προορισμός…γεύση!

Τα ρωσικά πελμένι είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ζυμαρικά που αγαπούν πολύ σε όλες της περιοχές του βορρά. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον τόπο καταγωγής τους αλλά οι περισσότερες αναφορές γίνονται για τα Ουράλια Όρη και τη Σιβηρία.

Η ζύμη τους παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό, ενώ μερικές φορές προστίθεται μικρή ποσότητα αυγού. Η γέμιση περιλαμβάνει ένα μείγμα κρέατος (συνήθως μοσχάρι, χοιρινό ή αρνί) με αρκετό κρεμμύδι, διάφορα μπαχαρικά και μπόλικο μαύρο πιπέρι.

Τα πελμένι ανήκουν στα ζυμαρικά και σχετίζονται με τα ουκρανικά βαρένικι, τα ποντιακά βαρένικα, και τα πολωνικά ούσκα. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ονομάζονται πιερόγκι και με τον όρο αυτό χαρακτηρίζουν όλα τα είδη ζυμαρικών της Ανατολικής Ευρώπης, ανεξάρτητα από το σχήμα τους ή τη γέμισή τους.

Τα πελμένι είναι παρόμοια με τα μογγολικά μπανς, τα κινεζικά τζαοτσί, τα τουρκικά μαντί, τα ιταλικά τορτελίνια και τα ποντιακά βαρένικα. Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ πελμένι, βαρένικι και πιερόγκι είναι το πάχος της ζύμης. Στα πελμένι και βαρένικι, είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτή και υπάρχει περισσότερη γέμιση.  Τα πελμένι δεν σερβίρονται ποτέ με γλυκιά γέμιση, κάτι που τα ξεχωρίζει από τα βαρένικι και τα πιερόγκι. Επίσης, η γέμιση στα πελμένι είναι συνήθως ωμή, ενώ στα βαρένικι και πιερόγκι είναι συνήθως προμαγειρεμένη.

Διαφορές υπάρχουν και στον τρόπο που μαγειρεύονται. Στα Ουράλια βράζονται πάντα σε νερό, ενώ στη Σιβηρία βράζονται σε αλατισμένο νερό ή μερικές φορές σε ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου. Τα μαγειρεμένα πελμένι σερβίρονται μόνα τους ή συμπληρώνεται με λιωμένο βούτυρο ή σμέτανα (ξινή κρέμα).

Μερικές συνταγές προτείνουν το τηγάνισμα των πελμένι μετά το βράσιμο, μέχρι να γίνουν χρυσοκαφέ. Τα πελμένι μπορεί επίσης να σερβιριστούν σε σούπα με άνηθο ή άλλα φρέσκα βότανα.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΔΩ

author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

  1. Flavorful

Απάντηση