προορισμός…γεύση!

Ακριβό υλικό που θα πρέπει να του φερθούμε με σεβασμό και τρυφερότητα. Αν επιλέξετε να αγοράσετε φρέσκο αστακό από τον ψαράδικο, θα πρέπει να είναι όμορφος και ζωντανός. Δηλαδή η ουρά του θα πρέπει να τυλίγεται σφιχτά, κάτω από το σώμα, κάθε φορά που τον σηκώνουμε και όχι να κρέμεται. Βέβαια δεν θα κινείται πολύ, γιατί τους διατηρούν σε ψύξη, αλλά θα κουνιέται ελαφρά. Το κέλυφός του πρέπει να είναι παχύ και σκληρό έτσι ώστε η σάρκα του να είναι λευκή με κόκκινους τόνους.
Αν πιστεύετε πως το να μαγειρέψετε τον αστακό είναι δύσκολο , κάνετε λάθος ! Παρακάτω θα βρείτε όλες τις συμβουλές για το σωστό μαγείρεμα. Βραστός, στον ατμό , στο φούρνο ή ακόμα και στα κάρβουνα… Αν και η εποχή του είναι από τα μέσα Απριλίου ώς το τέλος Αυγούστου, παρ’ όλ’ αυτά μπορείτε να βρείτε σε επιλεγμένα ψαράδικα. Αν πάλι δεν βρείτε, μπορείτε να αγοράσετε κατεψυγμένο που είναι και πιο οικονομικός.

Στην κατσαρόλα
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίξτε αρκετό κρύο νερό. Υπολογίζετε ότι το νερό θα πρέπει να τον σκεπάζει. Αλατίζετε το νερό, υπολογίζοντας 1 κουταλάκια αλάτι ανά λίτρο νερού. Αφήνετε το νερό να πάρει μια βράση, βάζετε τον αστακό με το κεφάλι προς τα κάτω και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το βάρος του. Υπολογίστε 13 λεπτά για έναν αστακό περίπου ½ κιλό και 18 λεπτά για έναν αστακό περίπου στο 1 κιλό. Αυτό ο χρόνος ξεκινάει από την στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Βγάζετε τον αστακό από την κατσαρόλα, τον στραγγίζετε και τον σερβίρετε αμέσως με σπιτική μαγιονέζα.

Στο φούρνο
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβετε τον αστακό κατά μήκος στη μέση. Αφαιρείτε το έντερο και βάλτε τα κομμάτια σε ένα ταψάκι. Αλατοπιπερώστε και σκορπίστε λίγους κύβους βουτύρου. Ψήστε τον αστακό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 12 λεπτά. Σ’ αυτό το μικρό διάστημα θα ανοίξετε το φούρνο τουλάχιστον στα μισά του χρόνου για να ραντίσετε με λιωμένο βούτυρο. Έτσι, δεν θα κινδυνέψει να στεγνώσει. Μπορείτε να σερβίρετε τον αστακό με μια ελαφριά μπεσαμέλ αρωματισμένη με σχοινόπρασο.

Στον ατμό
Βάλτε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα ή στον ατμομάγειρα και προσθέστε χοντρό αλάτι, κόκκους πιπεριού, 1 φύλλο δάφνη και 1-2 κλαδάκια θυμάρια. Προσθέστε ½ ποτήρι λευκό κρασί, 1 καρότο χοντροκομμένο, 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο και 1 κομμάτι σέλινο. Βάλτε τον αστακό σε ένα καλαθάκι και το τοποθετείτε στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να μην ακουμπάει στο ζωμό. Σκεπάστε την κατσαρόλα καλά και μαγειρέψτε για 10 λεπτά (ο χρόνος ισχύει για έναν αστακό περίπου 500 γρ.) Σερβίρετε τον αστακό κομμένο στα δύο κατά μήκος με λίγο χυμό λεμονιού ή βούτυρο.

Στα κάρβουνα
Κόψτε τον αστακό στα δύο κατά μήκος. Αφαιρέστε το έντερο. Ραντίστε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι. Αφήστε το για λίγο στην άκρη. Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε και ζεστάνετε το μπάρμπεκιου όπως κάνετε συνήθως. Μόλις κάψει καλά η σχάρα, τοποθετήστε τους κομμένους αστακούς με τη σάρκα στραμμένη προς τη σχάρα. Ψήστε τους για 15 λεπτά. Γυρίστε τους 1-2 φορές στη διάρκεια του ψησίματος. Όταν είναι έτοιμοι, το κέλυφος τους πρέπει να γίνει κόκκινο και η σάρκα να βγαίνει εύκολα με ένα μαχαίρι.

Κατεψυγμένος αστακός
Εάν δεν έχετε πολύ χρόνο, μπορείτε να μαγειρέψετε τον αστακό ακόμα και παγωμένο. Ξεπλύνετέ τον καλά για να φύγουν οι πάγοι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ετοιμάστε ένα ζωμό με νερό, λευκό κρασί, διάφορα αρωματικά, κρεμμύδια, καρότο και πράσα (όλα ψιλοκομμένα). Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Και αφήστε να πάρει μια πρώτη βράση. Μόλις ξεκινήσει το βράσιμο, ρίξτε το κατεψυγμένο αστακό. Σκεπάστε την κατσαρόλα και μαγειρέψτε για 10 λεπτά μόλις ξεκινήσει ο βρασμός. Βγάλτε τον αστακό από την κατσαρόλα και αφήστε τον για 5 λεπτά με το κεφάλι προς τα κάτω για να στραγγίξει.

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Wow, this amazing!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *