προορισμός…γεύση!

Το μικρούλι φραγκοστάφυλο είναι ένα καλοκαιρινό φρούτο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Όξινο και ζουμερό, έχει σχεδόν φαρμακευτική δράση αφού είναι πλούσιο σε πηκτίνη και φυτικές ίνες και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, είναι σχεδόν ίση με εκείνη των πορτοκαλιών.
Τα φραγκοστάφυλα μπορούμε να τα απολαύσουμε φρέσκα ή αποξηραμένα, σε μαρμελάδα, σε χυμούς ή και να φτιάξουμε λικέρ.
Τα φύλλα του έχουν ευεργετικές ιδιότητες στο άγχος αλλά και στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Ο καρπός του ζυγίζει μόνο μερικά γραμμάρια με φλούδα λεία και λαμπερή και σάρκα ζουμερή και νόστιμη.
Το φραγκοστάφυλο είναι χαμηλό σε θερμίδες και υψηλό σε βιταμίνες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά την κόπωση, τον πόνο στις αρθρώσεις (δρα ως αντιφλεγμονώδες) και ακόμη επιτρέπει τη σύλληψη ελεύθερων ριζών, αποφεύγοντας έτσι τα κυτταρικά προβλήματα. Το φραγκοστάφυλο περιέχει επίσης μια μεγάλη ποσότητα ινών, ιδανική για τη καλύτερη πέψη. Τα φύλλα του, με τη μορφή τσαγιού βοτάνων, έχουν αποτελεσματικές διουρητικές ιδιότητες και βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες.
Το φραγκοστάφυλο το απολαμβάνουμε από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τον Σεπτέμβριο. Είναι φρούτο αρκετά εύθραυστο, με μικρό όριο ζωής και πρέπει να το καταναλώσετε γρήγορα γι’ αυτό προτιμήστε να το αγοράζετε σε μικρές ποσότητες. Κάθε κεσεδάκι που αγοράζετε, το ελέγχετε καλά για να μην υπάρχουν «χτυπημένα» φρούτα ή ίχνη μούχλας. Ξεπλένετε τα φραγκοστάφυλα και τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. Διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι 2 ημέρες.
Τι μπορείτε να κάνετε με τα φραγκοστάφυλα; Λικέρ, σορμπέ, τάρτες, κλαφουτί, σάλτσες για κρέατα ή να τα προσθέσετε σε φρέσκες σαλάτες.

1 Comment

  1. Πολύ καλό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *