προορισμός…γεύση!

Μερικές φορές βλέπετε τα καβούρια στον πάγκο του ψαρά και αποφεύγετε να τα αγοράσετε γιατί δεν ξέρετε πως να το διαχειριστείτε. Προτιμάτε να τα παραγγείλετε σε κάποιο νησάκι στις διακοπές και να σας το σερβίρουν μαζί με διάφορα άλλα θαλασσινά και φυσικά με ουζάκι. Όλα ωραία αυτά, αλλά αν αγαπάτε τα καβούρια όσο κι εγώ πρέπει να ξέρετε πως να τα μαγειρέψετε.
Μη ξεχνάτε προς πρέπει να είναι ζωντανά όταν το αγοράσετε στη ψαραγορά. Μπορείτε να τα διατηρήσετε μέχρι και 12 ώρες στο ψυγείο τυλιγμένα μέσα σε υγρό πανί ή σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Για να υπολογίσετε πόσο είναι η καθαρή σάρκα του καβουριού όταν θα τα αγοράσετε, μπορείτε να διαιρέσετε το βάρος τους διά του 3. Το θηλυκό ελαφρώς διαφορετική γεύση από το αρσενικό.

Βραστό
Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό και προσθέστε αλάτι. Βάλτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση, ρίξτε τον κάβουρα με τις δαγκάνες προς τα κάτω. Κλείστε το καπάκι και υπολογίστε 40 λεπτά βρασμού ανά κιλό καβουριού. Αν το καβούρι είναι μικρό (μικρότερο των 400 γρ.) χρειάζετε, περίπου 15 λεπτά βράσιμο. Βγάλτε το με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και σερβίρετέ το με μια καλή, σπιτική μαγιονέζα.
Αν θέλετε, μπορείτε να το μαγειρέψετε σε ζωμό. Βάλτε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα, προσθέστε μια πρέζα αλάτι, πιπέρι, ένα ποτήρι λευκό κρασί, ένα καρότο και ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένα. Μόλις πάρουν 2 βράσεις τα λαχανικά, ρίξτε τον κάβουρα και βράστε όπως ακριβώς θα κάνατε με το βρασμό σε νερό.

Στον ατμό
Είναι ο ιδανικός τρόπος μαγειρέματος γιατί κρατάει όλη τη γεύση και τα αρώματα των καβουριών. Βράζετε αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή στον ατμομάγειρα. Τοποθετείτε το καβούρι με τις δαγκάνες προς τα κάτω, μέσα στο καλάθι του ατμού. Μαγειρέψτε το για 25 λεπτά περίπου, ανά κιλό βάρους.

Στην χύτρα
Φυσικά μπορεί να μαγειρευτεί και στην χύτρα. Βάζετε λίγο νερό ή ζωμό και τοποθετείτε τον κάβουρα με τις δαγκάνες προς τα κάτω. Κλείστε την χύτρα και υπολογίστε 10 λεπτά μαγειρέματος από την στιγμή που θα ξεκινήσει η χύτρα να σφυρίζει. Απασφαλίστε την χύτρα, βγάλτε τον κάβουρα σε ένα μεγάλο σκεύος και αφήστε το για 10 λεπτά μέχρι να φύγουν τα υγρά του. Κατόπιν μπορείτε να τον καθαρίσετε.

Στα κάρβουνα
Προσωπικά είναι ο αγαπημένος μου τρόπος για να μαγειρέψω τα μεγάλα καβούρια. Σπάστε τις δαγκάνες (με προσοχή) και πιάνοντας το σώμα του καβουριού με τα δύο χέρια, το ανοίγετε στη μέση. Ραντίζετε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, ελάχιστο αλάτι και λίγο πιπέρι και βάζετε στην ψησταριά για 8-10 λεπτά. Έδεσμα!!!

1 Comment

  1. Terrific

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *