τσιγαριστεί. Μπορεί επίσης να αναμιχθεί σε νερό ή τσάι – προσθέτοντας μια κουταλιά μέλι.