προορισμός…γεύση!

Είμαι σίγουρη ότι όταν πηγαίνετε στη λαϊκή βλέπετε πολλά κρεμμύδια και δεν ξέρετε τι να πρωτοπάρετε. Τόσα χρώματα… τόσες ποικιλίες… Το κρεμμύδι είναι από τα πιο βασικά υλικά της μαγειρικής και στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλα τα μαγειρευτά και όχι μόνο. Δεν μπορούμε να σερβίρουμε χωριάτικη σαλάτα χωρίς το απαραίτητο, ξερό κρεμμύδι. Κόκκινα, κίτρινα, άσπρα… φρέσκα ή τα γαλλικά εσαλότ.

Τα κίτρινα ή καφέ είναι κρεμμύδια «πασπαρτού»! Συνήθως αυτά χρησιμοποιούμε πιο πολύ στη μαγειρική. Η γεύση τους είναι πολύ γλυκιά και το μαγείρεμα τα γλυκαίνει ακόμα πιο πολύ. Φυσικά, η απαλότητά τους κρύβει αρκετά «δάκρυα» όταν τα καθαρίζουμε, παρ’ όλ’ αυτά είναι και από τα αγαπημένα της κλασσικής κουζίνας.

Τα κόκκινα κρεμμύδια, τα οποία έχουν χρώμα ανοιχτό ροζ ή ανοιχτό μωβ, έχουν παρόμοια γεύση με τα κίτρινα κρεμμύδια , αλλά είναι επίσης πιο δυνατά στη γεύση. Το χρώμα τους είναι ιδανικό αν θέλετε να εντυπωσιάσετε και να τα βάλετε σε πιάτα που θα σας έχουν ζητηθεί να είναι προσεγμένα.

Τα άσπρα κρεμμύδια έχουν πιο έντονη και πικάντικη γεύση από τα κίτρινα. Αν και μπορούν να αντικαταστήσουν τα κίτρινα, η γεύση τους μπορεί να ενοχλήσει όσους δεν τους αρέσουν τα κρεμμύδια. Από την άλλη μεριά όμως, είναι ιδανικά για σαλάτες, που θα έχετε κόψει σε λεπτές φέτες ή σε κύβους .

Το εσαλότ είναι πιο ντελικάτο από τα υπόλοιπα κρεμμύδια. Ο βολβός του είναι οβάλ ή επιμήκης. Στα συν του το γεγονός ότι δεν αφήνει ενοχλητική οσμή και καίει λιγότερο.

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια της Άνοιξης, είναι αγαπημένα κυρίως στην ασιατική και μεξικανική κουζίνα. Το λευκό μέρος τους έχει πιο έντονη γεύση και μαγειρεύεται ενώ τα πράσινα φύλλα είναι πιο ήπια και μπορούν να μπουν και σε ωμά πιάτα.

Τα γλυκά κρεμμύδια δεν έχουν την έντονη γεύση που έχουν τα υπόλοιπα και ταιριάζουν πολύ σε σαλάτες και μπέργκερς. Επίσης, είναι πολύ καλά για να τα καραμελώσετε ή να τα προσθέσετε σε σούπας. Μπορείτε να τα ψήσετε ή να τα πανάρετε φτιάχνοντας onion rings.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *