προορισμός…γεύση!

Το ιστορικό κτήμα «Φανταξομέτοχο», μετά την αναμπέλωσή του το 2015, αυτοσυστήνεται εκ νέου με εξαιρετικά κρασιά και την καινούργια ταυτότητα:  “Scalarea Estate”.

Το έργο και η ιστορία της οινοποιίας Μπουτάρη στην κρητική γη έχει αφετηρία το 1989 με την απόκτηση της ιδιοκτησίας του κτήματος στο Σκαλάνι Ηρακλείου. Σταθμός στην ιστορία του αμπελώνα υπήρξε το 2015, όταν η οινοποιία Μπουτάρη υλοποίησε ένα φιλόδοξο πλάνο αναμπέλωσης του κτήματος, στηριζόμενο στη γνώση από τη συστηματική έρευνα στις ποικιλίες και το terroir, που αποκτήθηκε στα 26 χρόνια (1989-2015) εμπειρίας και δράσης της στην κρητική γη. Στόχος όλο αυτό το διάστημα, πάντα παρέμενε η δημιουργία ενός αμπελώνα με πολύ υψηλό ποιοτικό δυναμικό, που θα αναδεικνύει τις δυνατότητες του κρητικού εδάφους.

Σήμερα, κρίνοντας ότι ο ιδιόκτητος αμπελώνας αποδίδει ποιοτικά και ποσοτικά στο μέγιστο μετά την αναδιοργάνωση, τα κρασιά του κτήματος επαναπροσδιορίζονται με τη σειρά Scalarea Estate και συγκεκριμένα με τα:  Scalarea Λευκό,  Scalarea Ερυθρό και Φανταξομέτοχο. 

Το Scalarea Λευκό είναι το νέο, πιο πρόσφατο απόκτημα του κτήματος. Το νέο λευκό προέρχεται από τις ποικιλίες Βιδιανό και Αθήρι και είναι λαμπερό, ευχάριστα αρωματικό, γεμάτο, με πλούσιο σώμα και εξαιρετική ισορροπία.

Το Scalarea Ερυθρό, γνωστό ως «Σκαλάνι» με την παλιά του ονομασία, είναι ένα  πολυβραβευμένο blend από Κοτσιφάλι και Syrah που σήμερα μετονομάστηκε σε “Scalarea”. Η σοδειά που τώρα διατίθεται είναι του 2013 και προέρχεται από σταφύλια του παλαιού αμπελώνα. Είναι ένα κρασί με πολύπλοκο χαρακτήρα, πλούσια έντονα αρώματα, γεμάτη γεύση, ισορροπημένο με μακρύ τελείωμα. Η ποικιλιακή σύνθεση του Scalarea Ερυθρό παραμένει ίδια στον νέο αμπελώνα, με τις πρώτες σοδειές να βρίσκονται ήδη στη διαδικασία παλαίωσης.

Το Φανταξομέτοχο αποτελεί επίσης ένα από τα πρώτα κρασιά του κτήματος. Στον νέο αμπελώνα διατηρήθηκε η ποικιλία Chardonnay που επικρατούσε στον χαρακτήρα του. Έτσι, η νέα του σύνθεση περιλαμβάνει τις ποικιλίες Ασύρτικο και Chardonnay. Ένας υπέροχος λευκός οίνος, γενναιόδωρα αρωματικός, καλά ισορροπημένος με την υψηλή οξύτητα και το αλκοόλ του να συνδυάζονται άριστα με την ελαφριά ορυκτότητα. Παρουσιάζει μια μακρά επίγευση ανθικού χαρακτήρα.

Τα κρασιά του Scalarea Estate κυκλοφορούν πλέον με νέα, ανανεωμένη εμφάνιση που αντανακλά την κομψότητα, αλλά και τη ξεχωριστή τους ταυτότητα.

Στη σειρά Scalarea Estate συμπεριλαμβάνεται και το γνωστό κρασί Ιουλιάτικο, προερχόμενο από την ποικιλία Λιάτικο, ένα θαυμάσιο επιδόρπιο γλυκό κρασί, αντάξιο της ελληνικής παράδοσης στα γλυκά κρασιά.

 

Λίγα Λόγια για το Scalarea Estate

Η πρώτη ονομασία του κτήματος ήταν «Φανταξομέτοχο» και πήρε το όνομά του από μια ντόπια παράδοση της περιοχής που σημαίνει το ”Μετόχι των Φαντασμάτων”. Η σημερινή του ονομασία “Scalarea” αποτελεί παραφθορά του ονόματος της περιοχής που βρέθηκε σε κείμενα του 12ου αιώνα.

Το κτήμα καλύπτει μια συνολική έκταση 66 στρεμμάτων και απλώνεται στη βόρεια πλευρά ενός χαμηλού λόφου που ξεκινά από υψόμετρο 170 μέτρων και φτάνει μέχρι τα 215 μέτρα. Προστατεύεται έτσι από τους θερμούς νότιους ανέμους του Λιβυκού Πελάγους, ενώ είναι «ανοικτό» από τη βόρεια πλευρά του στα ευεργετικά μελτέμια του Κρητικού Πελάγους, τα οποία αποτελούν μια πηγή δροσιάς για τα αμπέλια.

Πρόκειται για έναν προικισμένο αμπελότοπο με υψηλής ποιότητας φυσική ισορροπία και των παραγόντων που συνθέτουν ένα σωστό terroir. Η ποικιλιακή του σύνθεση περιλαμβάνει τις ποικιλίες Βιδιανό, Βηλάνα, Ασύρτικο, Αθήρι, Μοσχάτο Σπίνας, Malvasia Aromatica και Chardonnay στις λευκές και Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι, Μαυροτράγανο και Syrah στις ερυθρές.

Λίγα Λόγια για Scalani Hills Boutari Winery and Residences.

Το νεότερο και πιο σύγχρονης αισθητικής οινοποιείο Μπουτάρη ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2004. Είναι χτισμένο έξω από το χωριό Σκαλάνι, σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου και 4 χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

Οι επισκέπτες του μπορούν να ξεναγηθούν στους αμπελώνες, την κάβα, τους χώρους παραγωγής, ενώ στον εντυπωσιακό χώρο γευσιγνωσίας έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την πλούσια γκάμα κρασιών της οινοποιίας Μπουτάρη απολαμβάνοντας την εξαιρετική θέα στον κρητικό αμπελώνα.

Την άνοιξη του 2015 η οινοποιία Μπουτάρη, προχωρώντας στη σύναψη συνεργασίας με τα Aria Hotels, δημιούργησε το Scalani Hills Boutari Winery and Residences. Tρεις πολυτελείς κατοικίες περιβάλλονται από τα 66 στρέμματα του αμπελοελαιώνα και στεγάζονται στο παλιό Μετόχι, πλήρως ανακαινισμένο με απόλυτο σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο του κτήματος.

SCALAREA ΛΕΥΚΟ 2020

Ποικιλίες: ΒΙΔΙΑΝΟ, ΑΘΗΡΙ
Εσοδεία: 2020
Περιοχή: Ηράκλειο Κρήτη (ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ SCALAREA)
Χώρα: Ελλάδα
Ένδειξη: Λευκός Ξηρός ΠΓΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Σχόλια Οινοποιού
Εμφάνιση: Λαμπερό και διαυγές λευκοκίτρινο χρώμα
Άρωμα: Είναι ευχάριστα αρωματικό κυρίως με νότες λευκόσαρκων φρούτων όπως αχλάδι, πεπόνι και γρειπφρουτ.
Γεύση: Γεμάτο πολύ απαλό και βελούδινο σώμα, πλούσιο, καλά ισορροπημένο. Χαρακτηριστικό του, είναι η βουτυρένια επίγευση διαρκείας σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικό άρωμα του Βιδιανου.
Αρμονία γεύσεων: Χωριάτικη σαλάτα με κριθαροκούλουρα-ντάκος και κάπαρη, σκιουφιχτά μακαρόνια, σαρδέλες ψητές με ντομάτα και μυρωδικά, χταπόδι ξιδάτο, μεγάλα ψάρια στη σχάρα, αρνί αντικρυστό, σφακιανή πίτα. Σερβίρεται στους 10 – 12 °C.
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 12-14°C
Φιάλες:  H παραγωγή είναι περιορισμένη στα όρια των δυνατοτήτων του κτήματος

Αναλυτικά στοιχεία
Αλκοόλη: 12,4%
Πτητική οξύτητα: 0,50 gr/lt acetic acid
Ολική οξύτητα: 5,9 gr/lt tartaric acid
pH: 3.15
Ζάχαρα: 2.7 gr/lt
Ολικό SO2: 112 

SCALAREA  ΕΡΥΘΡΟ 2013

Ποικιλίες: ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ, SYRAH
Εσοδεία: 2013
Περιοχή: Ηράκλειο Κρήτη (ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ SCALAREA)
Χώρα: Ελλάδα
Ένδειξη: Ερυθρός Ξηρός ΠΓΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Σχόλια Οινοποιού
Εμφάνιση: Βαθυκόκκινο με έντονες μωβ ανταύγειες
Άρωμα: Χαρακτηριστικά πολύπλοκος χαρακτήρας με έντονα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων (βατόμουρο, κεράσι και δαμάσκηνο) που πλαισιώνονται απο τριτογενή αρώματα βελανιδιάς, σοκολάτας και καβουρδισμένου καφέ
Γεύση: Πολύ γεμάτο κρασί με παχιά ρευστότητα, άψογα ισοροπημένο μεταξύ φρούτου και ξύλου με πολύ μεγάλο και ζεστό τελείωμα. Τα αρώματα των φρούτων παραμένουν στο τελείωμα του για αρκετή ώρα.
Αρμονία γεύσεων: Ιδανικά συνδυάζεται με κρέας στη σχάρα, λουκάνικα χωριάτικα με πράσο, κοκκινιστό μοσχαράκι, πικάντικα πιάτα, πλατώ με τυριά ωρίμανσης
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: Σερβίρεται στους 16 – 18 °C.
Φιάλες:  H παραγωγή είναι περιορισμένη στα όρια των δυνατοτήτων του κτήματος

Αναλυτικά στοιχεία
Αλκοόλη: 14.2%
Πτητική οξύτητα: 12.2 meq/lt acetic acid
Ολική οξύτητα: 5.8 gr/lt tartaric acid
pH: 3.49
Ζάχαρα: 3.2 gr/lt
Ολικό SO2: 140

ΦΑΝΤΑΞΟΜΕΤΟΧΟ 2020

 Ποικιλίες: ΑΣΥΡΤΙΚΟ, CHARDONNAY
Εσοδεία: 2020
Περιοχή: Ηράκλειο Κρήτη (ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ SCALAREA)
Χώρα: Ελλάδα
Ένδειξη: Λευκός Ξηρός ΠΓΕ ΚΡΗΤΗ

Σχόλια Οινοποιού
Εμφάνιση: Λαμπερό και διαυγές λευκοκίτρινο χρώμα
Άρωμα: Είναι γενναιόδωρα αρωματικό και επικεντρώνεται σε απόλυτα ανθώδη χαρακτήρα από αγιόκλημα, άνθη πορτοκαλιάς και βιολέτας ενώ παράλληλα εμφανίζει φρουτώδη νότες από πεπόνι και λευκόσαρκο ροδάκινο. Χαρακτηριστικό του είναι και μία ορυκτότητα στο μπουκέτο που του δίνει έξτρα πολυπλοκότητα.
Γεύση: Γεμάτο σώμα, πλούσιο, καλά ισορροπημένο με την υψηλή οξύτητα και το αλκοόλ του να συνδυάζονται άριστα με την ελαφριά ορυκτότητα. Παρουσιάζει μια μακρά επίγευση ανθικού χαρακτήρα.
Αρμονία γεύσεων: Αρωματικές σαλάτες, χόρτα και ορεκτικά, όπως ντολμαδάκια γιαλαντζί με κολοκυθοανθούς και μπουρεκάκια χανιώτικα, πιάτα ψαρικών και θαλασσινών, όπως χοχλιοί με πλιγούρι, μυδοπίλαφο και λευκά κρέατα με λευκές σάλτσες, όπως καπρικό. Αρωματικά τυριά με σώμα όπως σεβρ Μετσόβου. Ιδανικό και με καπνιστά τυριά. Σερβίρεται στους 10 – 12 °C.
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 10-12°C
Φιάλες:  H παραγωγή είναι περιορισμένη στα όρια των δυνατοτήτων του κτήματος

Αναλυτικά στοιχεία
Αλκοόλη: 13,1%
Πτητική οξύτητα: 0,44 gr/lt acetic acid
Ολική οξύτητα: 6.1 gr/lt tartaric acid
pH: 3.20
Ζάχαρα: 2.7 gr/lt
Ολικό SO2: 118

1 Comment

  1. Terrific

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: