destination taste!

Μοσχοκάρυδο… η μυρωδάτη μπαλίτσα

Μοσχοκάρυδο… η μυρωδάτη μπαλίτσα

Η ευωδιά του φρεσκοτριμμένου μοσχοκάρυδου δεν συγκρίνεται με κανένα μπαχαρικό. Είναι «ζεστό», φίνο και ντελικάτο, με πιπεράτη και γλυκιά μυρωδιά που χαρακτηρίζει κάθε συνταγή που θα το χρησιμοποιήσουμε.

Αγορά & συντήρηση
• Το αγοράζω πάντοτε ολόκληρο και ποτέ τριμμένο γιατί η φίνα ευωδιά του χάνεται σχεδόν εντελώς.
• Όπως όλα τα μπαχαρικά μου, το προμηθεύομαι αποκλειστικά από μπαχαράδικα, για να είναι φρέσκο.
• Διατηρώ τις μπαλίτσες σε γυάλινο βαζάκι, σε δροσερό και σκοτεινό ντουλάπι, μακριά από υγρασία αλλά και πηγές θερμότητας, όπως καλοριφέρ.

Πως το χρησιμοποιώ
• Καταρχήν, το μοσχοκάρυδο αγοράζεται μεν ολόκληρο, χρησιμοποιείται όμως μόνο τριμμένο
• Επειδή περιέχει αρκετό λάδι, αποφεύγω να το τρίψω στον κλασικό μεγάλο τρίφτη και έχω ένα μικρό τριφτάκι, μεταλλικό και πολύ κοφτερό που το τρίβει σε λεπτή, φίνα πούδρα. Το βρίσκω σε όλα τα καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας
• Το τρίβω πάντοτε την ώρα της χρήσης και όχι από πριν.
• Θέλει προσοχή στη χρήση, χωρίς υπερβολές γιατί είναι αρκετά πικάντικο
• Το χρησιμοποιώ στις περισσότερες λευκές κρέμες, όπως καστάρντ
• Είναι θαυμάσιο σε πουτίγκες και πολλές λευκές σάλτσες με κυριότερη φυσικά την μπεσαμέλ, αλλά και τις κρέμες γιαουρτιού με τις οποίες συχνά αντικαθιστώ την μπεσαμέλ για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα
• Μαζί με άλλα μπαχαρικά το βάζω σε κέικ, σε μπισκότα, σε ζύμες για τάρτες φρούτων
• Το χρησιμοποιώ σε ψητά φρούτα, κυρίως μήλα και κυδώνια
• Ταιριάζει πολύ με το αρνάκι και κατσικάκι (κοκκινιστό ή λεμονάτο)
• Εννοείται ότι δεν λείπει ποτέ από τον κλασικό μου πουρέ (με βούτυρο και γάλα) αλλά δεν το χρησιμοποιώ στους πουρέδες με ελαιόλαδο
• Είναι απίθανο για να αρωματίσει βούτυρο, όπως θα δείτε στην παρακάτω συνταγή που σας προτείνω
• Συμμετέχει σε πολλά αρωματικά μείγματα μπαχαρικών
• Είναι εξαιρετικό για να πασπαλίσω ψημένους βολβούς (ρέβες, πατάτες, γλυκοπατάτες, γογγύλια κ.ά.)

+ 1 Γευστική ιδέα
Αρωματικό και πικάντικο βούτυρο
Υλικά για 24 δόσεις
½ φλιτζάνι καλής ποιότητας βούτυρο αγελαδινό, καλά μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου
¼ φλιτζανιού κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
¼ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
¼ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
1 πρέζα γαρίφαλο, σε σκόνη
Εκτέλεση
Βάζω το μαλακωμένο βούτυρο σε ένα κατά προτίμηση πλαστικό μπολ –αποφεύγω κεραμικό ή γυάλινο ή μεταλλικό γιατί είναι κρύα υλικά και το βούτυρο θα ξανασφίξει και θα δουλεύεται δύσκολα. Το ανακατεύω έντονα με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αφρατέψει λιγάκι και προσθέτω την άχνη και τα μπαχαρικά. Ανακατεύω καλά και αδειάζω το βούτυρο σε ένα κομμάτια από διάφανη μεμβράνη. Την τυλίγω και πλάθω το βούτυρο σαν καραμέλα, στρίβοντας τις άκρες της μεμβράνης. Το διατηρώ στο ψυγείο για να ξανασφίξει καλά. Το σερβίρω κομμένο σε φετάκια.

Που ταιριάζει
• Αλείφω φρυγανισμένες φέτες ψωμιού, για πρωινό
• Συνοδεύω τηγανίτες και πανκέικς
• Νοστιμίζω μούσλι ή δημητριακά για το πρωινό
• Το βάζω στα μείγματα για βάφλες
• Συνοδεύω κέικ, μπισκότα και ολόφρεσκο, ζεστό ψωμί, για το πρωινό

 


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο