Η Ερίβωλος Φθία είναι ένα “garage” οικογενειακό οινοποιείο που βρίσκεται στο ορεινό χωριό Καλλίδρομο της Φθιώτιδας και στην καρδιά της οροσειράς Καλλιδρόμου. Το όνομά του προέρχεται από το μυθικό κράτος “Φθία” που ήταν η πατρίδα του Αχιλλέα και των Μυρμιδόνων. Ο Όμηρος υμνεί τη Φθία ως γόνιμη και καρποφόρα γη και την αποκαλεί “ερίβωλος”.
Ο Τσαπάρας Ιωάννης είχε πάντα ως όνειρό του να ασχοληθεί επαγγελματικά με την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση. Ξεκίνησε σπουδάζοντας Τεχνολόγος Γεωπόνος στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Λάρισας, αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Συνέχισε τις σπουδές του στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Αμπελουργίας – Οινολογίας» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2004 ξεκίνησε και επίσημα την ενασχόληση με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού. Η Ελεάνα Παρλαβάντζα, σύζυγος του Ιωάννη Τσαπάρα, με σπουδές στο Πολυτεχνείο Βόλου (Τμήμα Η/Υ Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων) και Μεταπτυχιακό στις παιδαγωγικές επιστήμες με χρήση νέων τεχνολογιών, γνωρίζοντας τον μελλοντικό σύζυγό της μαγεύτηκε από τον χώρο του κρασιού και δημιούργησαν μαζί το οινοποιείο “Ερίβωλο Φθία”.
Και οι δύο ζούνε μέσα από την δουλειά τους και για τα κρασιά τους! Διενεργούν οι ίδιοι όλες σχεδόν τις αμπελουργικές εργασίες, όλα τα στάδια της οινοποίησης και της εμφιάλωσης. Προσπαθούν να αναδείξουν την προσωπικότητα του κάθε κρασιού τους σε συνδυασμό με την δυναμική της περιοχής τους.
Τα αμπελοτόπια στο οικογενειακό οινοποιείο τους βρίσκονται στην καρδιά της οροσειράς Καλλιδρόμου, στην Στερεά Ελλάδα στο νομό Φθιώτιδας. Οι αμπελώνες τους παράγουν πιστοποιημένους οίνους Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) Φθιώτιδας. Στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της καλλιεργητικής περιόδου, τις πρωινές ώρες οι αμπελώνες δροσίζονται από βοριαδάκι του Μαλιακού κόλπου και τις απογευματινές-βραδυνές ώρες από την απόγειο αύρα του Παρνασσού. Ο χειμώνας χαρακτηρίζεται ήπιος και το χιόνι ή τα νερά της βροχής στραγγίζονται φυσικά από τις κλίσεις των εδαφών.
Το οικογενειακό οινοποιείο Ερίβωλος Φθία ιδρύθηκε το 2016 και διαθέτει όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό που έχει ανάγκη μια οικογενειακή μονάδα για να παράξει κρασιά ανώτερης ποιότητας.
Τεχνολογία και Τεχνογνωσία
Διαθέτει ανοξείδωτες δεξαμενές που είναι συνδεδεμένες με σύστημα ελεγχόμενης ψύξης για την ζύμωση, την σταθεροποίηση κα την ωρίμανση των κρασιών. Επίσης, η προηγμένης τεχνολογίας οινοποιητές του οινοποιείου έχουν την δυνατότητα προζυμωτικής εκχύλισης. Τα φίλτρα που διαθέτουν εσωτερικά επιτυγχάνουν ήπια διαχείριση των ερυθρών σταφυλιών δίνοντας κρασιά με έντονα ερυθρό χρώμα αλλά χωρίς άγριες ταννίνες. Ο ποιοτικός έλεγχος των κρασιών γίνεται εντός του οινοποιείου, από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη και οινολόγο, δίνοντας το πλεονέκτημα της άμεσης λήψης αποφάσεων. Φιλοσοφία των οινοποιών είναι να χρησιμοποιούν το βαρέλι τόσο όσο για να εκφράζεται το terroir του τόπου τους.
Τα βαρέλια, εκτός από την παλαίωση χρησιμοποιούνται και για την μικροοινοποίηση premium ερυθρών κρασιών. Τα κρασιά που δημιουργούνται είναι μοναδικά για τον χαρακτήρα τους και εμφιαλώνονται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.