Με τον Κώστα Ντούλια γνωρίστηκα το καλοκαίρι σε ένα από τα ταξίδια μου κοντά στο χωριό του, την Κυψέλη Ημαθίας. Τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγει, βασισμένα στο κράνο μου κίνησαν το ενδιαφέρον και θέλησα να μάθω περισσότερα για τον ίδιο και την δουλειά του.
Η αγάπη του για τα κράνα ξεκίνησε όταν ήταν μικρός και έβλεπε την μητέρα του, να χρησιμοποιεί τους καρπούς για να φτιάξει λικέρ, πελτέ, μαρμελάδα και «κρανάδα». Τους δύσκολους χειμώνες το χρησιμοποιούσε ενάντια στη γρίπη και για τους πόνους της κοιλιάς και του στομάχου.
Αν και ήταν γνωστά από την αρχαιότητα όταν πρώτος ο Διοσκουρίδης, μας δίνει μία από τις πρώτες αναφορές στην φαρμακευτική χρήση των κράνων προτείνοντας θεραπεία για τη δυσεντερία και τις γαστρεντερικές διαταραχές με κράνα που είχαν τοποθετηθεί σε άλμη. Από κρανιά ήταν κατασκευασμένος δούρειος ίππος, σε κρανιά ήταν ο γόρδιος δεσμός και με κρανιά έγιναν τα νέα όπλα του Μ. Αλεξάνδρου που τον βοήθησαν στις νίκες του. Κράνα επίσης, περιελάμβανε και το γεύμα που πρόσφερε η Κίρκη στον Οδυσσέα και τους συντρόφους του.
Μεγαλώνοντας όμως ο Κώστας, άλλαξε ρότα. Τελείωσε την σχολή Δομικών Έργων Δημόκριτος και εργάστηκε στο εξωτερικό ως μηχανικός εργοταξίου σε αγωγό πετρελαίου. Παρόλο την επιτυχημένη του πορεία στο χώρο, ονειρευόταν να αλλάξει τον τρόπο ζωής του. Έτσι από το καλοκαίρι του ’85 άρχισε να σκέφτεται σοβαρά την καλλιέργεια της κρανιάς ως λύση για να αλλάξει την επαγγελματική του πορεία. Η αγάπη του για την γνώση και κυρίως την υγιεινή διατροφή, τον ώθησαν να μελετήσει σοβαρά πως θα καλλιεργούσε τα θαυματουργά αυτά δέντρα, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Ξεκινώντας την έρευνα, εστίασε κυρίως στον πολλαπλασιασμό τους και στην ανάπτυξη φτάνοντας σε εργαστήρια του εξωτερικού για αναλύσεις και πανεπιστημιακές έρευνες συνεργασία με την Φαρμακευτική σχολή του ΑΠΘ και την Γεωπονική Σχολή, για να μάθει την φυτοχημική σύσταση των καρπών.
Τα αποτελέσματα των ερευνών ξεπέρασαν κατά πολύ την φαντασία. Μαθαίνει λοιπόν, ότι η κρανιά είναι αιωνόβιο φυλλοβόλο δέντρο που ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα είδη εδαφών. Δεν έχει «εχθρούς», αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ανθίζει τον χειμώνα και είναι ιδανική για βιολογική καλλιέργεια. Τα προϊόντα με κράνα έχουν αναρίθμητες ευεργετικές ιδιότητές, υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών, φαινολικών, ανθοκυάνων στοιχείων.
Έτσι, το 2001 ξεκίνησε να ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή, τα φυτώρια και τα προϊόντα κράνου. Καταφέρνει να καλλιεργήσει ένα πρότυπο, συστηματικό, βιολογικό κρανεώνα έχοντας κατοχυρώσει δύο εξαιρετικές, ελληνικές ποικιλίες, την ΝΤΟΥΛΙΑ 1 και ΝΤΟΥΛΙΑ 2. Οι ποικιλίες αυτές είναι οι πρώτες και μοναδικές που κατοχυρώθηκαν ποτέ παγκοσμίως από το κοινοτικό γραφείο (Ε.Ε.) φυτικών ποικιλιών (CPVO).
Ευχαριστούμε Ντίνα μας