προορισμός…γεύση!

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, που συχνά αναφέρονται ως υποκατάστατα ζάχαρης, κερδίζουν ολοένα έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ιδιαίτερα σε εκείνους που επιθυμούν να μειώσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους χωρίς να στερηθούν τη γλυκιά γεύση. Στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για να δώσουν γλυκιά γεύση με λιγότερες έως και μηδενικές θερμίδες, ανάλογα με το προϊόν στο οποίο προστίθενται, και να προσφέρουν περισσότερες επιλογές στα άτομα που επιθυμούν να ελέγξουν το βάρος τους. Επιπλέον, δεν επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, και συχνά προτείνονται ως ασφαλής επιλογή για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.  Παρόλο ωστόσο που όλο και περισσότεροι επιστήμονες αναφέρονται στα οφέλη από την χρήση τους όταν χρησιμοποιούνται στη θέση άλλων γλυκαντικών που αποδίδουν θερμίδες, οι περισσότεροι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με αβάσιμα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλειά τους.
Οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς και η επιστημονική κοινότητα, ωστόσο, συστήνουν τη χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, όπως την ασπαρτάμη, την σουκραλόζη, το γλυκαντικό από στέβια κτλ, ως ασφαλή συστατικά που μπορούν να συμπληρώσουν με γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες την καθημερινή μας διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε άφοβα να τα εντάξετε στη δίαιτά σας και να μην στερείστε, για παράδειγμα, τη γλυκιά γεύση στον καφέ, τα ροφήματα και τα light αναψυκτικά σας, χωρίς να προσθέτετε θερμίδες στη δίαιτά σας !

Ασφαλή με “Ευρωπαϊκή” πιστοποίηση
Η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη, το κυκλαμικό οξύ και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια αποτελούν τα συνηθέστερα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία και προστίθεται σε χιλιάδες τρόφιμα και ροφήματα. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όπως ισχυεί και για όλα τα πρόσθετα τροφίμων, ελέγχονται σχολαστικά ως προς την ασφάλειά τους για κατανάλωση από το σύνολο του πληθυσμού.
Για την ακρίβεια, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) έχει εγκρίνει τη χρήση τους μετά από εκτενή και αυστηρή αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSA). Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασφάλεια του κάθε γλυκαντικού αξιολογείται όχι μόνο πριν, αλλά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μετά την έγκρισή του και μόνο όταν επιβεβαιωθεί ότι δεν προκαλεί καμία βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη ανεπιθύμητη ενέργεια στον άνθρωπο εγκρίνεται η χρήση του σε τρόφιμα και ροφήματα .
Για κάθε γλυκαντικό ορίζεται μία τιμή Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI), η μέγιστη δηλαδή ποσότητα που μπορεί να καταναλώνει την ημέρα ένας άνθρωπος καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του – χωρίς να υπάρχει πρόβλημα για την υγεία του. Σήμερα λοιπόν, μετά από μελέτες, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά επίπεδα κατανάλωσης ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών είναι πολύ χαμηλότερα από την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI), ακόμα και σε ευαίσθητους πληθυσμούς (π.χ. παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες) ή άτομα με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης (π.χ. διαβητικοί).

Ασπαρτάμη: το πιο διεξοδικά μελετημένο γλυκαντικό
Η ασπαρτάμη αποτελεί ένα από τα πιο διεξοδικά μελετημένα γλυκαντικά, και η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως η κατανάλωσή της εντός των ορίων της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI) και στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου.
Την ασφάλειά της ασπαρτάμης, φυσικά, έχουν επιβεβαιώσει αρμόδιοι φορείς για θέματα υγείας όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSA), ο Αμερικανικός Οργανι­σμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η Κοινή Επιτροπή για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JEFCA) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, βασιζόμενοι σε περισσότε­ρες από 200 επιστημονικές μελέτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δεκέμβριο του 2013 επιβεβαιώθηκε εκ νέου η ασφάλειά της από την  Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η οποία στα πλαίσια της επαναξιολόγησης όλων των πρόσθετων τροφίμων, επαναξιολόγησε πλήρως την ασφάλεια της ασπαρτάμης, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και κατέληξε στο ότι η ασπαρτάμη είναι απόλυτα ασφαλής για κατανάλωση από το γενικό πληθυσμό και δεν προκύπτει ανησυχία από τοξικολογικής άποψης στα επιτρεπόμενα επίπεδα πρόσληψης. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία, μία σπάνια γενετική ασθένεια που διαγιγνώσκεται κατά τη γέννηση, κατά την οποία απαιτείται ο αυστηρός περιορισμός της φαινυλαλανίνης και η αποφυγή όλων των τροφίμων που την περιέχουν, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, του ψαριού, του τυριού, καθώς και της ασπαρτάμης.
Περισσότερες πληροφορίες για την ασπαρτάμη από την EFSA μπορείτε να δείτε εδώ:
http://www.efsa.europa.eu/en/corporate/doc/factsheetaspartame.pdf
http://www.efsa.europa.eu/en/faqs/faqaspartame.htm?wtrl=01

Με την συνεργασία του  Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικού Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΠρόεδροςΕλληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr

1 Comment

  1. Πολύ καλό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *