Ανεξάρτητα από το πόσο έμπειρη είναι μια μαγείρισσα, όλες έχουμε ζήσει την απογοήτευση της αποτυχίας ενός κέικ, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Είναι εκνευριστικό αν σκεφτείς ότι ένα μικρό λαθάκι μας χωρίζει από το τέλειο κέικ. Ωστόσο, τα περισσότερα λάθη μπορούν να διορθωθούν αν γνωρίζουμε τις «παγίδες» που πρέπει να αποφεύγουμε.
Η πρώτη και πιο συνηθισμένη παγίδα, είναι να ξεχάσουμε να ρίξουμε ένα υλικό πριν καν βάλουμε το κέικ στο φουρνο, ή το κέικ δεν έχει φουσκώσει ή έχει καεί… Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις για τα περισσότερα από τα πιο συνηθισμένα λάθη.
Ξέχασα να προσθέσω ένα υλικό
Το γαλλικό «mise en place» (το καθετί στη θέση του) έχει λογική. Για να είμαστε σίγουρες ότι τίποτα δεν θα ξεχαστεί, φροντίζουμε να συγκεντρώσουμε τα υλικά της συνταγής και μάλιστα σε σωστή σειρά. Μπορεί να ακούγεται αρκετά ψυχαναγκαστικό, αλλά σίγουρα θα αποφύγουμε να ξεχαστεί κάποιο υλικό που δεν βλέπουμε.
Ακολούθησα τη συνταγή, αλλά το κέικ δεν έχει φουσκώσει
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, το μπέικιν πάουντερ να έχει χάσει την διογκωτική του δύναμη (ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης). Αν έχετε αμφιβολία, κάντε ένα μικρό τεστ: Ρίξτε ένα κουταλάκι μπέικιν σε ένα μικρό μπολ με ζεστό νερό. Εάν βγάζει φυσαλίδες αμέσως, το μπέικιν πάουντερ είναι καλό. Εάν όχι, θα πρέπει να προμηθευτείτε καινούριο κουτί.
Το κέικ έχει καεί, παρόλο ότι το έψησα σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφετε στη συνταγή
Η στεγανότητα της πόρτας του φούρνου, παίζει το σημαντικότερο ρόλο. Αν η πόρτα αφήνει να «χάνετε» η θερμότητα, είναι σίγουρο ότι η σταθερή θερμοκρασία δεν είναι… σταθερή! Μόνο με έναν τρόπο μπορείτε να είστε σίγουρες… Τοποθετώντας ένα θερμόμετρο φούρνου ώστε να ελέγχεται την απόδοση της θερμότητας όλες τις ώρες που τον χρησιμοποιείται.
Το κέικ έχει χυθεί στα πλαϊνά της φόρμας
Αυτό συμβαίνει όταν η φόρμα του κέικ είναι πολύ μικρή. Είναι πάντα καλύτερο να χρησιμοποιείτε το μέγεθος που αναφέρεται στη συνταγή, αλλά μπορείτε να προσαρμοστείτε, δηλαδή αποφεύγοντας να το γεμίσετε περισσότερο από τα τρία τέταρτα.
Το κέικ έχει φουσκώσει αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι έχει ψηθεί
Εάν το κέικ έχει φουσκώσει και έχει περάσει ο προκαθορισμένος χρόνος ψησίματος αλλά δεν είστε σίγουρες για το σωστό ψήσιμό του, το καλύτερο θα είναι να δοκιμάσετε να βυθίσετε ένα καλαμάκι στο κέντρο του κέικ. Αν τραβώντας το, δείτε ότι είναι καθαρό, σημαίνει ότι έχει ψηθεί, αν όμως, δείτε κολλημένη ζύμη επάνω στο καλαμάκι αυτό θα πει ότι χρειάζεται ακόμη ψήσιμο.
Το κέικ χρειάζεται περισσότερο χρόνο ψησίματος από αυτό που αναφέρει η συνταγή
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα κέικ μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο ψησίματος απ’ αυτόν που αναφέρει η συνταγή. Πρώτον, η θέση της σχάρας του φούρνου έχει μεγάλη σημασία—θα πρέπει να βρίσκεται στη μέση του φούρνου, εκτός εάν η συνταγή λέει σε άλλη θέση. Θα πρέπει να υπάρχει κυκλοφορία αέρα γύρω από τη φόρμα, για ομοιόμορφο ψήσιμο, οπότε αν έχετε και άλλα ταψιά ή φόρμες στο φούρνο, μπορεί να επιβραδύνουν το ψήσιμο. Το «γύρισμα» της φόρμας, στα μισά του χρόνου ψησίματος μπορεί επίσης να βοηθήσει. Τέλος, μεγάλη προσοχή στις φορές που θα ανοίξετε το φούρνο. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα να ξέρετε ότι διαφοροποιείται η θερμοκρασία.
Το κέικ έμεινε κολλημένο στη φόρμα
Το σωστό και σχολαστικό σεμιζάρισμα (βουτύρωμα και αλεύρωμα) της φόρμας, όπως και η αναμονή που πρέπει να αφήσουμε το κέικ να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε, είναι πολύ σημαντικά.
Το κέικ μου διαχωρίζετε μόλις το αναποδογυρίσω
Οι ανάγλυφες φόρμες κέικ λειτουργούν καλύτερα αν χρησιμοποιούμε ενιαίες ζύμες. Εάν φτιάξετε κέικ σε στρώσεις που έχουν διαφορετική σύσταση ζύμης (π.χ. ζύμη με λιωμένη σοκολάτα μαζί με ζύμη με χυμό πορτοκάλι) υπάρχει μια πιθανότητα να διαχωριστούν κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Το καλύτερο θα είναι να «μπερδέψετε» τις ζύμες, ανακατεύοντας ελαφρά με ένα καλαμάκι ώστε η «σφιχτή ζύμη» να συγκολληθεί με την πιο αραιή.
Πολύ χρήσιμο…