Η άρνηση των μικρών μας φίλων να φάνε το φαγητό, η ανυπομονησία να σηκωθούν από το τραπέζι, η αρνητική κριτική για τις γεύσεις είναι συχνά τα φλέγοντα ζητήματα μιας οικογένειας στο στρογγυλό τραπέζι. Κι όμως… θα φανταζόσασταν ποτέ πως ο χώρος των πιο ηρωικών μαχών μπορεί να γίνει το ιδανικό «εργαστήριο» για να κάνετε επανάληψη στα μαθηματικά, να συσφίξετε τις σχέσεις σας με το παιδί σας ή να το προτρέψετε «άθελα» σας να δοκιμάσει νέες γεύσεις με έναν διασκεδαστικό τρόπο;
Ένα επιστημονικό εργαστήριο…
Η μαγειρική με τους γονείς επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν μαθηματικές και λεκτικές ικανότητες και να γνωρίσουν πρακτικά την επιστήμη. Μετρώντας και ζυγίζοντας τα υλικά μαθαίνουν τους αριθμούς, μαθηματικές πράξεις και τους όγκους, ενώ η ανάμειξη των υλικών αποτελεί την πρώτη επαφή τους με τη φυσική και τη χημεία. Γιατί άραγε η μαργαρίνη λιώνει έξω από το ψυγείο; Η διάρκεια του μαγειρέματος φέρνει σε επαφή τα παιδιά με γράμματα και προτάσεις δίνοντάς την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τα γράμματα, να διαβάσουν τη συνταγή και τις ετικέτες των προϊόντων, αναπτύσσοντας έτσι λεκτικές ικανότητες.
… που μας φέρνει πιο κοντά με την οικογένεια
Μια συνταγή μπορεί να γίνει η ευκαιρία, ώστε τα παιδιά να ακούσουν μια δική σας εμπειρία διηγώντας τους την ιστορία της πρώτη σας συνταγής ή του πρώτου καμένου φαγητού. Ευκαιρία, λοιπόν, να μοιραστείτε συναισθήματα, εμπειρίες και λάθη που θα σας φέρουν πιο κοντά, ενώ ταυτόχρονα θα περάσετε όμορφα.
Ευκαιρία για γευστικές δοκιμές
Τα παιδιά, συνήθως, αρνούνται τρόφιμα λόγω ενός βασικού ενστίκτου το οποίο κουβαλούν μέχρι τα έξι τους χρόνια, λόγω αρνητικών εμπειριών ή λόγω της αρνητικής άποψης που έχουν διαμορφώσει για τα τρόφιμα από τα πρότυπα τους όπως οι γονείς, οι συμμαθητές ή τα μεγαλύτερα αδέρφια. Μέσα σε όλα αυτά, ξεχνάμε πως η γεύση είναι ο βασικός καθοδηγητής μας για το αν μας αρέσει ένα τρόφιμο ή όχι, γι’ αυτό και είναι σημαντικό τα παιδιά να δοκιμάζουν τα νέα τρόφιμα προτού τα απορρίψουν. Πως; Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά είναι πρόθυμα να δοκιμάσουν τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά ωμά ή μαγειρεμένα, όταν τα έχουν μαγειρέψει τα ίδια ή ακόμη όταν έχουν παίξει με αυτά.
Εκμεταλλευτείτε την έμφυτη περιέργεια των παιδιών σας να αγγίξουν, να μάθουν, να δοκιμάσουν και να πειραματιστούν με τα σχήματα, τις γεύσεις, τα χρώματα των υλικών και των σκευών μιας συνταγής. Επιστρατεύστε τη φαντασία σας πλάθοντας ιστορίες και παιχνίδια κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και απολαύστε μαζί με το παιδί σας ένα δημιουργικό ταξίδι στην γνώση της μαγειρικής.
Κοκκίνου Φωτεινή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης Nutrimed
www.nutrimed.gr
www.facebook.com/nutrimed.gr
❤️ ❤️ ❤️