Αυτό το θέμα απευθύνεται με όλη μου την αγάπη στα νέα παιδιά που δοκιμάζουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους στο μαγείρεμα. Στον αγαπημένο μου φοιτητόκοσμο, στα αγόρια και τα κορίτσια που δουλεύουν ή σπουδάζουν (ή και τα δύο μαζί) και μένουν μόνα τους για πρώτη φορά. Και… για όσους θέλουν να ξεφύγουν λιγάκι από την κουζίνα της μαμάς!
Στον ατμό – Σπυρωτό και αφράτο
Επιλέγεις ρύζι για πιλάφι (κίτρινο, λευκό, μπασμάτι ή όποιο άλλο θέλεις που η συσκευασία να αναγράφει ότι είναι ρύζι για πιλάφι). Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνεις όσο νερό αναγράφει η συσκευασία, μαζί με λίγο αλατάκι. Μόλις πάρει μια καλή βράση προσθέτεις το ρύζι (την ποσότητα-αναλογία που γράφει η συσκευασία του κάθε ρυζιού) και ανακατεύεις με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις ξαναπάρει βράση το υγρό, χαμηλώνεις καλά τη φωτιά (ώστε το νερό ίσα που να κινείται), σκεπάζεις την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύεις το ρυζάκι στον ατμό που εγκλωβίζεται στην κατσαρόλα (υπολόγισε 15 – 18 λεπτά, ανάλογα με το ρύζι). Το νερό πρέπει να απορροφηθεί όλο και το ρύζι να μαλακώσει. Τραβάς την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνεις σκεπασμένη κατά μέρος, για 5 λεπτά. Ανακατεύεις το ρύζι με ένα πιρούνι για να αφρατέψει και το σερβίρεις.
ΜΥΣΤΙΚΟ!
Για να γίνει το ρύζι ατμού όσο πιο λευκό γίνεται, ρίχνεις στην κατσαρόλα 1/2 ακέρωτο λεμόνι.
Πιλάφι – Το κλασικό
Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνεις λίγο λάδι ή βούτυρο (ή και τα δύο μαζί), σε μέτρια φωτιά. Ρίχνεις το ρύζι (όσο αναγράφει η συσκευασία για 4 άτομα π.χ.) και ανακατεύεις συνεχώς για 2 – 3 λεπτά, με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι οι κόκκοι του να γυαλίσουν καλά και να απορροφήσουν το λάδι. Προσθέτεις την ανάλογη ποσότητα νερού (όσο γράφει η συσκευασία στις οδηγίες), βραστό και αλατισμένο. Το αφήνεις να πάρει μια βράση, χαμηλώνεις καλά τη φωτιά και μαγειρεύεις με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι το ρύζι να πιει όλο το υγρό και να μαλακώσει και στην επιφάνειά του να σχηματιστούν πολλές μικρές τρυπούλες. Προσοχή, δεν ανακατεύεις καθόλου! Τραβάς την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζεις με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνεις για 7 – 10 λεπτά. Μετά, ανακατεύεις με ένα πιρούνι και σερβίρεις.
ΜΥΣΤΙΚΟ!
Το απλό πιλάφι μπορείς να το εμπλουτίσεις με ένα σωρό άλλα υλικά: για ανατολίτικη, πολίτικη νότα μπορείς να ρίξεις κουκουνάρια και σταφίδες προς το τέλος του μαγειρέματος. Μια άλλη ιδέα είναι να ρίξεις στο τέλος λίγο γιαούρτι και να ανακατέψεις. Μπορείς επίσης να προσθέσεις στα μισά του μαγειρέματος μια-δυο χούφτες ανάμεικτα κατεψυγμένα λαχανικά ή να ψιλοκόψεις μυρωδικά που θα ρίξεις στο τέλος.
Ρύζι στο φούρνο – Το νόστιμο
Βάζεις όσο ρύζι θέλεις σε ένα πυρίμαχο ταψί και προσθέτεις το ανάλογο βραστό νερό (δες την αναλογία στη συσκευασία). Σκεπάζεις το ταψί χαλαρά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το βάζεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C , στο μεσαίο ράφι. Ψήνεις το ρύζι για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να δεις ότι το ρύζι έχει μαλακώσει και έχει απορροφήσει το υγρό. Το αφήνεις να κρυώσει για 5 λεπτά και το σερβίρεις.
ΜΥΣΤΙΚΟ!
Περίπου 10 λεπτά πριν βγάλεις το ταψί από το φούρνο, σκεπάζεις το πιλάφι με φέτες χοιρινού ζαμπόν ή με μπέικον και συνεχίζεις το ψήσιμο, χωρίς το αλουμινόχαρτο. Το αλλαντικό θα προστατέψει το ρύζι για να μην ξεραθεί και παράλληλα θα το νοστιμίσει πολύ.
Ριζότο – Το μελάτο πιλάφι
Επιλέγεις το κατάλληλο ρύζι για ριζότο (αρμπόριο, καρναρόλι ή καρολίνα). Σε μια κατσαρόλα βάζεις να βράσει 1½ λίτρο νερό ή, ακόμα καλύτερα, ζωμός κοτόπουλου ή κρέατος, από κύβο βιολογικό. Μόλις κοχλάσει κατεβάζεις καλά τη φωτιά και αφήνεις την κατσαρόλα στο μάτι, ώστε ο ζωμός να σιγοβράζει πολύ ήπια. Βάζεις σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα λίγο λάδικαι σοτάρεις 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά, για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνεις το ρύζι (όσο αναγράφει η συσκευασία) και σοτάρεις για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει καλά. Σβήνεις με 1 φλιτζάνι άσπρο κρασί και μαγειρεύεις μέχρι το υγρό σχεδόν να σωθεί όλο. Τότε, με μια κουτάλα της σούπας αρχίζεις να ρίχνεις τον καυτό ζωμό σε δόσεις, λίγο κάθε φορά. Μαγειρεύεις κάθε δόση σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα (με το ανακάτεμα των κόκκων βγαίνει το άμυλο του ρυζιού και δίνει ωραίο χύλωμα). Κάθε φορά που σχεδόν σώνεται η μία δόση, ρίχνεις την επόμενη. Στα μέσα της διαδικασίας, ρίχνεις αλατοπίπεροκαι, αν θέλεις, μια πρέζα σαφράν, για ωραίο χρώμα και άρωμα. Ισως δεν χρειαστεί να ρίξεις όλο το ζωμό. Το μαγείρεμα του ριζότο διαρκεί 20 – 25 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε λίγο στο δόντι και το ριζότο να γίνει μελάτο και χυλωμένο. Το τραβάς από τη φωτιά και ρίχνεις 2 – 3 κουταλιές τριμμένο τυρί (παρμεζάνα, κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο) και 1 κουταλιά βούτυρο. Ανακατεύεις καλά να λιώσουν αυτά τα δύο υλικά και να μελώσει ακόμα περισσότερο το ριζότο, ρίχνεις μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρεις.
Mouth-watering