προορισμός…γεύση!

Η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών είναι ιδιαίτερα σημαντική στην παιδική ηλικία, εφόσον ο οργανισμός στη δεδομένη χρονική περίοδο χτίζει τα θεμέλιά του, προκειμένου να είναι γερός και δυνατός στην εφηβική και ενήλικη ζωή!

Η ενίσχυση της αντιοξειδωτικής ασπίδας προστασίας των παιδιών είναι σημαντική για την:
• Τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος
• Πνευματική διαύγεια και μνήμη
• Σκελετική υγεία την πλήρη σωματική ανάπτυξη

Έτσι, τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά για την παιδική ανάπτυξη είναι τα ακόλουθα:
Βιταμίνη Α: τα παιδιά είναι βασικό να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στην καλή λειτουργία της όρασης, στην ανάπτυξη των οστών και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Συνεπώς, από την διατροφή του παιδιού δε θα πρέπει να λείπουν οι ακόλουθες τροφές:
Γαλακτοκομικά, αυγά, καρότα, κολοκύθια, λάχανο, πατάτες, μπρόκολο, ντομάτες, ροδάκινα.

Βιταμίνη C: η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη στην παιδική ηλικία μιας και τονώνει την άμυνα του οργανισμού των μικρών μας φίλων που είναι ευαίσθητοι στις ιώσεις. Επίσης, τα παιχνίδια στο σχολείο ή στο πάρκο κάνει τα παιδιά να επιστρέφουν συχνά στο σπίτι με χτυπημένα πόδια, γρατζουνιές στα χέρια κτλ. Πάλι σε αυτήν την περίπτωση η βιταμίνη C κάνει το θαύμα της, αφού συμμετέχει στο σχηματισμό κολλαγόνου και επιταχύνει την επούλωση πληγών. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη βιταμίνη ενισχύει την μυϊκή, σκελετική και στοματική υγεία, χάρη στην ικανότητα της να διατηρεί υγιείς τους συνδέσμους (που συνδέουν τους μύες με τα οστά), τους τένοντες (που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους) και τα ούλα. Τέλος, προστατεύει τα παιδιά από την ανάπτυξη αναιμίας αφού συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές. Έτσι, συστηματικά η παιδική διατροφή θα πρέπει να είναι πλούσια σε: Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια), πράσινα λαχανικά, φράουλες, ντομάτες, σταφύλια.

Συνένζυμο Q10, σελήνιο, βιταμίνη Ε: τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την ενίσχυση της μνήμης. Κατά συνέπεια η πνευματική διαύγεια και απόδοση των παιδιών αυξάνεται με την κατανάλωση των ακόλουθων τροφίμων:
Δημητριακά ολικής αλέσεως, θαλασσινά, ψάρια, κοτόπουλο, ξηροί καρποί, σπανάκι, ελιές, φυτικά έλαια, σουσάμι, ταχίνι.

Προκειμένου να ενισχύσετε την αντιοξειδωτική άμυνα των παιδιών καλό είναι να εμπλουτίσετε τη διατροφή τους με:
• 8 – 10 μερίδες ψωμιού, δημητριακών, ζυμαρικών ολικής αλέσεως ημερησίως (1 μερίδα = 1 μικρή φέτα ψωμί, ½ φλιτζάνι μακαρόνια ή ρύζι, ½ φλιτζάνι δημητριακά πρωινού κ.α.).
• 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
• 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών (1 μερίδα γαλακτοκομικών = 1 ποτήρι γάλα -250ml, 1 κεσεδάκι γιαούρτι, 30γρ τυρί)
• 2 μερίδες ψαριού εβδομαδιαία.
• Καθημερινή χρήση ελαιολάδου στο φαγητό και στις σαλάτες.

Και να… προτιμάτε τα φρούτα και τα λαχανικά:
• Να είναι εποχιακά.
• Να καταναλώνονται αμέσως μετά το κόψιμό τους.
• Να συνδυάζονται διαφορετικά είδη, έτσι ώστε να λαμβάνεται ποικιλία αντιοξειδωτικών.
Ενισχύστε τη διατροφή του παιδιού σας με αντιοξειδωτικά κάθε ώρα της ημέρας!
1) Πρωινό: Η «καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται» και το ίδιο ισχύει επίσης και για την αντιοξειδωτική ενίσχυση της παιδικής διατροφής. Έτσι, καθημερινά τα παιδιά καλό είναι να επιλέγουν για πρωινό κάποια από τις ακόλουθες εναλλακτικές:
• 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά με δημητριακά αλέσεως
• 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά ή χυμό 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές σικάλεως με ταχίνι ή μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα
• 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά ή χυμό 2 μπισκότα με πολυδημητριακά ή 1 κουλούρι με σουσάμι
2) Δεκατιανό απογευματινό: είναι η καλύτερη ώρα για να καταναλώσουν τα παιδιά φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα) ή να πιουν έναν δροσιστικό χυμό.
3) Μεσημεριανό βραδινό: Καλό είναι να υπάρχει μια ποικιλία και μια πληρότητα στα γεύματα, δηλαδή να υπάρχουν όλες οι ομάδες τροφίμων (ρύζι, μακαρόνια, όσπρια, λαδερά, ψάρι, πουλερικά, κόκκινο κρέας, λαχανικά). Η ποικιλία στα φαγητά εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων των αντιοξειδωτικών συστατικών. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το φαγητό να είναι μαγειρεμένο με ελαιόλαδο και να συνοδεύεται από σαλάτα.

Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΠρόεδροςΕλληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.grwww.activekids.grwww.care24.gr

1 Comment

  1. Exciting!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *