προορισμός…γεύση!

Αμοργός… ένα κυκλαδονήσι με άγρια ομορφιά και τα πιο μπλε νερά του Αιγαίου. Με μοναδικές παραλίες αλλά και λίγη βλάστηση το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα νησιά.
Το πέρασμά μου από το νησί με μάγεψε. Όχι μόνο για την ομορφιά του αλλά και τους φιλόξενους κατοίκους του που το κράτησαν αναλλοίωτο από «πρωτευουσιάνικες» επιρροές. Ίσως και γι’ αυτό τα προϊόντα να είναι αυθεντικά και μοναδικά.
Στην Αμοργό γνώρισα τον Αλέξανδρο Καλουτά και την Φανή Βογιατζή. Δύο νέα παιδιά που αποφάσισαν το 2012 να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να δημιουργήσουν την Aegean Herbs, μια μονάδα καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών τα οποία αναπτύσσονται σε συνθήκες φυσικής καλλιέργειας με ελάχιστη δυνατή παρέμβαση και με έμφαση στην ενδημικότητα των ειδών.
Καλλιεργούν βιοδυναμικά, με βάση το σεληνιακό ημερολόγιο, αυτοφυή φυτά, σε επιλεγμένες περιοχές στο όρος Κρίκελος, στα φαράγγια της Λαγκάδας και των Θολαρίων, στα υψώματα του Ποταμού και άλλες περιοχές του νησιού. Είναι ενδημικές ποικιλίες, δηλαδή απόλυτα προσαρμοσμένα στο συγκεκριμένο μικρο-οικοσύστημα και γι’ αυτό δεν έχουν ανάγκη από καμμία βοήθεια και προστασία. Έτσι δεν χρησιμοποιούν κανένα λίπασμα ή φυτοφάρμακο.
Σε αυτή την εντοπιότητα οφείλονται και τα ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, η ασυνήθιστα μεγάλη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια και ενεργά συστατικά, πράγμα που θα διαπιστώσετε όταν τα δοκιμάσετε.
Η συγκομιδή γίνεται μόνο με το χέρι χωρίς χορτοκοπτικά μηχανήματα και η ξήρανση γίνεται σε σκοτεινό χώρο, με φυσικό αερισμό, χωρίς φούρνο και μηχανικά μέσα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι στα Great Taste Awards 2017, η «Άγρια Ρίγανη» και το «Αμοργιανό Φασκόμηλο», κατέκτησαν το χρυσό αστέρι.
Άλλα προϊόντα που μου έκαναν εντύπωση είναι τα βοτανικά μείγματα για τσάι και το φυσικό θαλασσινό αλάτι αρωματισμένο με βότανα και εσπεριδοειδή.

Άγρια Ρίγανη Αμοργού
Η ξακουστή και σπάνια Αργανιά (oregano onites) όπως λένε στην Αμοργό την αγριορίγανη με τη μεθυστική και παιχνιδιάρικη μυρωδιά της, την οποία χρωστάει στη θεά Αφροδίτη. Ήταν σύμβολο χαράς, ευτυχίας και ειρήνης, γι’ αυτό και στην αρχαία Ελλάδα έφτιαχναν τα νυφικά στεφάνια από κλωνάρια άγριας ρίγανης.

 

 

Φασκόμηλο Αμοργού
Το μοναδικό άρωμα της Αλισφακιάς, όπως λένε στην Αμοργό το φασκόμηλο, ξυπνάει τις αισθήσεις.  Είναι το φυτό του θεού Δία, το βοτάνι της αθανασίας και το πρωτοσυναντάμε να απεικονίζεται σε τοιχογραφία του 1.400 π.Χ στη Κνωσσό. Οι Άραβες πίστευαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει τα πάντα και οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως πολυφάρμακο, βρίσκουμε εκτενείς αναφορές του από τον Ιπποκράτη, τον Γαληνό, τον Διοσκουρίδη και τον Πλίνιο.

 

Φυσικό Θαλασσινό Αλάτι με Δενδρολίβανο και Πορτοκάλι ή με άγρια ρίγανη και λεμόνι
Το φυσικό, μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι, που συλλέγεται με το χέρι από φυσικές αλυκές αρωματισμένο με άγρια ρίγανη και λεμόνι ή με δενδρολίβανο και πορτοκάλι.

 

 

Βαλσαμόλαδο Αμοργού
Tο βαλσαμέλαιο παρασκευάζετε με τον παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας βλαστούς και ανθισμένες κορυφές από το είδος hyipericum perforatum, που καλλιεργούνται φυσικά, χωρίς προσθήκη κανενός λιπάσματος ή φυτοφαρμάκου και μαζεύονται μόνο με το χέρι και με δικό τους εξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης. Το αποτέλεσμα είναι λαμπερό, διαυγές και ευχάριστο στη γεύση εκτός από τις γνωστές του εξωτερικές χρήσεις. Μία σταγόνα την ημέρα σε τσάι ή σε ένα σφηνάκι τσίπουρο ή βότκα ηρεμεί το στομάχι, εξισορροπεί το πεπτικό σύστημα και βελτιώνει τη διάθεση.

Beauty Blend Herbal Tea
Ένα μείγμα από ελίχρυσο, ταραξάκο, τσουκνίδα και φλοιό εσπεριδοειδών, βοηθάει με φυσικό τρόπο να διατηρήσουμε τη λάμψη μας. Απολαύστε το ζεστό η κρύο, με μέλι, στέβια, η καστανή ζάχαρη. Η συσκευασία περιέχει ποσότητα για 12 – 15 ροφήματα.

Winter’s Blend Herbal Tea
Μείγμα από αμοργιανό φασκόμηλο, αγριομολόχα, υπέρικο και φύλλα ελιάς βοηθάει τον οργανισμό να προστατευτεί από τον χειμώνα. Απολαύστε το ζεστό η κρύο, με μέλι, στέβια ή καστανή ζάχαρη. Η συσκευασία περιέχει ποσότητα για 12 – 15 ροφήματα.

Drinker’s Blend Herbal
Βοτανικό τσάι από γαϊδουράγκαθο, ταραξάκο, φασκόμηλο και τσουκνίδα, βοηθάει τον οργανισμό να αντισταθεί στις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ. Απολαύστε το ζεστό η κρύο, με μέλι, στέβια ή καστανή ζάχαρη. Η συσκευασία περιέχει ποσότητα για 12 – 15 ροφήματα.

Smoker’s Blend Herbal Tea
Ένα βοτανικό τσάι από άγρια ρίγανη, μολόχα, ευκάλυπτο και φύλλα ελιάς ιδανικό για όσους επιμένουν στην κακή συνήθεια του καπνίσματος αλλά και για αυτούς που ταλαιπωρούνται από βήχα και βρογχίτιδες. Απολαύστε το ζεστό η κρύο, με μέλι, στέβια ή καστανή ζάχαρη. Η συσκευασία περιέχει ποσότητα για 12 – 15 ροφήματα.

Αναζητήσετε τα στο www.aegeanherbs.gr

1 Comment

  1. Flavorful

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *