προορισμός…γεύση!

Το Domaine Agrovision δημιουργήθηκε το 2011 στους λόφους του Αθωνικού Κόλπου, απέναντι από την Ιερή Πολιτεία και μετρά 64 στρέμματα αμπελώνων, που εκτείνονται από το Βόρειο ως το Νότιο τμήμα της περιοχής του Ξηροποτάμου. Όλοι οι αμπελώνες είναι φυτεμένοι σε επικλινή αμοαργιλώδη εδάφη με εξαιρετική έκθεση και προσανατολισμό.

Η περιοχή είναι αμφιθεατρική και οι αμπελώνες βρίσκονται 4-10 χλμ από την θάλασσα απέναντι από την νήσο Αμμουλιανή και στο βάθος της θέας διακρίνεται ο Άθωνας. Το Υψόμετρο δεν ξεπερνά τα 150 μέτρα και οι στρεμματικές αποδόσεις τα 600kg/στρ κατά επιλογή.
Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι Γαλλικές Cabernet Sauvignion, Sauvignion Blanc, Cabernet Frank, Merlot, Petit Verdot, Syrah.

Μελλοντικός σχεδιασμός του κτήματος είναι να αναδείξει και να αναδειχθεί και από ελληνικές ποικιλίες. Για τον λόγο αυτό έχουν γίνει δυο νέες φυτεύσεις με Βιδιανό και Λημνιό. Η φιλοσοφία του κτήματος είναι η παραγωγή ποιοτικών οίνων και για να το επιτύχει αυτό έχει καθετοποιήσει πλήρως την παραγωγή ώστε να μπορεί να την ελέγχει απόλυτα.

Συνολικά φέτος παράχθηκαν 15.000 φιάλες. Η παραγωγή συγκεντρώνεται σε 4 ετικέτες. Συγκεκριμένα την σειρά 20 (Λευκό 20, Ροζέ 20 και Ερυθρό 20) καθώς και στο Premium Κρασί το “Ieris Oinos”. Το τελευταίο παλαιώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον ένα έτος, ενώ έχει προηγηθεί παλαίωση του για ένα έτος σε δεξαμενή. Η πλειονότητα των κρασιών εξάγεται στην Γαλλία. Το “20” ως ονομασία προήλθε από το αγροτεμάχιο στο οποίο βρίσκεται το οινοποιείο της εταιρείας. Σημειώστε πως 20 είναι και ο βαθμός αριστείας. Παράλληλα το 20 στα γαλλικά προφέρεται με τον ίδιο τρόπο που προφέρεται και το κρασί, οπότε γίνεται ένα εύσχημο λογοπαίγνιο για την εκεί αγορά. Το όνομα Ιeris oinos είναι παράφραση του Ιερισσός, δηλαδή του ονόματος του χωριού που γεωγραφικά ανήκει το οινοποιείο.

Ο τρύγος είναι χειρονακτικός (κατ’ επιλογή). Το λευκό κρασί “20”, φέτος (χρονιά παραγωγής 2019) είναι η καλύτερη του χρονιά. Είναι μονοποικιλιακό “Sauvignion Blanc” από έναν επιλεγμένο αμπελώνα (single vineyard). Έχουν παραχθεί μόνο 1.273 αριθμημένες φιάλες Π.Γ.Ε Χαλκιδικής. Η στρεμματική απόδοση του συγκεκριμένου αμπελώνα δεν ξεπέρασε τα 500kg/στρ. Οι συνθήκες καλλιέργειας είναι ξερικές και ελάχιστα ποτίσματα πραγματοποιούνται (μπορεί και καθόλου). Επίσης στην διάρκεια του τρύγου έγινε πολύ αυστηρός ποιοτικός έλεγχος στα σταφύλια που τρυγήθηκαν κάτι που επηρέασε άμεσα την ποσότητα αλλά ανέδειξε τα ποιοτικά/αρωματικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Το αλκοόλ του είναι στους 13% vol και η εμφιάλωση του έγινε τον Ιανουάριο του 2020.
 Στα σταφύλια μετά την αποβοστρύχωση και τον εκραγισμό γίνεται προζυμωτική εκχύλιση και λαμβάνονται ελάχιστες πιέσεις. Το λευκό “20”, φτιάχτηκε με σκοπό να έχει έντονη μύτη όπου θα κυριαρχούν τα τροπικά και λευκόσαρκα φρούτα. Να έχει μια ισορροπημένη οξύτητα που θα δίνει μια αίσθηση φρεσκάδας. Συνδυάστε το με θαλασσινά, σαλάτες αλλά και ασιατική κουζίνα.
Το όνειρο του Άγγελου Ζαμάνη είναι «οι άνθρωποι που επιλέγουν την συγκεκριμένη φιάλη (Λευκός “20”) να έχουν ανυπομονησία να την ανοίξουν, αίσθημα ηρεμίας όταν καταναλώνουν το κρασί και ένα πλατύ χαμόγελο όταν μετά την κατανάλωση του κοιτάνε την ετικέτα της φιάλης

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *