Δεν υπάρχει εργένης ή φοιτητής που να μην αγαπά τις μπριζόλες. Και όταν λέω μπριζόλες, εννοώ κυρίως τις χοιρινές, αλλά και καμμιά σπαλομπριζόλα μοσχαρίσια, ανάλογα με τα οικονομικά μας. Για να είμαστε σωστοί, οι τέλειες μπριζόλες, γίνονται στα κάρβουνα. Αλλά και στο τηγάνι γίνονται εξίσου νόστιμες αλλά και κυρίως γρήγορα. Αν δεν κατέχετε το «σπορ» το κάρβουνου, σας έχω όλα τα μυστικά για τις τέλειες μπριζόλες στο τηγάνι.
Τι θα αγοράσεις
- Χοιρινές σπαλομπριζόλες και μπριζόλες από πλευρά: Οι κλασικές μπριζόλες με κόκαλο με το στρογγυλό, τρυφερό ψαχνό. Το κόκαλο μπορεί να σε ζορίσει λίγο στο τηγάνισμα αλλά είναι αυτό που δίνει τη νοστιμιά. Aγόρασέ τες σε πάχος 2 εκ. για να μη σου στεγνώσουν.
- Χοιρινές μπριζόλες λαιμού: Είναι πιο μικρές με μικρό κόκαλο, αλλά και ξεκοκαλισμένες. Είναι πολύ νόστιμες γιατί έχουν αρκετό λιπάκι και όταν τηγανίζονται γίνονται πολύ μαλακές. Αγόρασέ τες σε πάχος 1½ -2 εκ.
- Μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα: Είναι πιο ακριβή αλλά είναι πολύ νόστιμη για το τηγάνι και τα κάρβουνα. Είναι αρκετά μεγάλη (μπορεί να τη βρεις μέχρι 1 κιλό η καθεμία). Έχει χοντρό κόκαλο και μαλακή σάρκα με αρκετό λίπος. Θα τη ζητήσεις σε πάχος 2½-4 εκ. για να μη κινδυνεύει να στεγνώσει στο τηγάνισμα.
Η προετοιμασία
- Αφησέ τες για 1½ ώρα τουλάχιστον, εκτός ψυγείου για να «έρθουν» σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι ίνες τους και να ψηθούν καλύτερα.
- Φτιάξε μια μαρινάδα με διάφορα υλικά και βοήθησε τις μπριζόλες σου να νοστιμίσουν. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σίγουρα λάδι, κάτι όξινο όπως κρασί, μπύρα, ξίδι ή χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού, σάλτσα σόγιας (με προσοχή γιατί είναι αλμυρή), σκόρδο, μυρωδικά φρέσκα ή ξερά, μουστάρδα, μπαχαρικά (κάρυ, πάπρικα, μπαχάρι κ.λπ.), πιπέρια, τζίντζερ. Οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι, διάλεξε υλικά και φτιάξε την δική σου μαρινάδα.
- Ο καλύτερος τρόπος για να γίνουν σίγουρα μαλακές, είναι η άρμη. Το αλατόνερο, μαλακώνει τις ίνες του κρέατος και το νοστιμίζει. Για κάθε μπριζόλα, υπολόγισε 100 γρ. νερό και 1 κοφτή κουταλιά αλάτι. Το καλύτερο θα ήταν να τις αφήσεις όλο το βράδυ στην άρμη και την άλλη μέρα, να τις βγάλεις, να τις σκουπίσεις και να τις μαρινάρεις.
- Για να έχεις ένα τέλειο ψήσιμο, θα πρέπει να έχεις το σωστό σκεύος. Το πιο σωστό είναι να επιλέξει ένα ραβδωτό τηγάνι-ψηστιέρα. Αν δεν έχεις, θα πρέπει να επιλέξεις ένα αντικολλητικό τηγάνι που «ανεβάζουν» υψηλές θερμοκρασίες και οι μπριζόλες θα γίνουν ξεροψημένες εξωτερικά και ζουμερές εσωτερικά. Επίσης, δεν θα υπάρχει κίνδυνος να σου κολλήσουν.
Το ψήσιμο
- Αν έχεις μαρινάρει τις μπριζόλες ή τις έχεις σε άρμη, τις στραγγίζεις (τη μαρινάδα μη την πετάξεις γιατί μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις μια σάλτσα) και τις ταμπονάρεις με χαρτί κουζίνας.
- Βάζεις το αντικολλητικό τηγάνι στη σε πολύ δυνατή φωτιά και το αφήνεις να ζεσταθεί μέχρι να καπνίσει.
- Ρίχνεις στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο, όσο χρειάζεται για να καλύψεις απλώς τον πάτο του τηγανιού με ένα λεπτό φιλμ. Το αφήνεις για 1-2 λεπτά μέχρι να αχνίσει.
- Βάζεις 2 μπριζόλες στη φωτιά (ανάλογα το τηγάνι και το μέγεθος των κρεάτων) και όχι περισσότερες γιατί θα «ρίξεις» τη θερμοκρασία και οι μπριζόλες θα γίνουν βραστές.
- Μόλις βάλεις τις μπριζόλες στο τηγάνι, χαμηλώνεις σε μέτρια φωτιά και ψήνεις για 6-8 λεπτά χωρίς να τις γυρίσεις. Τις γυρίζεις με προσοχή με μια ξύλινη σπάτουλα και όχι με πηρούνι γιατί θα χάσουν τα ζουμάκια τους.
- Συνεχίζεις το ψήσιμο για άλλα 6-8 λεπτά μέχρι να ψηθούν και εσωτερικά. Κάνεις μια χαρακιά με τη μύτη του μαχαιριού και ελέγχεις αν είναι ψημένη στο βαθμό που σου αρέσει ή πρέπει να τις αφήσεις για λίγα λεπτά ακόμα.
- Βγάζεις τις μπριζόλες και τις αφήνεις για 5 λεπτά σε ένα πιάτο για να ξεκουραστούν και μετά τις σερβίρεις.
Tip: Οι οδηγίες ψησίματος αφορούν κυρίως τις χοιρινές μπριζόλες. Αν έχεις αγοράσει, μια μεγάλη, ωραία μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα ανέβασε τους χρόνους ψησίματος κατά 3-5 λεπτά ανάλογα με τα γούστα σου.
Tastes great!