προορισμός…γεύση!

Το φιλέ μινιόν (filet mignon) είναι ένα πολύ τρυφερό κρέας. Μπορεί να είναι χοιρινό, μοσχαρίσιο ή ακόμα και βοδινό. Αν λοιπόν αποφασίσετε να το αγοράσατε από τον κρεοπώλη σας, θα βρείτε παρακάτω όλες τις τεχνικές για να το μαγειρέψετε σωστά. Μπορείτε να το μαγειρέψετε ολόκληρο ή και σε φέτες. Συνήθως ένα κομμάτι ζυγίζει περίπου 400 με 500 γραμμάρια, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα κομμάτι κρέατος για 2 ή 3 άτομα. Το φιλέτο αυτό μαγειρεύεται τέλεια στο φούρνο, στην χύτρα, στο τηγάνι, ακόμα και σε χαμηλή θερμοκρασία. Σερβίρετε το με φρέσκα λαχανικά ή ταλιατέλες για να το απολαύσει όλη η οικογένεια!

Στο φούρνο
Το μαγείρεμα του κρέατος αυτού στο φούρνο είναι ένα από τους πιο συνηθισμένους τρόπους. Ξεκινήστε προθερμαίνοντας τον φούρνο σας στους 200°C. Εν τω μεταξύ, βάλτε το φιλέ μινιόν σας σε ένα ταψάκι. Ραντίστε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη μουστάρδα αν σας αρέσει ή και βότανα της αρεσκείας σας. Ρίξτε ένα ποτήρι νερό στο ταψί σας και ψήστε για 30 με 40 λεπτά. Το φιλέ μινιόν θα πρέπει να έχει ψηθεί και το κρέας θα είναι λευκό και όχι ροζέ. Μην διστάσετε να συνεχίσετε το μαγείρεμα εάν το φιλέτο σας φαίνεται ακόμα ροζ. Κόψτε το σε λεπτές φέτες και απολαύστε το.
Για ένα τραγανό φιλέτο, μπορείτε να βάλετε από πάνω τυρί με σκόρδο και βότανα πριν το τυλίξετε σε σφολιάτα.

Στην κατσαρόλα
Να ξέρετε πως στην κατσαρόλα το φιλέ μινιόν σας θα τραβήξει όλα τα αρώματα και θα είναι πολύ μαλακό. Είναι ιδανικό αν σας αρέσει να σιγοβράζει το φαγητό συνδυάζοντας το με μια κρέμα με μανιτάρια για παράδειγμα. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε ξερό κρεμμύδι, σοτάρετε τα στην κατσαρόλα με λίγο βούτυρο και μόλις αρχίσουν και γίνεται διάφανο, ρίξτε το κρέας προσθέτοντας λίγο πιπέρι και αλάτι. Ρίξτε μια κουταλιά αλεύρι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Τέλος, ρίξτε και ένα ποτήρι μηλίτη. Προσθέστε μερικά κλαδιά θυμάρι και αφήστε το να σιγοβράσει για 30 λεπτά, ανακατεύοντας που και που. Προσθέστε λίγο κρέμα γάλακτος και κάποια μήλα που θα έχετε κόψει σε φέτες. Μαγειρέψτε άλλα 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.

Στο τηγάνι
Αν βιάζεστε και δεν έχετε πολύ χρόνο, μπορείτε εύκολα να μαγειρέψετε το φιλέ μινιόν στο τηγάνι. Είναι ένας εύκολος τρόπος που δεν απαιτεί πολύ χρόνο μαγειρέματος. Κόψτε το κρέας σε χοντρά κομμάτια και βγάλτε το λίπος του. Αλατοπιπερώστε. Σε ένα τηγάνι, λιώστε λίγο βούτυρο και ψήστε τα κομμάτια για 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Αφήστε τα στη συνέχεια να ψηθούν για 5 λεπτά προσθέτοντας μια μεγάλη κουταλιά της σούπας μουστάρδα και 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος. Αν σας αρέσουν τα μανιτάρια μπορείτε να βάλετε μερικά. Σιγοβράστε για περίπου 10  λεπτά. Στο τέλος του μαγειρέματος, πασπαλίστε με θυμάρι ή φρέσκο ​​μαϊντανό. Σερβίρετε το φιλέ μινιόν σας με πατάτες στον ατμό ή φρέσκες ταλιατέλες.

Σε χαμηλή θερμοκρασία
Αν το μαγειρέψετε σε χαμηλή θερμοκρασία το κρέας σας θα παραμένει πολύ μαλακό και τρυφερό. Πρέπει πρώτα να βάλετε το φιλέ μινιόν στο τηγάνι με λίγο λάδι και να το τηγανίστε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 60-65°C. Όταν δείτε πως το κρέας έχει πάρει ένα ωραίο χρώμα, βάλτε το σε ένα ταψί με λίγο νερό και αλατοπιπερώστε. Μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε και κάποιες σκελίδες. Ψήστε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Μόλις το βγάλετε από το φούρνο, το σερβίρετε αμέσως!

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Exceptional!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *