προορισμός…γεύση!

Η χρησιμότητα του μελιού στην παραδοσιακή ιατρική είναι γνωστή από την αρχαιότητα και ενισχύεται με νεότερες έρευνες που αποδεικνύουν τη δράση του μελιού ως φυσική ασπίδα προστασίας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και στο οξειδωτικό στρες.
Η έκθεση του οργανισμού σε επιβαρρυντικούς εξωτερικούς παράγοντες  (ατµοσφαιρική ρύπανση, κάπνισµα, άγχος, κόπωση, κακή διατροφή, χηµικά πρόσθετα των τροφών, ηλιακή ακτινοβολία, χρήση φαρµάκων) οδηγεί στην παραγωγή των ελευθέρων ριζών, που μπορούν εύκολα να βλάψουν ζωτικά βιολογικά µόρια όπως λίπη, πρωτεΐνες και το γενετικό υλικό (DNA).
Το οξειδωτικό στρες είναι ένα φαινόµενο καταστρεπτικό για τους ιστούς και την υγεία και σχετίζεται µε την υπερπαραγωγή εκτός των φυσιολογικών ορίων των ελευθέρων ριζών και την αδρανοποίηση των φυσικών αντιοξειδωτικών µηχανισµών.
Συγκεκριμένα, το οξειδωτικό στρες αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων (π.χ. καρδιαγγειακά) και νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.
Η κατανάλωση τροφίμων, όπως το μέλι αυξάνει την προστασία του οργανισμού, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του μελιού σε φλαβονοειδή και πολυφαινόλες,  που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας τις μεμβράνες των κυττάρων. Έτσι, τα αντιοξειδωτικά του μελιού βοηθούν στη σωστή λειτουργία των ζωτικών οργάνων και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
H επιλογή του μελιού είναι σημαντικό να γίνεται σύμφωνα με την προέλευσή του, προκειμένου να δώσουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Μία καλή επιλογή είναι το μέλι από εκλεκτές ποικιλίες της ελληνικής γης,  το οποίο υπερέχει σημαντικά σε γεύση, άρωμα και πυκνότητα από τα μέλια των άλλων χωρών. Αυτό συμβαίνει χάρη στο δυνατό ήλιο, στο έδαφος αλλά και στη μοναδικότητα της ελληνικής χλωρίδας. Μόνο στην Ελλάδα μπορούμε να συναντήσουμε 1.300 ενδημικά φυτά, μία εξαιρετική ποικιλία ανθέων, βοτάνων και δέντρων, που προσφέρουν μοναδική ποιότητα και γεύση στο μέλι.
Προκειμένου να επωφελούμαστε καθημερινά από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού, είναι σημαντικό να αναζητάμε στα σούπερ μάρκετ την καινοτόμο συσκευασία smart pack. Έτσι, θα μπορούμε να εντάξουμε συστηματικά όλες τις ώρες το μέλι στη διατροφή μας, όπου και αν βρισκόμαστε.
Επιπλέον, η ταυτόχρονη κατανάλωση του μελιού με άλλα τρόφιμα, όπως είναι τα φρούτα και οι ανάλατοι ξηροί καρποί είναι μία γευστική πρόταση, που μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά είτε για σνακ είτε για ελαφρύ βραδινό, ενισχύοντας την καθημερινή πρόσληψη αντιοξειδωτικών.
Συνεπώς, η συστηματική κατανάλωση μελιού στα πλαίσια μίας ισορροπημένη διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να συντελέσει στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού  και στην πρόληψη σημαντικών ασθενειών.

Με την συνεργασία της Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

1 Comment

  1. Flavorful

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *