Συνήθως, όταν πεινάμε πολύ και το φαγητό δεν είναι ακόμα έτοιμο, τείνουμε να τρώμε κάτι που μας αρέσει πολύ, κάτι λιπαρό για να ικανοποιήσουμε κυρίως το μυαλό μας και όχι το στομάχι μας! Έχετε σκεφτεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε ευχαρίστηση αλλά σε λίγη ώρα να αλλάξει η διάθεσή μας; Τι αποφεύγουμε για να μπορούμε, πάντα να χαμογελάμε;
1.Τα αλμυρά κρακεράκια
Εκτός από ότι είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά, τα πατατάκια και όλα αυτά τα μικρά και αθώα κρακεράκια και φιστίκια που μας αρέσει να τρώμε, περιέχουν γλουταμινικό νάτριο, ένα 100% χημικό πρόσθετο που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους. Επιπλέον, ανεβάζουν και κατεβάζουν σε λίγη ώρα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να αισθανθούμε αδιαθεσία.
2.Ο καφές
Το πρωί, αν δεν πιούμε καφέ δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε! Αν και το θεωρώ λάθος (υπάρχουν και άλλα ροφήματα για να ξυπνήσουμε καλά) πολλοί πιστεύουν πως ένα φλιτζάνι καφέ πρέπει να το πίνουν για να ξυπνήσουν. Η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης (πάνω από 5 φλυτζάνια καφέ ημερησίως), αυξάνει την αρτηριακή πίεση, αισθανόμαστε ένταση και αδυναμία συγκέντρωσης.
3.Το junk food
Που και που, μας αρέσει να τρώμε κανένα μπεργκεράκι με τις απαραίτητες πατατούλες σαν συνοδευτικό. Η καθημερινή, όμως, κατανάλωσή τους, εγκυμονεί κινδύνους. Είναι υπερ-θερμιδικά και τα πολλά λιπαρά που περιέχουν δεν αφήνουν να «δράσουν» σωστά τα ωμέγα-3 στον οργανισμό μας. Έτσι, όταν το επίπεδο των καλών λιπαρών (ωμέγα-3) είναι χαμηλό, μας κάνει να αισθανόμαστε απαισιόδοξα, καταθλιπτικά και υποτονικά.
4.Τα τηγανητά
Είμαι σίγουρη ότι οι τηγανητές πατάτες, οι κοτομπουκίτσες και διάφορα άλλα τηγανητά εδέσματα, μας κάνουν να τρέχουν τα σάλια μας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι, τα τρόφιμα που τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες, εκτός ότι κάνουν κακό στη σιλουέτα μας, εμποδίζουν την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών που σχετίζονταν με την διάθεση (ενδορφίνη, σεροτονίνη…).
5.Η μαργαρίνη
Την παρουσιάζουν λανθασμένα, ως μια υγιεινή εναλλακτική λύση στο βούτυρο. Η μαργαρίνη όμως είναι στην πραγματικότητα ένα προϊόν πλούσιο σε επεξεργασμένα λιπίδια. Αν καταναλώσετε πολύ μπορεί να σας οδηγήσει σε γλυκαιμικές ανισορροπίες και μεταβολές στη διάθεση σας. Και να μην αναφέρω πως παχαίνει…
6.Τα light αναψυκτικά
Τα light αναψυκτικά για να έχουν και αυτά μια ωραία και γλυκιά γεύση, οι παρασκευαστές τους τα γεμίζουν με ασπαρτάμη. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το τεχνητό γλυκαντικό περιέχει φαινυλαλανίνη, ένα αμινοξύ που εμποδίζει την παραγωγή σεροτονίνης… και ποια είναι αυτή; η ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά.
7.Τα ζαχαρωτά – οι καραμέλες
Και σε ποιον δεν αρέσουν τα τόσο χαρούμενα και χρωματιστά ζαχαρωτά. Το ξέρατε όμως πως για να γίνουν τόσο λαχταριστά και διασκεδαστικά για τα παιδιά, προσθέτουν τεχνικές βαφές που μόνο καλό δεν κάνουν; Οι χρωστικές αυτές, είναι συνώνυμες με κινδύνους υπερκινητικότητας, πονοκεφάλων και αϋπνίας. Μακριά λοιπόν!
8.Οι μπάρες δημητριακών
Παρόλο ότι «πλασάρονται» ως προϊόντα «ενέργειας» οι περισσότερες μπάρες δημητριακών είναι πάρα πολύ πλούσιες σε προστιθέμενα σάκχαρα. Ξαφνικά, εφόσον έχουμε φάει τη μπάρα, η γλυκόζη του αίματός μας κάνει ένα μεγάλο άλμα, αλλά ξανακατεβαίνει πάλι γρήγορα. Αυτό θα οδηγήσει σε απελευθέρωση ορμονών που σχετίζονται με το άγχος στον οργανισμό μας.
9.Τα φαγητά σε κονσέρβες
Εντάξει… όλοι έχουμε μια κονσέρβα στο ντουλάπι μας γιατί σε μια «δύσκολη» στιγμή είναι η ευκολότερη λύση. Που και που δεν είναι κακό να τις χρησιμοποιούμε, αλλά προσέξτε… όπως και τα κρακεράκια, τα κονσερβοποιημένα φαγητά περιέχουν γλουταμινικό νάτριο … Η κατανάλωσή τους μπορεί να σας προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση και μεταβολές στη διάθεση!
10.Τα βιομηχανικά επεξεργασμένα αλλαντικά
Για να διατηρηθούν περισσότερο, οι παρασκευαστές, δεν διστάζουν να προσθέσουν νιτρικό νάτριο όπως και για τα κρακεράκια. Να ξέρετε πως η υπερβολική κατανάλωση νιτρικού νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε υπερδραστηριότητα, αϋπνία, ζάλη, ημικρανίες …
Exciting!