προορισμός…γεύση!

Ένα μαγειρικό ταξίδι σε όλη την Ευρώπη για να γνωρίσετε ποιες είναι οι συνταγές-σύμβολα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών. Κάθε μια από αυτές τις συνταγές έχει ταυτιστεί με την χώρα και αν ποτέ βρεθείτε θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Αγγλία

Beef Wellington (Φιλέτο Ουέλινγκτον) | Ένα κομμάτι μοσχαρίσιου φιλέτου τυλιγμένο σε ζύμη και εμπλουτισμένο με πάστα μανιταριών. Το πιάτο αυτό φτιάχτηκε για πρώτη φορά από τον προσωπικό chef του Arthur Wellesley, του 1ου Δούκα του Wellington, που έζησε από το 1769 μέχρι το 1852 και έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο «ήρωας του Βατερλό» και πλέον το βρίσκουμε στα πιο ακριβά αγγλικά εστιατόρια.

Αλβανία

Fërgese Tirane (Φεργκέζ Τιράνων)| Το πιάτο είναι μια διασταύρωση στιφάδου και λαχανικών κατσαρόλας. Τα Ferges παρασκευάζονται από γλυκές πιπεριές, ντομάτες, μερικές φορές κρεμμύδια και καρότα, με την προσθήκη τυριού. Τα λαχανικά πρώτα τηγανίζονται και μετά ψήνονται σε μια κατσαρόλα μαζί με αλβανικό γζιζέ ή φέτα.

Αζερμπαϊτζάν

Piti (Πίτι) | Μια ιδιαίτερη σούπα με αρνί που μαγειρεύετε σε πήλινη γλάστρα (όχι γάστρα). Η διαδικασία της κατανάλωσης του piti είναι μια ολόκληρη ιεροτελεστία που πραγματοποιείται σε δύο στάδια. Αρχικά, τοποθετούν ξερό ψωμί πίτα στα μπολ και περιχύνουν με το ζωμό και διάφορα μπαχαρικά. Αφού φαγωθεί ο ζωμός, σερβίρετε το αρνί και τα κάστανα. Πασπαλίζονται με μυρωδικά και ζυμώνονται ώστε να ενωθούν όλα τα αρώματα και οι γεύσεις μεταξύ τους.

Αγγλία
Beef Wellington
Αλβανία
Fërgese Tirane
Αζερμπαϊτζάν
Piti

Αρμενία

Khash (Χας) | Πρόκειται για μια ειδική σούπα ή στιφάδο με μπούτια βοδινού, καρυκευμένα με σκόρδο. Πριν σερβιριστεί το πιάτο, καρυκεύεται με ξύδι και μπαχαρικά. Η διαδικασία βρασμού είναι πολύ μεγάλη, η μυρωδιά πολύ έντονη. Ο ζωμός που δημιουργείται είναι πολύ πλούσιος σε θερμίδες. Οι Αρμένιοι το τρώνε για πρωινό ή ακόμα και πριν το πρωινό. Και υπάρχει το έθιμο να συνοδεύουν το khash με βότκα.

Αυστρία

Wiener Schnitzel (Βιεννέζικο Σνίτσελ) | Φτιάχνεται αποκλειστικά με μοσχαρίσιο κρέας το οποίο είναι παναρισμένο με παξιμάδι, αυγό και αλεύρι (τεχνική Βιέννης). Συνοδεύεται σχεδόν παντού με βραστές πατάτες (ή πατατοσαλάτα), ψιλοκομμένο μαϊντανό καθώς και μαρμελάδα από κόκκινο μύρτιλο(Preiselbeer).

Βέλγιο

Carbonnade Flamande (Καρμπονάντ Φλάνδρας) | Αυτό το βελγικό μοσχαρίσιο στιφάδο παρασκευάζεται με βελγική μπύρα και πολλά κρεμμύδια. Η γεύση είναι λίγο γλυκόξινη, το γλυκό από τα κρεμμύδια, την προσθήκη ζάχαρης, του πελτέ ντομάτας και το ξινό από μια πινελιά μουστάρδας και ξύδι.

Αρμενία
Khash
Αυστρία
Wiener Schnitzel
Βέλγιο
Carbonnade Flamande

Βουλγαρία

Shkembe Chorba (πατσάς καυτερός) | Είναι ο αντίστοιχος δικός μας πατσάς. Αρκετά δύσκολη σούπα με πολύ σκόρδο, ξύδι και τσίλι. Όπως και εμείς, έτσι και οι Βούλγαροι το προτιμούν μετά από ξενύχτι και ποτό.

Γαλλία

Soufflé (Σουφλέ) | Πρόκειται για το γαλλικό πιάτο που όλοι πρέπει να δοκιμάσουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Το μυστικό όλης της επιτυχίας του βρίσκεται στο φούσκωμα και όποιος το καταφέρει, μπορεί να θεωρείται master στην κουζίνα!

Γερμανία

Hachse | Το κότσι Hachse βρίσκεται παντού στη γερμανική κουζίνα. Οι Γερμανοί το απολαμβάνουν μαζί με τη μπίρα τους, ενώ τρώγεται σε διάφορες εκδοχές, όπως βραστό, ψητό ή καπνιστό.

Βουλγαρία
Shkembe Chorba
Γαλλία
Soufflé
Γερμανία
Hachse

Γεωργία

Khachapuri (Χατσαπούρι) | Η πιο διάσημη πίτα της Γεωργιανής κουζίνας είναι κάτι ανάμεσα σε τυρόψωμο και πεϊνιρλί. Χειροποίητη, αφράτη ζύμη που γεμίζεται στο κέντρο με τυρί imeruli (λιπαρό, αλμυρό και λαστιχωτό τυρί που μοιάζει με το δικό μας κασέρι) και αυγά. Παραδοσιακά, κόβεται η κόρα της πίτας και βυθίζεται στο τυρί και το αυγό.

Δανία

Flæskesteg | Θεωρείται εθνικό πιάτο της Δανίας. Χοιρινό κόντρα με τραγανή πέτσα που συνήθως σερβίρεται με κόκκινο λάχανο και βουτυράτες, καραμελωμένες πατάτες.

Ελβετία

Zurchergeschnetzeltes | Κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος μαγειρεμένα με μανιτάρια, κρεμμύδια, κρασί και κρέμα γάλακτος. Συνήθως συνοδεύεται με rösti (ένα είδος τηγανητής πατάτας, το οποίο φτιάχνεται από τριμμένες πατάτες που είτε έχουν ψηθεί με τη φλούδα, είτε έχουν τηγανιστεί ολόκληρες σε καυτό βούτυρο ή λίπος), νουντλς ή ρύζι. 

Γεωργία
Khachapuri
Δανία
Flæskesteg
Ελβετία
Zurchergeschnetzeltes

Ελλάδα

Φασολάδα | Δεν ξέρω πιο να πρωτοδιαλέξω ως το πιο χαρακτηριστικό πιάτο της χώρας μας. Σίγουρα όχι το μουσακά αν και είναι διάσημος σε όλο τον πλανήτη. Θα αρκεστώ στην πατροπαράδοση Φασολάδα, όπου τα περισσότερα βιβλία μαγειρικής την χαρακτηρίζουν ως «Εθνικό φαγητό των Ελλήνων».

Εσθονία

Mulgikapsad | Ένα ιδιαίτερο στιφάδο με χοιρινό, κριθάρι και ξινολάχανο. Αρκετά λιπαρό αλλά πολύ χορταστικό πιάτο που συνοδεύεται απαραίτητα με ψωμί σίκαλης.

Ιταλία

Carbonara (Καρμπονάρα) | Πολλά τα διάσημα ιταλικά πιάτα, αλλά η Carbonara, θεωρώ, ότι είναι το πιο γνωστό απ’ όλα. Ένας συνδυασμός ωμού αυγού, guanciale (παστό χοιρινό μάγουλο), ελάχιστο λευκό κρασί και μπόλικο τριμμένο Πεκορίνο Ρομάνο (Pecorino Romano) δημιουργεί ένα αποτέλεσμα ακαταμάχητο.

Ελλάδα
Φασολάδα
Εσθονία
Mulgikapsad
Ιταλία
Carbonara

Ισπανία

Paella (Παέγια) | Ένα πιάτο που συνήθιζαν να τρώνε οι εργάτες και οι αγρότες και δεν περιείχε θαλασσινά, αλλά κοτόπουλο, πάπια, σαλιγκάρια ή λαγό. Η paella marisco είναι η παέγια θαλασσιών, με καλαμάρια, γαρίδες και μύδια. Η paella mixta περιέχει κρέας και θαλασσινά μαζί, ενώ υπάρχει και η paella vegetal ή vegetarianna για τους χορτοφάγους.

Ιρλανδία

Irish stew | Ένα νόστιμο πιάτο φτιαγμένο με τα φθηνότερα και πιο εύκολα διαθέσιμα υλικά, το ιρλανδικό στιφάδο αντανακλά την ιστορία της ίδιας της Ιρλανδίας. Παραδοσιακά περιέχει κομμάτια αρνιού ή πρόβειου κρέατος, πατάτες, κρεμμύδια και μαϊντανό. Φτιαγμένο με τον παραδοσιακό τρόπο το στιφάδο γίνεται παχύ και πλούσιο και όχι αραιό σαν σούπα. 

Ισλανδία

Kjötsúpa | Ισλανδική σούπα αρνιού πολύ δημοφιλής που οι ντόπιοι τρώνε εδώ και αιώνες. Κάθε οικογένεια έχει τη δική της παραδοσιακή συνταγή. Φτιάχνεται από κότσι ή χέρι αρνιού, πατάτες, ρουταμπάγκα (γογγύλι) και καρότα.

Ισπανία
Paella
Ιρλανδία
Irish stew
Ισλανδία
Kjötsúpa

Καζακστάν

Baursaks | Πολλά παραδοσιακά πιάτα του Καζακστάν είναι γνωστά στους καλοφαγάδες σε όλο τον κόσμο. Το μπουρσάκι, όμως είναι το πιο διάσημο. Μικρά και αέρινα κομμάτια ζύμης, τηγανισμένα καυτό λάδι.

Κροατία

Greblica (Γκρέμπλικα) | Μια αλμυρή πίτα που αποτελούσε το βασικό φαγητό των ανθρακωρύχων. Γέμιση τυριού, ανάμεσα σε δύο λεπτές στρώσεις ζύμης. Η γκρέμπλικα πήρε το όνομά της από την τσουγκράνα στάχτης (greblica) που χρησιμοποιούσαν στις εξορύξεις.

Κύπρος

Σεφταλιά | Η σεφταλιά είναι ένα παραδοσιακό κυπριακό φαγητό. Αποτελείται από μείγμα χοιρινού κιμά, ψιλοκομμένου κρεμμυδιού και μαϊντανού. Πλάθετε σε μακρουλά μπιφτέκια, τυλίγονται σε κομμάτια μπόλιας αρνιού ψήνεται στα κάρβουνα. Αφού ψηθεί, τυλίγεται σε κυπριακή πίτα μαζί με ντομάτα και κρεμμύδι.

Καζακστάν
Baursaks
Κροατία
Greblica
Κύπρος
Σεφταλιά

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *