προορισμός…γεύση!

Όταν σκέφτομαι καλοκαίρι, εκτός από τις όμορφες παραλίες που έχει η Ελλάδα, σκέφτομαι αμέσως και το βασιλικό! Είναι ένα από τα αρωματικά βότανα του καλοκαιριού. Ο βασιλικός, πιθανόν, να κατάγεται από την Iνδία, ίσως και το Ιράν και να έχει καλλιεργηθεί εκεί, για περισσότερα από 5.000 χρόνια! Αναλόγως με το είδος και την ποικιλία, τα φύλλα μπορούν να δώσουν κι άλλες γεύσεις, όπως ο γλυκάνισος. Ταιριάζει θαυμάσια σε μια σαλάτα με ωραίες κόκκινες ντομάτες και μοτσαρέλα.
Αν θέλετε να έχετε βασιλικό όλο το χρόνο, ακολουθήστε τις τεχνικές που θα σας γράφω. Να ξέρετε πως ο βασιλικός είναι εύθραυστος, δεν γίνετε να στεγνώσετε τα φύλλα χωρίς να μαυρίσουν. Να επιλέγετε πάντα τα πιο όμορφα και υγιή φύλλα. Θα πρέπει να βάλετε στην άκρη όλα τα κιτρινισμένα ή κατεστραμμένα φύλλα.

Πως να διατηρήσετε το φρέσκο βασιλικό
Σίγουρα σας έχει τύχει στη λαϊκή να αγοράσατε ένα ωραίο μάτσο φρέσκο βασιλικό ή να το έχετε μαζέψει από τη γλάστρα σας. Τις πιο πολλές φορές δεν το χρησιμοποιούμε όλο αμέσως, και καταλήγουμε να το βάλουμε στο ψυγείο και μετά από λίγες μέρες χαλάει. Έτσι λοιπόν μπορείτε πρώτα να το διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου, για να το χρησιμοποιείτε όποτε θέλετε σε κάποιες από τις αγαπημένες σας συνταγές. Μη ξεχάσετε να το βάλετε μέσα σε ένα ποτήρι νερό ή σε ένα βάζο και σε μέρος που να έχει φως αλλά ταυτόχρονα να μη το βλέπει απευθείας ο ήλιος. Έτσι θα μπορείτε να το διατηρήσετε φρέσκο για περίπου δύο εβδομάδες. Θα σας συμβούλευα να το έχετε πάντα στη κουζίνα σας για να μην το ξεχάσετε και χαλάσει!

Στο ψυγείο
Αν είναι να τα χρησιμοποιήσετε άμεσα τότε μπορείτε να βάλετε τα φύλλα του βασιλικού στο ψυγείο. Υπάρχει όμως μια μικρή διαδικασία πριν τα βάλετε στο ψυγείο. Πρέπει πρώτα να καθαρίσετε προσεκτικά τα κλαδιά του βασιλικού σας. Στεγνώστε τα απαλά πάνω σε χαρτοπετσέτες. Τοποθετήστε το φρέσκο βασιλικό στις ειδικές σακούλες για ψυγείο ή κατάψυξη. Ο βασιλικός πρέπει να έχει στεγνώσει καλά, και λίγο υγρασία να υπάρχει μπορεί να χαλάσει, να μαυρίσουν τα φύλλα μέσα στη σακούλα. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε το μπουκέτο σας βασιλικού που θα έχετε πλύνει καλά πρώτα σε ένα ποτήρι νερό ή σε ένα μικρό βάζο. Φυλάξτε το στο ψυγείο σας. Με αυτό το τρόπο κερδίζετε μερικές μέρες διατήρησης. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να μην αφαιρεθούν τα φύλλα βασιλικού από τα κλαδιά τους, έτσι ώστε να κρατήσουν περισσότερο.

Στην κατάψυξη
Αν δεν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε αμέσως, η κατάψυξη είναι η καλύτερη λύση! Πρέπει πρώτα να τα πλύνετε καλά και να τα στεγνώσετε πάνω σε χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια, μπορείτε να βάλετε το βασιλικό όπως είναι σε ειδικές σακούλες για κατάψυξης. Κλείστε την καλά και βάλτε την στην κατάψυξη. Μπορείτε επίσης να χωρίσετε τα φύλλα από τα κλαδιά. Βάλτε τα φύλλα σε ένα ταψί χωρίς να ακουμπήσουν το ένα με το άλλο. Σκεπαστέ τα με λαδόκολλα και βάλτε τα στην κατάψυξη για μία έως δύο ώρες. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε τα σε μια σακούλα για κατάψυξη. Όταν θελήσετε να τα ξεπαγώσετε θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ολόκληρα ή ψιλοκομμένα. Αν προτιμάτε το ψιλοκομμένο βασιλικό, μπορείτε να το παγώστε σε παγοθήκες με ελαιόλαδο.

Σε ελαιόλαδο
Για να γίνει αυτό, πλύνετε απαλά τα φύλλα του κάτω από κρύο νερό. Στεγνώστε τα καλά με απορροφητικό χαρτί, θα πρέπει να έχουν στεγνώσει καλά. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα σε ένα γυάλινο βάζο. Πασπαλίστε με αλάτι μέχρι να καλυφτούν τα φύλλα. Κουνήστε λίγο το βάζο για να πάει παντού το αλάτι. Ρίξτε το ελαιόλαδο στο βάζο πάνω από τα φύλλα του βασιλικού. Κλείστε το βάζο και κρατήστε το στο ψυγείο. Μπορείτε να το κρατήσετε έτσι για αρκετούς μήνες. Με αυτό το τρόπο θα παίρνετε όσο έχετε ανάγκη για το φαγητό σας. Σιγά-σιγά, το ελαιόλαδο αρωματιστεί και θα μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε στις σαλάτες σας.

Στο αλάτι
Πολλές φορές μου λένε, πως μπορώ σε μια εκπομπή μαγειρικής να φέρνω φύλλα βασιλικού, πράσινα και ζωηρά, λες και κόπηκαν εκείνη τη στιγμή από τη γλάστρα! Είναι ένα μυστικό και μπορώ να σας το αποκαλύψω.
Ρίξτε μια στρώση αλατιού στον πάτο μιας πήλινης ή κεραμική γλάστρα. Πλύντε καλά τα φύλλα του βασιλικού και στεγνώστε σε απορροφητικό χαρτί. Βάλτε μια πρώτη στρώση φύλλων βασιλικού. Ξαναβάλτε μια στρώση αλατιού. Συνεχίστε εναλλάξ με βασιλικό και αλάτι. Να πατήστε απαλά τα φύλλα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας . Τελειώστε με το αλάτι. Ανακινήστε ελαφρά τη γλάστρα για να πάει παντού όλο το αλάτι. Θα πρέπει να το διατηρήσετε σε ένα στεγνό και δροσερό δωμάτιο, όπως ένα κελάρι. Όταν θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε το βασιλικό πάρτε τα φύλλα που χρειάζεστε και καλύψτε την επιφάνεια ξανά με αλάτι. Απλώς τινάξτε καλά τα φύλλα πριν το μαγείρεμα.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *