προορισμός…γεύση!

Τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή είναι τρόφιμα με μεγάλη θρεπτική αξία και ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία μας και το γεγονός ότι κατά καιρούς διαβάζουμε διάφορα δημοσιεύματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τοξικότητά τους, δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει από την κατανάλωσή τους .

Ορισμένα είδη είναι πλούσια σε υδράργυρο, κάδμιο και μόλυβδο. Ο υδράργυρος μπορεί να επηρεάσει την νευρολογική ανάπτυξη των εμβρύων, των παιδιών και των εφήβων. Μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα της γυναίκας η οποία, όταν είναι  έγκυος μεταφέρει υδράργυρο στο παιδί. Το κάδμιο θεωρείται καρκινογόνο, ενώ ο μόλυβδος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλοπάθεια, να εξασθενίσει την θυρεοειδική λειτουργία αλλά και να προκαλέσει διαταραχή στον μεταβολισμό της τρυπτοφάνης.

Τα οστρακοειδή όμως είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία. Μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Επίσης υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι λιπαρές ουσίες από τα ψάρια είναι ωφέλιμες για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, κατάθλιψη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Παράλληλα υποστηρίζεται ότι προστατεύουν από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Τα οστρακοειδή αυξάνουν την πνευματική διαύγεια, λόγω του αμινοξέος τυροσίνης που περιέχουν. Επιπλέον είναι πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Επίσης περιέχουν βιταμίνη Α, D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και ιώδιο. Τα ωμέγα-3 λιπαρά επιδρούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και αυξάνοντας την καλή χοληστερόλη, αποτελώντας έτσι ασπίδα κατά της στεφανιαίας νόσου.

Παράλληλα προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα και προλαμβάνουν τους θρόμβους στα αιμοφόρα αγγεία. Να προσθέσουμε μέσα στα οφέλη από την κατανάλωση των οστρακοειδών ότι έχουν θετική επίδραση κατά της ψωρίασης, των  αλλεργιών αλλά και του άσθματος. Τα στρείδια θεωρούνται αφροδισιακά και περιέχουν σίδηρο σε μεγάλη ποσότητα, ψευδάργυρο, φώσφορο και ιώδιο. Το ιώδιο βοηθάει στην βρογχοκήλη και στους ενδοκρινούς αδένες και σαν παράγοντας κατά των λοιμωδών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα οστρακοειδή πριν την ανάλωσή τους πρέπει να είναι καλά βρασμένα και να μην καταναλώνονται από περιοχές όπου κοντά υπάρχουν βιομηχανίες.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδα Αναπληρωτής Υπεύθυνη τομέα Βόρειας Ελλάδας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
[email protected]

1 Comment

  1. Wow, this amazing!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *