προορισμός…γεύση!

Αυτή την εποχή, περισσότερο παρά ποτέ ξεκινάει το άγχος της απώλειας σωματικού βάρους και επομένως της δίαιτας. Τα περιττά κιλά του χειμώνα μπορούν τώρα να φαίνονται πιο έντονα και το άγχος της «φιγούρας μπικίνι» γίνεται «εμμονή».
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να μας καταλάβει πανικός επιλέγοντας μία «ανορθόδοξη» μέθοδο: «αποτοξίνωση», «μονοφαγία» κλπ, προκειμένου να επιτύχουμε γρήγορη απώλεια βάρους. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι «ανορθόδοξες» δίαιτες προκαλούν κυρίως απώλεια υγρών και όχι λίπους. Για το λόγο αυτό δεν παρουσιάζουν μόνιμο αποτέλεσμα και πολλές φορές γίνονται επικίνδυνες για την υγεία.
Η ενδεδειγμένη διατροφή χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο «ποικιλία – μέτρο – ισορροπία» και ενόψει καλοκαιριού δίνουμε προτεραιότητα στα ακόλουθα:
1. Μείωση κυτταρίτιδας:
Η σωστή επιλογή των τροφίμων συμβάλλει σε ένα όμορφο σφριγηλό σώμα χωρίς ατέλειες, κυτταρίτιδα και χαλάρωση. Με δεδομένο ότι η ομορφιά ξεκινάει από «μέσα μας», η πρόσληψη των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες Β6, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C) είναι απαραίτητη. Βελτιώνουν την υφή, ελαστικότητα και σφριγηλότητα του δέρματος.
2. Ενυδάτωση της επιδερμίδας:
Εφόσον οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο αποτελούν αίτια αφυδάτωσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πολύ σημαντική η επαρκής πρόσληψη υγρών, η οποία συμβάλλει σημαντικά και στον έλεγχο του βάρους. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%. Αντίθετα, η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της παχυσαρκίας. Αυτό γιατί στην προσπάθεια του σώματος να αντιμετωπίσει την ανεπαρκή παρουσία υγρών αναζητά την πρόσληψη λιπαρής τροφής, αφού ο μεταβολισμός των λιπών αποδίδει αρκετά μεγάλη ποσότητα. Εκτός από την κατανάλωση νερού, η ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της κατανάλωσης: χυμών, ημίπαχου γάλακτος, τσάι, καφές, σόδα, αλλά και μέσα από αρκετές τροφές, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.
3. Προετοιμασία για ασφαλές μαύρισμα:
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, λόγω του ότι η υπεριώδης ακτινοβολία ενισχύει την παραγωγή ελευθέρων ριζών. Έτσι, καλό είναι να έχουμε  ενισχύσει τη διατροφή μας με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνες C, Ε, β-καροτένιο) και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τα τρόφιμα σύμμαχοι στην προσπάθεια απώλειας βάρους χαρακτηρίζονται από το υψηλό περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και νερό: Συκώτι, ντομάτα, πατάτα, καρότο, πεπόνι, ανάλατοι ξηροί καρποί, πουλερικά, ψάρια, αβγά, λαχανικά, γιαούρτι, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, πιπεριές, σολομός, όσπρια, ελαιόλαδο, μύδια, χταπόδι, κοτόπουλο, κάσιους, καστανό ρύζι.

Δημήτρης Γρηγοράκης,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
[email protected]

1 Comment

  1. Πολύ χρήσιμο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *