προορισμός…γεύση!

Ο Δημήτρης, -εγγονός του Παντελή Κοκκινάκη που ξεκίνησε τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα στην Οδησσό της Ρωσίας ανοίγοντας κατάστημα πώλησης ζαχαρωδών ειδών- συνεχίζει τη μακρόχρονη παράδοση της οικογένειας Κοκκινάκη στον τομέα αυτό. Με εφαλτήριο την επιτυχή δραστηριότητα του παππού και των αδελφών του καθώς και το διακεκριμένο όνομα Κοκκινάκης στο χώρο των ζαχαρωδών ειδών, το 2014 ίδρυσε την Kokkinakis Sugar Art (K.S.A.) με σκοπό να παρασκευάσει πρωτότυπες δημιουργίες χωρίς ζάχαρη με βάση τη μαστίχα της Χίου, την ιδιαίτερη σε γεύση ποικιλία του χιώτικου μανταρινιού, των εσπεριδοειδών του Κάμπου της Χίου και πολλές άλλες γευστικές λιχουδιές.

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την παρασκευή καραμέλας;
Η ιδέα ξεκίνησε όταν διάβασα ένα περιοδικό το οποίο παρότρυνε να φτιάξουν τα 5 Top πιο κινήσημα προϊόντα της επιχείρησης του, οι φαρμακοποιοί μόνοι τους. Άρχισα να παρασκευάζω διάφορα πράγματα και κάποια στιγμή έφτασα και στην καραμέλα… το πείραμα είχε επιτυχία και σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να το αναπτύξω περισσότερο. Η ιδέα αυτή ενσαρκώθηκε με την ίδρυση του εργαστηρίου της Kokkinakis Sugar Art (K.S.A.).

Ποιοι οι λόγοι που σας ώθησαν σε μια τέτοια επιλογή;
H οικογένεια μου έχει μια σχετική παράδοση στον τομέα αυτό η οποία ανάγεται πριν από το 1910. Ο παππούς μου Παντελής Κοκκινάκης μαζί με τα αδέρφια του διατηρούσαν καταστήματα και εργοστάσια ζαχαρωδών στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημιουργικότητας μου προέρχεται από την πλευρά του παππού μου.

Ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας σας;
Το όραμα μας είναι να φτιάχνουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας, με ιδιαιτερότητα στη γεύση και επιπλέον να τα διαθέτουμε σε χαμηλές τιμές.

Φτιάχνετε καραμέλες με ζάχαρη ή χωρίς ζάχαρη;
Αυτή τη στιγμή παρασκευάζουμε αποκλειστικά καραμέλες χωρίς ζάχαρη. Η βασική ουσία που χρησιμοποιούμε προέρχεται από το ζαχαρότευτλο και η ασφαλή χρήση της για τον άνθρωπο εμπεριστατώνεται με δεκάδες επιστημονικά άρθρα όπως προκύπτει από τη διεθνή βιβλιογραφία για περισσότερο από 45 χρόνια.

Γιατί επιλέξατε αυτό τον τομέα; θεωρείτε ότι υπήρχε κάποιο κενό στο χώρο αυτό;
Ναι! Πράγματι διαπίστωσα από πολύ νωρίς δυο πράγματα ότι τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη αλλά και αυτά με γλουτένη αφενός δεν έχουν καλή γεύση (πάντα και σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια) αφετέρου επρόκειτο για υπερθερμιδικές βόμβες καθώς ήταν γεμάτες λιπαρά! Σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να καινοτομήσω και να φέρω κάτι διαφορετικό στο χώρο.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των προϊόντων σας έναvτι άλλων;
Eκτός από την υψηλή γαστρονομική ποιότητα γεύσης, τα προϊόντα μας δεν έχουν καθόλου λιπαρά όπως ήδη επεσήμανα αλλά και συντηρητικά, νάτριο ενώ είναι light καθώς περιέχουν σχεδόν τις μισές θερμίδες από αντίστοιχα προϊόντα με ζάχαρη. Επιπλέον είναι χειροποίητα, κατάλληλα για χορτοφάγους και είναι ελκυστικά στο μάτι. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποιος αγοράζει, πρώτα με το μάτι!!!

Πόσο ασφαλή είναι τα προϊόντα σας χωρίς ζάχαρη για τα δόντια, για ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από το διαβήτη και από την κοιλιοκάκη (δυσανεξία γλουτένης);
Καραμέλες μας όπως η μαστίχα-μέντα έχει αποδειχθεί κλινικά σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο της Ελβετίας ότι δεν επηρεάζουν αρνητικά το σμάλτο των δοντιών πράγμα που τις καθιστά ακίνδυνες για την πιθανή εμφάνιση τερηδόνας στα δόντια. Άρα μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από παιδιά και ενήλικες.
Επιπρόσθετα η σειρά καραμέλας dyo dyo έχει κλινικά αποδειχθεί ότι δεν ανεβάζει το ζάχαρο. Μια κατανάλωση 25 γραμμαρίων τη μέρα δεν επιφέρει καμία αλλαγή στο γλυκαιμικό δείκτη και στο γλυκαιμικό φορτίο τις δυο βασικές παραμέτρους για να αξιολογήσει κάποιος αν το προϊόν είναι κατάλληλο για διαβητικούς ή όχι.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι τα προϊόντα μας είναι κατάλληλα για ανθρώπους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη καθώς κανένα συστατικό από αυτά που χρησιμοποιούμε δεν περιέχει κάποιο επικίνδυνο παράγοντα για αυτή τη συγκριμένη ομάδα καταναλωτών.

Τι ρόλο παίζει για εσάς η φύση της Χίου;
Η φύση της Χίου μας εμπνέει και πραγματικά μας οδηγεί. Τα αρώματα της, τα χρώματα της σε στροβιλίζουν μέσα στις νότες τους και σε μαγεύουν. Όχι άδικα η Χίος θεωρείτε το κορυφαίο αρωματονήσι της Ελλάδας και αποκαλείτε Μυροβόλος. Η μυρωδιά των μαστιχώνων το καλοκαίρι, των εσπεριδοειδών την άνοιξη, του χιώτικου γιασεμιού, της ρίγανης, του θυμαριού αποτελούν μια μοναδική αισθητική και συναισθηματική εμπειρία. Οι πρώτες καραμέλες που φτιάξαμε ήταν με γεύση μαστίχας και μαστίχας μέντας. Ακολούθησε το μανταρίνι Χίου και το πορτοκάλι Χίου.

Πως την αποτυπώνετε μέσα στις καραμέλες σας;
Η φύση της Χίου όμως δεν μας ελκύει μόνο ως μυρωδιά αλλά και ως σχέδιο και χρώμα. Το σχέδιο της καραμέλας είναι βασισμένο στο ακατέργαστο «δάκρυ» της μαστίχας όπως αυτό εκρέει από τον κορμό του μαστιχόδεντρου. Έτσι κάθε καραμέλα είναι διαφορετική από την άλλη και δουλεύεται ξεχωριστά ώστε να είναι μοναδική όπως μοναδικά και ιδιαίτερα είναι τα δάκρυα της μαστίχας. Όσον αφορά το θαλασσί χρώμα η καραμέλα μαστίχα μέντα είναι εμπνευσμένη από την παραλία της αγίας Δύναμης η οποία βρίσκεται στην ακτογραμμή της νότιας Χίου και είναι καλυμμένη με τυρκουάζ νερά…

Ποια είναι η αποδοχή των προϊόντων σας και πόσα βραβεία έχετε κατακτήσει;
Υπάρχει ένας μεγάλος ενθουσιασμός για τις γεύσεις αλλά και τον τρόπο που σκεπτόμαστε για τη δημιουργία της κάθε καραμέλας που φτιάχνουμε. Σίγουρα κάποιο ρόλο στην αποδοχή αυτή διαδραματίζουν και οι πολλαπλές βραβεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι στιγμής έχουμε πάρει 7 βραβεία για επτά γεύσεις μέσα σε 2 χρόνια και μάλιστα σε 3 διαφορετικούς διαγωνισμούς. Το 2016 μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις ήταν η βράβευση με χρυσό μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Monde Selection. Η καραμέλα με μανταρίνι Χίου ήταν το μοναδικό ελληνικό τρόφιμο που απέσπασε μια τόσο υψηλή διάκριση.

Πια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει να καλλιεργούμε συνεργασίες και επαφές με ανθρώπους που έχουν δικά τους προϊόντα και ζητούν από εμάς να τους φτιάξουμε καραμέλα. Για παράδειγμα κάποιος από τη Λακωνία μας ζήτησε να του φτιάξουμε μια καραμέλα με βιολογικό φραγκόσυκο και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Επιπλέον στις καινοτόμες γεύσεις της σειράς dyo-dyo προστέθηκε μια καραμέλα με βιολογική αλόη.

Εκτός από τα βιολογικά προϊόντα που αλλού σκοπεύετε να εστιάσετε την προσοχή σας;
Δουλεύουμε πάνω σε καινούργιες γεύσεις με μαστίχα Χίου σε συνδυασμό με λεμόνι και κανέλλα. Στις γεύσεις από την ελληνική γη προστέθηκε μια καραμέλα με γεύση σύκου. Η πρώτη ύλη προέρχεται από μια ποικιλίας η οποία ευδοκιμεί στη Λέσβο.
Πιστεύω όμως ότι το πιο φιλόδοξο σχέδιο μας είναι η αξιοποίηση της μικρής σε μέγεθος ντομάτας της Σαντορίνης η οποία μπορεί να ενσωματωθεί στην παραγωγή και στην καινοτόμα αντίληψη μας. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και είμαι βέβαιος πως θα σας καταπλήξουν. Μέσα στο χρόνο θα κυκλοφορήσουμε δυο σχετικές γεύσεις… η ελληνική φύση έχει απίστευτες δυνατότητες!

http://www.dyodyo.gr/

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *